Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Miroslav Nešić

MiroslavNesic

Miroslav Nešić (1952)
Sportski novinar Prvog programa Radio Beograda.

Diplomirao sportsko novinarstvo na Beogradskom univerzitetu. Izveštavao sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, sa 5 Šahovskih olimpijada i dvadesetak Svetskih i Evropskih prvenstava u odbojci, rukometu i streljaštvu.

Pripremio i vodio više od 1000 sportskih emisija (Vreme sporta i razonode, Sportski žurnal i brojne specijalne emisije). desetak godina radio na TV Beograd.

Autor TV filma „Šahovski šarm Beograda“ posvećen najznačajnijim šahovskim događajima i ličnostima posle Drugog svetskog rata u našem glavnom gradu.

Ne prati samo dnevna zbivanja, pa se često u svojim prilozima bavi istorijom sporta, psihološkim, socijalnim i zdravstvenim i edukativnim aspektima sporta.

MiroslavNesic
Na stadionu Ptičije gnezdo tokom Olimpijskih igara
u Pekingu 2008.

Dobitnik nagrade "Novinar godine 2010. za elektronske medije" Udruženja sportskih novinara Srbije.

Do sada je dodeljivana samo jedna nagrada, ali 2010. Vojin Veličković iz Sportskog žurnala i Mirosalav Nešić toliko su odskočili, da žiri nije mogao da ih zaobiđe, pa su dodeljene dve ravnopravne novinarske nagrade.

Nagradu je Nešić dobio za seriju emisija pod nazivom Sportski spomenar. Od 1. novembra 2009. emitovano je 45 emisija (nedeljom od 16 do 17 časova na Prvom programu Radio Beograda).

To su intervjui sa velikanima našeg i jugoslovenskog sporta. Kroz njihove sportske biografije odslikava se istorija sporta na ovim prostorima od Drugog svetskog rata do danas. To su svedočenja o sportu u prvim posleratnim godinama, o vremenu entuzijazma, nemaštine, najvećim uspesima i propuštenim prilikama, vremenima kada se za srebrnu olimpijsku medalju dobijalo 17 dolara, a političari naređivali "da sutrašnja utakmica mora da se dobije"...

Jelena Genčić i Miroslav Nešić
Jelena Genčić i Miroslav Nešić 11. 02. 09.

Emisija zadovoljava sva tri zahteva koje mora da zadovolji javni radio servis: da informiše, zabavi i edukuje. Nešić naročito ističe obrazovni segment emisije. To su razgovori sa najuspešnijim ljudima u svetu sporta onog vremena (jer su to sve osvajači medalja sa Svetskih i Evropskih prvenstava i Olimpijskih igara), a način na koji su oni ostvarivali sportske uspehe i te kako mogu svakome od nas da posluže kao moralna poruka u svakodnevnom životu.

Primer rukometašice i teniserke Jelene Genčić. Povredila je meniskus. Lekar ulazi u njenu sobu. Nosi šah-garnituru pod miškom i kaže:

- Jelena, ovo je tvoj budući sport.

- Koliko imam šansi da nastavim karijeru?

- 1%, odgovara lekar.

- Meni je to dovoljno.

I pored povrede i loše dijagnoze, te godine upornošću i voljom Jelena Genčić postaje prvak Jugoslavije u tenisu.

Jelena%20Genčić%20i%20advokat%20Filipović
Jelena Genčić i advokat Filipović

Jelena Genčić u emisiji Miroslava Nešića:

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2. deo:     (mp3)

Jula 2011. godine kada je njen đak Novak Đoković zablistao slavom svetskog tenisera, Jelena Genčić dobila je u Lukovskoj banji gde održava školu tenisa, na poklon od svog poštovaoca advokata Filipovića iz Prokuplja, sliku, umetnički rad, na kojoj je prikazan Novak Đoković.

MiroslavNesic
Sa Miroslavom Cerarom u beogradskom hotelu Hajat
25. 11. 2010.

Osim razgovora sa gostom, u ovim emisijama Nešić daje muzički milje koji upotpunjava sliku tog doba.

Sadržaj 4 emisije u trajanju od 40 minuta:

1. DERBI    (mp3)

~ Uz inserte iz prenosa Radivoja Markovića, Marka Markovića, Jordana Ivanovića, Mijaila Kostića, o derbiju govore nekadašnji fudbaleri „večitih rivala“, poznate ličnosti-navijači Partizana i Crvene zvezde. Anegdote, rituali igrača pre „večitih derbija“....

2. NAVIJAČI    (mp3)

~ Neredi navijača na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda-Partizan (inserti iz radio-prenosa).
Zbog čega se nedovoljno primenjuju odredbe zakona o sprečavanju nasilja na sportskim događajima? Govore advokati, pripadnici MUP-a, naučni radnici...

3. ŠAH KAO SUDBINA    (mp3)

~ Razgovor sa velemajstorom Svetozarom Gligorićem o nastanku čuvene Mar de Plata varijante.

4. SPORTSKI VREMEPLOV    (mp3)

~ Kako je Tito i neznajući, uticao na razvoj tenisa u Jugoslaviji, da li je uspeo da pomogne slavnom golmanu Vladimiru Beari da karijeru nastavi u inostranstvu, i kako je obeležio osvajanje zlatne medalje naših šahista na Olimpijadi u Dubrovniku 1950-te godine?

Email: minesic@open.telekom.rs

Postavljeno: septembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana