Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga
Poklon
Poklon za poneti
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
koverta
Vaša pisma
Pretraga sajta
Pretraga sajta

Novo na sajtu

Ova stranica omogućava vam da prema datumima koji su upisani vodite svoju evidenciju da li ste i kada videli NAJNOVIJE MATERIJALE na sajtu. Dovoljno je da kliknete na jedan od naziva označen plavom bojom i ta stranica će se otvoriti. Ostaje mogućnost pretraživanja sajta na uobičajen način.


Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.


29. jul 2019.
Dobrila Smiljanić
Dobrila Smiljanić i Sirogojno. Životopis (snimak iz 1993. godine)

Zapisao 1993. godine u Sirogojnu posle snimanja razgovora sa Dobrilom Smiljanić, Dragoslav Simić:
Biće tome 30 godina kako Dobrila Smiljanić okuplja seljanke sa Zlatibora u moćno kolo pletilja da bi one kasnije svojim ručnim radovima, jaknama i džemperima osvojile svet. Međutim ta moda iz zlatiborskog sela Sirogojno nije glavni predmet ove priče. Dve seljanke govore kako su počele sa svojom “kraljicom Dobrilom” da pletu. Dobrila govori o svom nemiru i brizi emancipovane Evropljanke za sve unesrećene u verskom ratu koji se vodi u Jugoslaviji, ali i o eroziji morala u Srbiji. To je napeta, na momente poetična i uzbudljiva priča o Sirogojnu dok rat besni u Bosni, a odjeci topovske grmljavine dopiru do nas vazdužnom linijom preko Drine godine 1993.
Više na stranici "Gosti sajta"

5. jul 2019.
Dragoslav Simić
KNJIGE KOJE GOVORE i E-PRODAVNICA sa sajta Audio i Foto arhiv SIMIĆ

Spisak naslova koji možete i vi da imate.
Više na stranici "Promocije"

28. jun 2019.
Jedna knjiga i jedno pismo
Jedna knjiga i jedno pismo

Objavljeno u "Danasu"
Jedan trenutak za istoriju iz 1941. godine u Beogradu koju su opisali budući književnik Vlada Bunjac i bivši diplomata dr Grisogono. Bunjac svojom autobiografijom, Grisogono nalogom savesti.
Piše Dragoslav Simić
Više na stranici "Promocije"

3. jun 2019.
O govornom izdanju vesti Glasa Amerike
O govornom izdanju vesti Glasa Amerike

U sredu 29. maja u Etnografskom muzeju održan program: sećanje na radio-emisiju Glas Amerike iz druge polovine 20. veka. Više na stranici "Promocije"

22. maj 2019.
Raskol u eteru
Knjiga “Raskol u eteru” Dragoslava Simića, o životu srpske emigracije u Americi objavljena je sada u elektronskom izdanju na CD. Predgovor Đorđe Malavrazić, pogovor profesor dr Ljubodrag Dimić. Poseban tekst za ovu knjigu napisao je publicista i javni radnik Desimir Tošić. Na desnoj strani korica je izgled knjige u originalu, a na levoj strani korica objavljena je radio kritika o istoimenoj emisiji dr Raška Jovanovića. U posebnom dodatku knjige objavljen je popis arhiva majora Nikole Kosića koji je ovaj ostavio SANU. Deo tog arhiva odnosi se na logorska akta iz nemačkog zarobljeništva. Knjiga je velikog formata i ima 290 stranica. Štampana je u Beogradu 2006. godine. Knjiga je dobila nagradu za publicistiku Udruženja novinara Srbije. Pogledajte više na linku Razgovor o knjizi Dragoslava Simića "Raskol u eteru" prema radio programu Nikole Kosića. Knjiga je predstavljena u Kolarčevoj Zadužbini 31. januara 2007. godine.
25. mart 2019.
Damir Pavić
Siniša Pavić TV scenarista i njegov stariji brat Damir rođeni su u Sinju. Na linku
Ing Damir Pavić, 1929. Sinj, Jugoslavija, Beograd Damir priča neverovatnu povest Pavića. Njihov otac Ante poslastičar napušta rodni Sinj 1938. Sa ženom Jelenom i dva mala sina, zadojen jugoslovenskom idejom doseljava se u Beograd u kome ostaje do kraja života. Nedićevom uredbom iz juna 1941. ostaje kao Hrvat bez posla. /Bio je upravnik restorana Hipotekarne banke u Beogradu./ Životopis Ante Pavića je u novinarskom smislu reči pravo otkriće Dragoslava Simića autora, predstavljeno na ovoj strani sajta prepunoj porodičnih fotografija koje dokumentarno govore o životu Dalmatinaca u Beogradu pre i posle Drugog svetskog rata. Prikazana je atmosfera života u Beogradu. Posebno obratite pažnju na pismo napisano u stanu Pavićevih koje iz Beograda 13. jula 1941. šalje u Zagreb Dr. Prvislav Grisogono. Damir posle Golog otoka /1948./ uspeva da završi elektrotehnički fakultet. Nikad se nije bavio pisanjem kao Siniša. Istakao se u svojoj struci. Danas živi sa porodicom u Beogradu. Više na stranici "Gosti sajta"
25. februar 2019.
“Glasom pisana istorija”
Razgovor o knjizi GLASOM PISANA ISTORIJA Dragoslava Simića
Učestvuju: Latinka Perović, Irina Subotić, Radoman Kanjevac, Zoran Hamović i autor. U saradnji sa Izdavačkom kućom CLIO.
Više na stranici "Predavanja u Kolarčevoj zadužbini"
21. februar 2019.
“Glasom pisana istorija”
“Kulturni dnevnik” RTS o knjizi “Glasom pisana istorija” Dragoslava Simića
TV RTS 11.02.2019.
Više na stranici "Promocije"
31. januar 2019.
Jovan Aleksić
“Selo veselo” Jove Aleksića
Iz recenzije književnika Duška Radovića. Objavljeno na omotu kasete 1981:
“Veliku većinu naše zemčlje još uvek čini narod. Dugo se u našoj zemlji nije znalo za narod sve dok Jovan Aleksić i njegovi saradnici nisu krenuli da to provere i dokažu. Ova emisija je samo jedan dokaz da narod postoji, da se još uvek prilično dobro drži, da je dobro raspoložen i da ume da živi. Ko u to još ne veruje neka sluša “Selo veselo”. Ono što bude čuo jeste pravi glas naroda.”
Više na stranici "Gosti sajta"
10. januar 2019.
Milunka Lazarević
Milunka Lazarević šahistkinja govori
Iz emisije Dragoslava Simića, “Bogat život Milunke Lazarević”: “U naše vreme šah je bio naš lični hobi. Jedino su državne plate imali Gligorić, Prica i Trifunović jer su bili forsirani od države, a što kaže Ivko mi smo bili neki dodatak, znate. Svi drugi su morali da rade da bi živeli. Ja sam imala tu dvojnu profesiju, novinarstvo i šah, znate. Nema novina sa kojima nisam sarađivala, televizija, radio, Tanjug, sve ovo u Jugoslaviji, i onda sam na taj način kompenzirala tu tzv. platu jer u moje vreme nagrade su bile smešne...”
Više na stranici "Gosti sajta"
29. decembar 2018.
Ranko Bugarski
Nagrada knjizi “Glasom pisana istorija”
Nagrada knjizi GLASOM PISANA ISTORIJA za publicistiku u Udruženju novinara Srbije 21. decembra 2018. Trajanje 6 minuta. Dragoslav Simić se tom prilikom obratio prisutnima.
Više na stranici "Promocije"
23. decembar 2018.
Ranko Bugarski
Bogatstvo višejezičnosti. Govori profesor Ranko Bugarski, lingvista
Na početku stranice ovog sajta posvećene profesoru Ranku Bugarskom treba reći da je urednik sajta, poveden logikom ideje o zajedničkom jeziku, prvo zamolio profesora da iznese svoj stav o ovoj temi. Tokom našeg rada iskristalisala se izuzetno zanimljiva lična biografija Bugarskog. Ta biografija omogućava posetiocima sajta uvid u genezu njegovih stavova koje je izneo u knjizi „Govorite li zajednički?“, Beograd, 2018. koja je tematska osnova ove stranice sajta. O čemu smo razgovarali?...
Više na stranici "Gosti sajta"
11. novembar 2018.
Promocija knjige “Glasom pisana istorija”
“Glasom pisana istorija” knjiga i DVD
prikazani su medijski prema linkovima koje prilažemo u drugoj polovini 2018. godine

Promocija knjige “Glasom pisana istorija”
4. septembar 2018. From: Marino Boban
Sent: Saturday, September 01, 2018 10:27 PM
To: sicke41@gmail.com
Poštovani gospodine Simić.
Student sam druge godine diplomskog studija povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i molio bih vas za pomoć.
Još kao srednjoškolac pročitao sam Štajnerovu knjigu 7000 dana u Sibiru. Do danas sam je pročitao najmanje četiri puta.
Za temu svog diplomskog rada odabrao sam naslov: Velike čistke u Sovjetskom Savezu - slučaj jugoslavenskih komunista.
Na samome početku potrage za izvorima, literaturom i ljudima koje bih mogao intervjuirati, naišao sam na vašu stranicu "Audio i foto arhiv".
Malo je reći da sam bio oduševljen kada sam naišao na isječke vašeg intervjua sa Štajnerom.
Karlo Štajner

Karlo Štajner
Autor knjige
„7000 dana u Sibiru“

Ovim putem bih vas zamolio, ukoliko je moguće da mi pošaljete čitavu snimku intervjua. Isto tako zamolio bih vas dozvolu za korištenje intervjua u mome radu.
Ukoliko imate prijedloge vezane uz temu mojega rada, vrlo radu bi ih volio čuti.
Lijep pozdrav
18. avgust 2018. From: Katarina Stankovic
Sent: Wednesday, August 01, 2018 2:49 PM
To: sicke41@gmail.com
Subject: Rođak Boris Vukobrat
Poštovani gospodine Dragoslav,
Pročitala sam Vaš intervju s poznatim Jugoslovenskim biznismenom Borisom Vukobrat, i mogu reći da je Vaš rad fantastičan! Ceo sajt Audio i foto arhiv je jako dobro uređen i pristupačan, a tekst tj. intervju se čita u jednom dahu. Sve pohvale!
Još jedan od razloga zbog kog Vam pišem ovo, jeste taj što sam nedavno saznala da sam u srodstvu s gospodinom Borisom. Tačnije moja majka, Dragana Vukobrat. Njen otac, a moj deda, Danilo Vukobrat, poreklom je iz sela Plavna, kao i ostatak familije koja nažalost više nije toliko velika. Mnogo toga o našoj porodici sam saznala iz knjige gospodina Uroša Vukobrata, koji već godinama istražuje sve poreklu prezimena. Uroš je stupio s nama u kontakt s namerom da nas više upozna s članovima porodice.
Boris Vukobrat

Boris Vukobrat je dobitnik prve Legije časti za dobre poslovne odnose između Francuske i Rusije. Drugu je dobio iz ličnog fonda Predsednika Miterana za doprinos miru u regionu Balkana.

Zanima me možete li mi proslediti email ili broj telefona gospodina Borisa? Želela bih iz prve ruke saznati neke informacije, pošto i sama treba da krenem na studije u Švedskoj sledeće godine.
Hvala Vam na izdvojenom vrememu,
Srdačan pozdrav,
Katarina Stankovic
18. jul 2018.
Zoran Ćulafić
From: Зоран ЋУЛАФИЋ (Zoran ĆULAFIĆ)
Sent: Saturday, July 14, 2018 10:19 AM
To: Dragoslav Simic
Subject: Поздрав из Бангладеша Bangladeš - Wikipedia
Zdravo Dragoslave,...
Više na stranici "Vaša pisma uredniku sajta"
Na slici Zoran Ćulafić, neobičan život profesionalca
13. jul 2018.
Latinka Perović
Latinka Perović - U potrazi za istorijskom istinom
Dragoslav Simić, Glasom pisana istorija, CLIO, Beograd, 2018, str. 634.
Dragoslav Simić, dugogodišnji radio-novinar, objavio je, sam ili u koautorstvu, više knjiga. Ipak, najdublji trag ostavio je kao urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2 – emisijom „Govori da bih te video“. Pokrenuo je, 1992. godine, autorsku ediciju dokumentarnih naslova „Knjige koje govore“ o ljudima i događajima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije. A 2009. godine stvorio je elektronsku platformu na kojoj je pokazano 1000 njegovih dokumentarnih radio-emisija. Na osnovu tih emisija, Dragoslav Simić je pripremio svoju najnoviju knjigu Glasom pisana istorija...
Više na stranici "Promocije "
27. jun 2018.
Josip Broz Tito
Dr Dragoljub Mićunović
Studentske demonstracije juna 1968.
Zapis urednika sajta. Taksista, a potom i otac kod kuće, rekli su mi da je te noći došlo do nekih nemira među studentima u Beogradu. Razlog mog puta u Zagreb bila je dokumentarna emisija koja je nosila radni naslov "Život u studentskim domovima Beograda i Zagreba ". Nosio sam sa sobom veliki težak reporterski magnetofon "nagru " koji je bio krcat pričama zagrebačkih studenata...
Više na stranici "Gosti sajta "
27. jun 2018.
Dr Ljubomir Tadić
Dr Ljubomir Tadić
"Crveni univerzitet Karl Marks 1968. "
Zapis urednika sajta. Profesora Ljubomira Tadića upoznao sam tokom jednog razgovora za radio, početkom devedesetih godina i načinio ovu fotografiju. U to vreme njegov sin Boris bio je profesor psihologije u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Fotografiju sada prvi put objavljujem na sajtu...
Više na stranici "Gosti sajta "
15. jun 2018.
Javorka Markov Jorgovan
Javorka Markov Jorgovan govori
Slike iz rumunskog Banata.
Javorka je rođeni usmeni pripovedač, profesorka rumunskog i francuskog jezika, ali te škole koje je učila nisu iz nje isisale rođenog usmenog pripovedača sa fantastičnim darom za improvizaciju; govori IZVORNO na način Vukovih pripovedača. Njene teme su PRIČE O OBIČAJIMA, LJUDIMA I MESTIMA iz rumunskog Banata, Pomoriša koji obuhvata prostor od Arada i Temišvara do granice sa Srbijom.
Više na stranici "Gosti sajta "
2. jun 2018.
Promocija knjige “Glasom pisana istorija”
Promocija knjige “Glasom pisana istorija”
Konferencija za štampu povodom objavljivanja knjige „Glasom pisana istorija“ u IP KLIO 31. maja 2018.
Više na stranici "Promocije "
18. maj 2018.
Glasom pisana istorija
“GLASOM PISANA ISTORIJA”
Knjiga i DVD/mp3. Lične ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.
Recenzenti dr Irina Subotić i dr Ljubodrag Dimić.
Više na stranici "Promocije "
23. mart 2018.
Nikola Kosić
“GLASOM PISANA ISTORIJA”
Knjiga i DVD/mp3 u pripremi. Lične ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.
Iz sadržaja:
Major Nikola Kosić pučista, 27. mart 1941.
VIŠE na stranici “Promocije”.
Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga je u pripremi za štampu. Pratite nas na Fejsbuku. Vaši komentari o ovom izdanju su dobrodošli.
7. februar 2018.
Dubravka Stojanović
“GLASOM PISANA ISTORIJA”
Knjiga i DVD/mp3 u pripremi. Lične ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.
Iz sadržaja:
Dubravka Stojanović
VIŠE na stranici “Promocije”.
Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga je u pripremi za štampu. Pratite nas na Fejsbuku. Vaši komentari o ovom izdanju su dobrodošli.
22. januar 2018.
Latinka Perović
“GLASOM PISANA ISTORIJA”
Knjiga i DVD/mp3 u pripremi. Lične ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.
Iz sadržaja:
Latinka Perović - Da vam skakavci ne pojedu nijedan dan života
VIŠE na stranici “Promocije”.
Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga je u pripremi za štampu. Pratite nas na Fejsbuku. Vaši komentari o ovom izdanju su dobrodošli.
11. januar 2018.
Živica Tucić
“GLASOM PISANA ISTORIJA”
Knjiga i DVD/mp3 u pripremi. Lične ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.
Iz sadržaja:
Živica Tucić - Srbi između pravoverja i krivoverja
VIŠE na stranici “Promocije”.
Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga je u pripremi za štampu. Pratite nas na Fejsbuku. Vaši komentari o ovom izdanju su dobrodošli.

Ranije objave

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana