Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Dragoslav Simić novinar

u 88 varijanti kroz inserte njegovih radio emisija

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Dragoslav Simić
Dragoslav Simić Autor sajta

~ Biografija autora sajta

~ Vek slikan mikrofonom, knjiga za čitanje i slušanje 2022.

~ Istorija iz fioke. Sačuvajte svoja sećanja

~ Indeks imena ličnosti sa sajta

Goli život koji traje “Goli život koji traje”
Istorija iz fioke, Dragoslav Simić, Politika, Kulturni dodatak, 8. jul 2023.

Zove me reditelj Aleksandar Mandić, pre neki mesec. Nosi u ruci Kišovu i njegovu knjigu „Goli život“, primerak koji želi da mi pokloni onako uz kafu, neobavezno. Knjiga je nastala na osnovu njihove TV serije „Goli život“ emitovane 1990. godine,nažalost u vreme kada Danilo Kiš više nije bio živ.
Više na stranici Promocije.
Đuro Šušnjić Lepa ličnost i mudra misao
Istorija iz fioke - Đuro Šušnjić
Kulturni dodatak Politike, subota 11. mart 2023.
Narod koji ne uči od drugih naroda lišen je svake nade za razvoj. Onaj ko u svom iskustvu ima iskustva drugih bogat je kao bog. A ako neko misli da od drugoga nema šta da nauči, onda je sve moguće znanje sveo na svoje iskustvo. To je bedno, kaže Đuro Šušnjić.
Priredio Dragoslav Simić pod autorskim naslovom „Sa profesorom u Kaluđerici“ - Dijalogom u susret razlikama
Više na stranici Promocije.
U Dvorskom vozu sa Knezom Pavlom Karađorđevićem “U Dvorskom vozu sa Knezom Pavlom Karađorđevićem”, 26. marta 1941,
prema svedočenju majora Nikole Pece Pomorišca, za Kulturni dodatak Politike napisao Dragoslav Simić, subota 1. april 2023.
Više na stranici Promocije.
Audio i foto arhiv Razgovor o knjizi
VEK SLIKAN MIKROFONOM Dragoslava Simića

Učestvuju: Radoman Kanjevac, Slobodan Mandić, Božidar Đurović, Aleksandar Gaon i autor u saradnji sa glumcima Janom Dekanski i Nikolom Ugrinovićem

Predstavljanje knjige je bilo 31. januara 2023.

Kolarčeva zadužbina, Beograd

knjiga Vek slikan mikrofonom SUBOTA, 29. MAJ 2022, 09:00 AUTOR: RANKO STOJILOVIĆ
IZVOR: RADIO BEOGRAD 2
Nevidljivi ljudi
Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu
Vek slikan mikrofonom


Ovih dana je objavljena knjiga „Vek slikan mikrofonom" novinara i dokumentariste Dragoslava Simića, knjiga „za čitanje i slušanje", koja sadrži 40 priča naše usmene istorije prošlog veka. Prethodni Simićev poduhvat ovog tipa, knjiga „Glasom pisana istorija" objavljena 2018. godine, nadograđen je multimedijalno, korišćenjem tehnologije QR koda, zahvaljujući kojoj čitalac lako dolazi do izvornog audio-snimka izabrane priče.
Uz autora knjige, nekadašnjeg urednika emisije „Govori da bih te video" našeg programa (ali i emisije „Nevidljivi ljudi"!), o pisanju istorije glasom i o živopisnim pričama Simićevih sagovornika, govoriće nam i istoričar umetnosti dr Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka, ali i poznavalac profesionalnog delovanja Dragoslava Simića.
Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Slušaj:      (mp3)

Na izradi knjige i sajta sarađivali:
Marija Miljković, dizajn korica i oprema knjige
Tanja Regoda, organizacija sajta
Vladimir Simić, kontakti
Vek slikan mikrofonom NOVA KNJIGA - Vek slikan mikrofonom
Knjiga „Vek slikan mikrofonom“ sadrži četrdeset priča. Pisana je sa namerom da čitaocima prikaže deo naše usmene istorije čiji su izvor radio emisije Dragoslava Simića.
Više na stranici Promocije.
Premijera u bolnici Premijera u bolnici
Istorija iz fioke - Radoslav Zlatan Dorić
Kulturni dodatak Politike, subota 14. januar 2023.
Kad sam oboleo od raka, onda sam mom divnom lekaru Dušanu Stefanoviću odneo spisak iz kojeg se vidi gde sam sve radio, koliko nagrada dobio, na koliko festivala bio. A doktor Stefanović je rekao: "Zlatane, jel' ti posle ovog hoćeš da budeš još i zdrav?"
Više na stranici Promocije
Dragoslav Simić
Dragoslav Simić iz vremena kada je snimana emisija oko 1990. godine?

Autofonografija Dragoslava Simića

Tumačenje reči:
Autofonografija je eksperiment, konstrukcija reči koju je izmislio autor emisije u želji da kratkim tonskim zapisima u trajanju emisije od 30 minuta prikaže svoju profesionalnu biografiju.

Slušaj:      (mp3)

Napomena Dragoslava Simića:

Emisija “Autofonografija” komponovana je kao “parada zvučnih slika”. U emisiji sam kako je napisano predstavio svojim glasom potrebne tonske inserte koji će omogućiti slušaocu da stekne uvid u široku lepezu vremena, ljudi i događaja sa kojima smo živeli.

Emisija je montirirana i snimljena 1997. godine. Treba objasniti da su ovo segmenti iz mojih različitih dokumentarnih radio emisija koje sam snimao i sačuvao u vremenu od 1973. godine kada sam snimio svoju prvu dokumentarnu radio emisiju do vremema montaže ove emisije.

Ideja “radio hepeninga” nije me napuštala decenijama, pa je i ovo jedna takva emisija i nije jedina. Snimatelj je imao strpljenja samnom da radi. Bio je to Dejan Ivanović.

S a d r ž a j:

Lujza Rajner, Engleskinja u Rušnju;... Miloš Tošić i Živadin Stevanović poznavali su Nikolu Teslu;... Moja Jugoslavija – Kratak pregled raspadanja;... Profesor Raško Dimitrijević;... Beogradski Pravni fakultet, takmičenje u besedništvu, pobednik Dejan Milić;... Dr Jovan Rašković;... Dečji pesnik Dragan Lukić; ... Veliki majstor Masonske lože Australije dr Aleksandar Balabin; ... A sada: Igranke Beograda šezdesetih;... Svedok istorije: major Nikola Peca Pomorišac; ... Kako nas pamte i vide jugoslovenski Jevreji u Izraelu; ... Akademik Vladimir Dedijer; ... Miloš Kosta Aćin, ravnogorci ili četnici; ... Jaki živci majstora Đoke; ... Od Udbe do Aboridžina: Sreten Božić, najznačajniji australijski pisac o Aboridžinima; ... Matija Bećković; ... Nebojša Mitrić, vajar po poslu, prijatelj Studenice; ... Beogradski krug dr Slobodan Inić; ... Osnivačka skupština Srpske demokratske stranke u Sarajevu, 1990. godina, Alija Izetbegović; ... Sećanja gospodina Benka Danona iz Melburna na ono vreme kada je iz Srbije, odnosno Jugoslavije, 1948. morao da ode; ... Goli otok Miljuše Jovanović; ... Plastični Isus ili sudbina reditelja;... Emigrantski Goli otok Gojka Petrovića;... Tokom svog boravka u Americi u vremenu održavanja srpsko-američkih dana, tačnije skupa Srba u Vašingtonu krajem jula ove godine /1990./ sreo sam uglednog advokata iz Toronta Nikolu Pašića. Nikola Pašić je unuk znamenitog srpskog političara Nikole Pašića;... Prisustvujete paradi zvučnih slika, to je hepening na radiju... Studentske demonstracije 1968., pesma iz tog vremena;... A samo dvadeset godina kasnije, 1988. ovako je svoj govor završio Slobodan Milošević obraćajući se radnicima Rakovice okupljenim ispred Savezne skupštine u Beogradu.

/Saradnik na ovoj stranici sajta bio je Petar Miloradović iz Gornjeg Milanovca, 2017./

radio kolekcija

Knjige koje govore

HUK I ŠUM ISTORIJE U EMISIJI DRAGOSLAVA SIMIĆA
JUGOSLAVIJA – KRATAK PREGLED RASPADANJA

Đorđe Malavrazić

(Autorizovani transkript izlaganja na tribini održanoj u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, decembra 1994. godine)

Slušaj:      (mp3)

Zvanična himna države Jugoslavije “Hej Sloveni” bila je u upotrebi sve do 1991. godine dok je postojala SFRJ.

Slušaj:      (mp3)

Prava je retkost u našoj kulturi da jedna radio-emisija bude otisnuta na kasetu ili gramofonsku ploču. Kao mitske Danaide, koje su bile osudjene da stalno pune vodom bure bez dna, radio-novinari, iz dana u dan, iznova, pune nezasite programske šeme, a da posle toga od njihovih napora ne ostane nikakav opipljivi trag. Reč leti, i obično ne traje duže od zvuka koji ju je poneo. Istina, postoje neka skupocena ostvarenja, po pravilu radio-drame, složeni dokumentarci i radiofonska muzika, u koje je uloženo mnogo truda, sredstava i kreativnosti, pa se zato snimaju i čuvaju u Tonskom arhivu Radio Beograda. Ona se uvek mogu emitovati i doživeti veliki broj repriza. Međutim, sasvim je nešto drugo kada radio izađe uz svoje kutije i kada dobijete u ruke njegov gotovi proizvod u vidu kasete, koju onda možete preslušavati kod kuće po volji, otprilike kao što po volji prelistavamo i pročitavamo neku knjigu. Takvu priliku dobili smo sa kasetom što sadrži radiofonsko dokumentarno delo Dragoslava Simića Jugoslavija - kratak pregled raspadanja. /CEO TEKST/

01. Jugoslavija    (mp3)
02. Dragoslav Avramović    (mp3)
03. Avram Izrael    (mp3)
04. Boško Božović    (mp3)
05. Janko Hrkalović    (mp3)
06. Dimitrije Tucović    (mp3)
07. Milovan Đilas    (mp3)
08. Đuro Šušnjić    (mp3)
09. Dvadeseti vek    (mp3)
10. Dragoslav Mihajlović    (mp3)
11. Papa u Banjaluci    (mp3)
12. Draža Mihailović    (mp3)
13. Pravni fakultet    (mp3)
14. Stanislav Hočevar    (mp3)
15. Knin, već zaboravljeno    (mp3)
16. Radoje Knežević    (mp3)
17. Desimir Tošić    (mp3)
18. Ita Rina    (mp3)
19. Vlado Đukanović    (mp3)
20. Epske pesme    (mp3)
21. Petar Kočić    (mp3)
22. Kosovo    (mp3)
23. Matija govori    (mp3)
24. Ćeraćemo se još    (mp3)
25. Miljuša Jovanović    (mp3)
26. Nikola Kosić    (mp3)
27. Nikola Pašić    (mp3)
28. Dragan Kuruzlija Popović    (mp3)
29. Tomislav Karađorđević    (mp3)
30. Raško Dimitrijević    (mp3)
31. dr Jovan Rašković    (mp3)
32. Dragoslav Srejović    (mp3)
33. Sreten Božić Vongar    (mp3)
34. Tesla    (mp3)
35. Studentske '68.    (mp3)
36. Vojislav Koštunica    (mp3)
37. Moć žive reči    (mp3)
38. Slavo Nikolić    (mp3)
39. Glas Amerike    (mp3)
40. Dragoljub Mićunović    (mp3)
41. Bela Pavlović    (mp3)
42. Vane Ivanović    (mp3)
43. Igranke šezdesetih    (mp3)
44. Izbori, Milan Panić    (mp3)
45. Dobrovoljac Petar Jović    (mp3)
46. Engleskinja u Rušnju    (mp3)
47. Lujo Lovrić    (mp3)
48. Ljuba Dimitrijević    (mp3)
49. Pukovnik Žarko Popović    (mp3)
50. Muzika za dušu    (mp3)
51. Trojni pakt    (mp3)
52. Disidenti - Lazar Stojanović    (mp3)
53. Disidenti - Mihajlo Mihajlov    (mp3)
54. Karmen    (mp3)
55. Izbor govora    (mp3)
56. Ilija Bosilj    (mp3)
57. Raskol    (mp3)
58. Predrag Gojković Cune    (mp3)
59. Sokolski slet - Prag 1938.    (mp3)
60. Konzul iz Tivta    (mp3)
61. Deda Ignjat    (mp3)
62. Peca Pomorišac    (mp3)
63. Bombardovanje 1999.    (mp3)
64. Dedijer    (mp3)
65. Lukići    (mp3)
66. Piloti aprilskog rata    (mp3)
67. Lozač iz Aušvica    (mp3)
68. Priča o belom štapu    (mp3)
69. Jaki živci majstora Đoke    (mp3)
70. Đulbašta    (mp3)
71. Lazar Brankov    (mp3)
72. Vukobrat    (mp3)
73. Slovenci preporodci    (mp3)
74. Jovanka 1938.    (mp3)
75. Vevčani    (mp3)
76. Rusi u Srbiji    (mp3)
77. Srebrov    (mp3)
78. Studenica    (mp3)
79. Poljska veza    (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Neki podaci iz neobavezne biografije

~ Moja najomiljenija dečija emisija: „Džon Piplfoks zvani zvono“ Duška Radovića. Pribavio iz kolekcije Ljube Gicića.
Slušaj:   (mp3)

Prvi tekst objavljen u Politici 1966.
Prvi tekst objavljen u Politici 1966. Urednik je bio Zira Adamović

Prvi put nagrada za profesionalni rad dobijena u Radio Beogradu, 1968.
Prvi put nagrada za profesionalni rad dobijena u Radio Beogradu, 1968.

autostop
Vreme autostopa po Italiji, Francuskoj, Irskoj, Grčkoj, Jugoslaviji...

~ Prva objavljena reportaža u Borbi iz Grčke, urednik je bio Branko Popović, 1975. Vidi

~ Atelje 212 prihvatio izvođenje monodrame „Ne Pucaj bre“ koju je tumačio desetak godina Taško Načić. Vidi Od ovog komada nije sačuvan ni jedan tonski zapis ili video snimak.

~ Ideja kojoj nije prošao rok. Iz Časopisa „Teorija i praksa RTV“, 1978. „Pozorje zvuka“ Vidi (pdf)

~ „Tajna škola“, jedna od nagrađenih emisija na Festivalu jugoslovenskog radija u Ohridu, 1982. Vidi, na stranici „Moć radija“ Slušaj

~ Po emisiji Tajna škola, „Dunav film“ snimio „Učiteljicu“, režija Ivo Laurenčić. Film i autori zastupali Jugoslaviju na Festivalu dokumentarnog filma u Tampereu, Finska 1983.

Učiteljica

~ Urednik, 1984. Vidi

Prevodilac Boško Milosavljević
Prevodilac Boško Milosavljević (1921. ~ 2007.)
U njegovj biblioteci u Beogradu 1983. nađena je knjiga: Louisa Rayner: „Women in a village“ kasnije prevedena.
O Engleskinji koja je okupaciju provela u selu Rušanj. Vidi „Knjige koje govore“ „Engleskinja u Rušnju“

~ U „Komunistu“ su pisali i nekomunisti, ali od kraja osamdesetih. „Moj Radio Beograd“ 1989. Vidi

Matija Bećković
Matija Bećković o „Knjigama koje govore“

Slušaj:   (mp3)

„Knjige koje govore“ posteri
„Knjige koje govore“ posteri u izlogu Radio Beograda, 2005.

„Raskol u eteru“
„Raskol u eteru“ 2006.
Poklon Uzmi (pdf)

„Autobiografija uživo“ 2007.
„Autobiografija uživo“ 2007. rasprodato
„Dražesni KGB“, 2009.
„Dražesni KGB“, 2009.
Kako kupiti knjigu - sajt: krugcentar

~ Najslušanija emisija u karijeri radio novinara: „Jaki živci majstora Đoke“. Slušaj:   (mp3)

Deda Ignjat
Deda Ignjat, omiljeni lik iz „Knjiga koje govore“, Slušaj
Omiljeno mesto za organizaciju sajtova
Omiljeno mesto za organizaciju sajta
Svakodnevnica
Svakodnevnica
Svakodnevnica sa majstorima
Svakodnevnica sa majstorima

Omiljeni auto
Omiljeni auto koji me nikad nije ostavio na putevima od Grčke do Švedske

Postavljeno: mart 2015.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Neki podaci iz neobavezne biografije, novinski tekstovi

novinski tekstovi

Neki podaci iz neobavezne biografije, novinski tekstovi, 2

novinski tekstovi

Neki podaci iz neobavezne biografije, novinski tekstovi, 3

novinski tekstovi

Postavljeno: april / maj 2022.

nastaviće se...


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana