Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Zabavna strana sajta

Delić zaboravljene istorije Radio Beograda, oživljen beleškama i sačuvanim emisijama Dragoslava Simića koje je pripremao i uređivao

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Radio hepening
Ova slika autora hepeninga pronađena je u arhivi Radio Beograda 2019. godine

Radio Beograd
Radio Beograd iz neobične perspektive
snimio Dragoslav Simić urednik sajta
plan emisija
BELEŠKA o tekstu
Urednik sajta Dragoslav Simić aprila 2017. pronašao je u svojoj arhivi ovaj tekst iz januara 1989. koji predstavlja njegov plan za buduće emisije koje će raditi u okviru dokumentarnog programa “Govori da bih te video” 1989. godine na talasima Drugog programa Radio Beograda. Uočljivo je kada se danas čita plan da je Simić največi deo tih emisija realizovao tokom te i sledećih godina, a sačuvane emisije se nalaze na sajtu.

„STUDIO 6 VAM PRUŽA ŠANSU“, NEKAD BILO U ISTORIJI RADIO BEOGRADA

~ UREĐUJU DRAGOSLAV SIMIĆ I ZORAN MODLI

Studio 6

Jedini snimak STUDIO 6 VAM PRUŽA ŠANSU koja je u serijama emitovana desetak godina, sačuvao je reditelj Darko Tatić. Emisija je snimljena u Rovinju u Internacionalnom kampu u kome su nastupali mladi ljudi amateri koji su iz raznih zemalja Evrope tu bili na letovanju 1967.godine. Svojim glasom pojavljuje se i reditelj emisije Darko Tatić

Slušaj - Deo 1:     (mp3)

Slušaj - Deo 2:     (mp3)

Slušaj - Deo 3:     (mp3)

Darko Tatić
Darko Tatić

Darko Tatić reditelj sa 200 svojih sačuvanih radio drama u svom stanu.
Fotografije snimio i plakat STUDIJA 6 sačuvao Dragoslav Simić.

Emisija „Studio 6 vam pruža šansu“ emitovana je na Drugom programu Radio Beograda od 1966. godine po ideji Dušice Manojlović. Cilj je bio da okupi talentovane amatere: novinare, voditelje programa, muzičare, glumce, spikere, pesnike, mlade kompozitore... Emisija je bila na programu radija desetak godina, jednom mesečno snimana je po raznim gradovima Jugoslavije, a po sećanju Zorana Modlija i tadašnjeg redaktora emisije Dragoslava Simića, od skoro 1000 učesnika koji su nastupali u emisijama „Studio 6 vam pruža šansu“, donosimo spisak učesnika koji su tada nastupali kao amateri kasnije se svojim radom istakli u javnom životu:

Dragoslav Simić
Arhivski snimak. Na probi. Dragoslav Simić desno, ime devojke nije zapamćeno. Radio Beograd, mesto dešavanja, studio 6, u kome su se povremeno dešavala javna snimanja emisije „Studio 6 vam pruža šansu“, godina 1966.

Dragoslav Simić
Arhivski snimak. Čačak, juni 1967. Javno snimanje emisije „Studio 6 vam pruža šansu“. Dragoslav Simić saradnik u emisiji stoji na stolu ispred reportažnih kola i dovikuje snimatelju to jest onima u sali kada je ko spreman da program krene. Pregled situacije „sa stola“ bez mobilnih i radio telefona samo jak glas bio je veza za početak realizacije. Kad stvar krene nema stajanja ni vraćanja. „Ajde, kreći...“!!!
Dragoljub Zamurović ~ Dragoljub Zamurović (umetnički fotograf)
~ Nada Morić (kasnije asistent kontrole letenja)
~ Predrag Simić (ne znam da li je kasnije nastavio karijeru muzičara) (VIDI - pdf)
VREME JE NA NAŠOJ STRANI
Emisija "Studio 6 vam pruža šansu" kroz komunikaciju sa Predragom Simićem, jednim od najzapaženijih učesnika u emisiji iz 1966. godine, u kojoj se pojavio i srednjoškolac Zoran Modli, koji se s Peđom još jednom sastao nakon pedeset godina. Zahvaljujući "arheološkom radu" našeg radijskog kolege Slobodana Bobana Obradovića koji je u istorijskom bezdanu "iskopao" jedan od prvih muzičkih spotova u režiji Jovana Ristića upravo iz te, 1966. godine, možete ne samo da čujete, nego i da vidite Predraga Simića "Simovana" baš u pesmi s kojom se premijerno predstavio i u "Studiju 6"!
( CEO TEKST - pdf)
~ VIS "Smeli"
Peđa Simić sa gitarom, u emisiji “Studio 6 vam pruža šansu”, Dom omladine, Beograd, 1966. godina
~ Dušan Pejak (tada bio, u duetu sa Feđom, voditelj
Feđa Stojanović glumac ~ Feđa Stojanović glumac
Boro Majdanac ~ Boro Majdanac arhivista. Kada je učestvovao u emisiji bio je glumac.
~ Gorica Popović glumica
~ Goran Sultanović glumac
~ Borislav Vučetić spiker ~ novinar
~ Zoran Modli spiker ~ voditelj (VIDI mejl 1 - pdf, VIDI mejl 2 - pdf)
~ Dejan Miladinović kasnije poznati dirigent opere
Vojkan Borisavljević ~ Vojkan Borisavljević kompozitor
Miroslav Josić Višnjić ~ Miroslav Josić Višnjić književnik

nagrada

Zoran Modli
Zoran Modli

From: Zoran Modli
Sent: Saturday, March 11, 2017 9:27 PM
To: Dragoslav Simić
Subject: Radio-arheologija

Draganče,

Dakle, tu je priča u kojoj glasovno učestvujemo ti, Ranko Stojilović i ja, uz indirektno učešće tvog prezimenjaka Peđe Simića, Bobana Obradovića i Zamura, uz podosta prohujalog glamura! Sve je emitovano u okviru ZAIRA i “Nevidljivih ljudi” Drugog programa Radio Beograda.

Pozdrav, Zoran

Slušaj:     (mp3)

From: Vladimir Simić
Sent: Sunday, March 12, 2017 11:51 AM
To: Dragoslav Simić
Subject: Radio 103

Radio 103
December 19, 2016

Kakva je budućnost Radija ako su njegovi bolji dani rezervisani samo za sećanje, i da li su. Tekst "Sećanje na bolje dane radija" u listu "Danas" o predstavljanju portala http://www.audioifotoarhiv.com/ kolege Dragoslava Simića (Audio i foto arhiv), dugogodišnjeg urednika dokumentarnog programa Radio Beograda 2, u Narodnom Muzeju u Kraljevu.

http://www.danas.rs/drustvo.55.html

Portal su, između ostalih, promovisali i Zoran Modli i Dragan Ćosić "ZAIR" i "Polarotor": ...See More

Ranko Stojilović
Ranko Stojilović voditelj emisije “Nevidljivi ljudi”

Dejan Milosevic Мишка
ППНС/Радион

  • Има ли данас науке на радију
  • Реконструкција некадашње емисије Радио Београда 2 Студио 6 вам пружа шансу - Ranko Stojilović, Дарко Татић и Audio i foto arhiv-Драгослав Симић
  • Расту цене рачунара, али расте и потражња за десктоп машинама
  • Кораци до доброг интернет сајта ...

See More

Ovaj spisak nije okončan. Očekujemo vaša „sećanja“ na učesnike programa čija imena možete da javite mailom uredniku sajta Dragoslavu Simiću sicke41@gmail.com

Postavljeno: decembar 2009. / Dopunjeno: 2016, 2017.

vest o novom predajniku Radio Beograda
Vreme, 26.1.1937. str. 9, vest o novom predajniku Radio Beograda

Dvogodisnjica 'Zender Belgrad'
Dvogodisnjica "Zender Belgrad". Kao sto vidimo, emitovanje je pocelo 21. aprila 1941. (bas na Hitlerov rodjendan). Jokic u svojoj knjizi nije siguran da li je emitovanje pocelo 21. ili 22. aprila.

Divna Radić
Ilustrovani časopis "Kolo", 7. mart. 1942. str. 4

Radio Beograd
Ilustrovani časopis Kolo, 25.7.1942., p.15
Oficijelna istorija tvrdi da Radio Beograd nije imao radio drame za vreme rata...?

Fridrih Miterhamer
Ilustrovani časopis Kolo 30.1.1943. str. 5

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Uživo “Usmena istorija pred mikrofonom”

(Sada sve ovo možete čuti uživo)

Istinski preokret u naučnom posmatranju na usmenu istoriju unosi knjiga engleskog istoričara Pola Tompsona „Glas prošlosti“ izdavač na srpskom, Clio, 2012. prvo englesko izdanje, London, 1978. Tompson je vodeći istraživač u ovoj oblasti koji još 1973. u Velikoj Britaniji osniva Društvo za usmenu istoriju. U Drugom poglavlju svoje knjige „Istoričari i usmena istorija“ Tompson kaže da je današnja upotreba „usmene istorije“ nova poput magnetofona i ima radikalne posledice kada je reč o budućnosti. „Ali to ne znači da nema i svoju prošlost.“

Ovu usmenu istoriju kod nas prvi sistematski beleži Vuk Stefanović Karadžić, bez magnetofona. Savremeni snimači zvuka i „elektronsko pamćenje glasova“ korišćenjem Interneta zaista daju pun zamah pamćenju glasova prošlosti. Ovaj prikaz bi trebalo da posluži tom cilju.

Ispraćaj posmrtnih ostataka kralja Aleksandra iz Zagreba, oktobar 1934.
Ispraćaj posmrtnih ostataka kralja Aleksandra iz Zagreba, oktobar 1934. Zanimljivo je da na lokomotivi piše: “Čuvajte mi Jugoslaviju”. Ni danas nije jasno da li je tu rečenicu kralj izgovorio na samrti u Marselju posle atentata ili je to odmah bila smišljena rečenica kao deo političke propagande.

Svedočenja o martovskim i aprilskim događajima 1941. godine i drugim dešavanjima vezanim za našu istoriju snimljenim mikrofonom.

U ovom autorskom tekstu urednika sajta Dragoslava Simića može se čuti uživo kako je Simić pronašao tonske zapise koje navodi, a mogli su dotle da se smatraju “skrivenom radiofonijom”.

Mogu se čuti: Kapetan Jakov Jovović, patrijarh Gavrilo Dožić, Milan Stojadinović, vesti iz 1940; sporazum sa Hrvatima 1940; potpisivanja Trojnog pakta u Beču 25. marta 194l. Govor Dragiše Cvetkovića; svedok iz Australije major Peca Pomorišac; potpisivanje vojnog sporazuma sa SSSR aprila 1941, vojni ataše pukovnik Žarko Popović; proterivanje Kneza Pavla, Američki radio majora Nikole Kosića, Nacionalni čas Radio Beograda, Radio Zagreba i Radio Ljubljane, februara 1941; Feldmaršal Svetozar Borojević na Sočiu 1916, kralj Aleksandar, knez Pavle, Tito.

Pisani tekst čita autor Dragoslav Simić, a navedeni tonski zapisi se mogu čuti kao autentični snimci. Korisno nastavnicima i profesorima istorije.

Slušaj - 1. deo:     (mp3)

Slušaj - 2. deo:     (mp3)

Dragoslav Simić
Dragoslav Simić

Postavljeno: april 2014.

zonofon

ZONOFON
NAJSAVRŠENIJA SPRAVA ZA ZABAVU
ZA DOM I KAFANE

Sprava govori, plače, peva svira u sve moguće instrumente.
Imamo nota (platni) preko 700 raznih vrsti najslavnijih Komičara, Pevača, Pevačica.
Snimci orkestara, vojnih muzika.
Pesme tenor, bas, bariton operskih pevača i pevanja kao i orkestara.
Ovaj najnoviji aparat dobije se isključivo kod nas.
Milan Arsenijević i Komp.
Beograd

Reklama „Zonofon“ je preuzeta iz lista „Odjek“ iz 1903. godine. Objavljena je u „Danici“ za 2017. godinu, izdavač „Vukova zadužbina“, Beograd, 2016. Tekst pod naslovom „Šaljivac“ priredio je književnik Žarko Rošulj.


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana