Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beograd bez maske

Vladimir Čerina

Beograd bez maske

Vladimir Čerina hrvatski književnik (Split, 1891 – Šibenik, 1932). Od 1910. posvetio se književnoj i političkoj djelatnosti. Pred I. svjetski rat putovao u Italiju i Srbiju, o čemu je utiske iznio u feljtonskom tekstu Beograd bez maske (1912), a za I. svjetskog rata boravio u Italiji, Švicarskoj, Crnoj Gori, na Krfu i u Parizu. Posljednjih godina rata javili su se prvi tragovi paranoje; 1922. smješten je u šibensku bolnicu, gdje je ostao do smrti... Izvor “Hrvatska enciklopedija”.

“Beograd bez maske”, Split 1912. Austrougarska cenzura je odmah zabranila knjigu i na svakoj drugoj stranici utisnuto je: ZAPLIJENJENO.

O ovom hrvatskom javnom radniku nalazimo podatke u izjavi Luja Lovrića koji je govorio uredniku sajta Dragoslavu Simiću 1986. godine u rodnoj Crkvenici. Lovrićeva priča je jedna od 40 koje će biti objavljene u knjizi

LEPA JELENA IZ LIVNA
I 40 DRUGIH PRIČA IZ USMENE ISTORIJE XX VEKA

Lepa Jelena iz Livna

Knjiga sa QR kodom. Kako čitati i slušati

Ovo delo ne spada u prepisane radijske razgovore. Sve priče u knjizi imaju kratak uvodni tekst koji objašnjava vezu radio-novinara sa ličnostima iz knjige. Tekstovi donose osnovne podatke o ljudima koji govore. Za svaku priču dat je QR kod koji vodi na sajt autora www.audioifotoarhiv.com. Čitaocima je omogućeno da pored štampanog teksta koji čitaju, čuju kako su akteri priča iz knjige izvorno govorili. Ovaj način kontakta preko QR koda sa čitaocima čini knjigu „Lepa Jelena iz Livna“, zbirka od 40 priča naše usmene istorije XX veka, jedinstvenom u domaćoj izdavačkoj praksi. Autor knjige je i autor sajta pa je tako došlo do srećnog spoja pisanog i snimljenog teksta.

Korisnici koji poseduju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim odgovarajucim softverom, mogu da skeniraju sliku QR koda, koji će uključiti internet pregledač i odvesti korisnika na ugrađenu URL adresu.

Cela Knjiga “Beograd bez maske” Vladimira Čerine:

Beograd bez maske
pdf 0,98 MB

Postavljeno: oktobar 2021.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana