Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook
Vaša pisma
Vaša pisma
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
Novo na sajtu
Novo na sajtu
Pretraga sajta
Pretraga sajta

Sajt oprema i uređuje Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Lako i brzo snalaženje na sajtu

Sva imena su poređana abecednim redom

Kada kliknete na slova označena plavom bojom direktno slušate, gledate ili čitate označenu odrednicu na sajtu.
Za one koji vole da istražuju ostavljen je uobičajeni postupak. Kliknete na neku od stranica i pretražujete sajt polako.

A     B     C     Ć     Č     D     Đ          E     F     G     H     I     J     K

L     Lj     M     N     Nj     O     P     R     S     Š     T     U     V     Z     ŽUmetnički par
Nada Kokotović
i Neđo Osman 
Ovaj umetnički par, ona rediteljka, on glumac, žive u Kelnu. Imaju vrlo zanimljivu biografiju. Intimna, ljudska ispovest dvoje umetnika iako je snimljena pre 10 godina, zvuči danas još snažnije, pravi govorni dokument. Ostale su reči kao “otisak prsta”, pred snagom emocija sa kojom su Nada i Neđo govorili. Stranica “Gosti sajta”.
Umetnost čitanja  Na stranici Arhiv sajta u delu "Umetnost čitanja" posetioci mogu da čuju odlomke iz "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša koje čita Ranko Burić.
Urednik sajta  Kratka biografija osnivača sajta Dragoslava Simića, opširnije vidi
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com
Dugogodišnji urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2. Pokrenuo je autorsku ediciju dokumentarnih emisija u 100 naslova „Knjige koje govore“ o ljudima i događajima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije u XX veku. Vidi na sajtu www.audioifotoarhiv.com stranica “Knjige koje govore”.
Objavljene knjige:
~ „Ženski logor na Golom Otoku“, u koautorstvu sa Boškom Trifunovićem, 1990;
~ „Raskol u eteru“, o sukobima u srpskoj crkvi u Americi prema fonodokumentaciji majora Nikole Kosića. Ova knjiga dobila je nagradu za publicistiku Udruženja novinara Srbije za 2007. godinu.
~ „Autobiografije uživo od Slobodana Jovanovića do danas“, 2007. (knjiga i CD)
~ „Dražesni KGB, javi se“, izdanje UNS-a, 2009. o Radiju „Slobodna Jugoslavija“ koji je emitovao svoj program iz Bukurešta 1949. ~ 1954.
Ova knjiga pisana u saradnji sa Milanom Petrovićem koji živi u Bukureštu kao dopisnik Politike, štampana je 2010. godine u Bukureštu, dobila je prestižnu rumunsku novinarsku nagradu.
~ Sarađivao na knjizi „Šezdeset osma ~ lične istorije“, Izdanje Službeni glasnik i RTS, Beograd, 2008.
~ Dobitnik nagrade „Zlatni mikrofon“ RTS za 2007.
Osnivač NAJVEĆEG NOVINARSKOG SAJTA SA PROSTORA CELE NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE WWW.AUDIOIFOTOARHIV.COM
SAJT POKRENUT JULA 2009.
~ Vidi fotografiju
Upaljač za atomsku
bombu 
Šanji Keleman iz Kikinde, napušta Jugoslaviju devedesetih i odlazi u Budimpeštu. Dobija ponudu da kupi upaljač za atomsku bombu. Odlična analiza političkih prilika u Jugoslaviji pod Vladom Slobodana Miloševića. Stranica „Moć radija“.
Usmena istorija XX veka  Razgovor o knjizi VEK SLIKAN MIKROFONOM Dragoslava Simića. Recenzent profesor Ljubodrag Dimić.
Učestvuju: Radoman Kanjevac, Slobodan Mandić, Božidar Đurović, Aleksandar Gaon i autor u saradnji sa glumcima Janom Dekanski i Nikolom Ugrinovićem. Predstavljanje knjige je bilo 31. januara 2023. Kolarčeva zadužbina, Beograd.
Stranica “Predavanja u Kolarčevoj zadužbini”.
Usmena istorija pred mikrofonom  Naša „skrivena radiofonija“ može da svedoči o martovskim i aprilskim događajima 1941. godine. Ličnosti od savremenika koje se pominju u tekstu: Đorđe Malavrazić istraživač istorije radija, Predrag Marković istoričar, Pol Tompson engleski istoričar, pisac knjige „Glas prošlosti“, profesor Dragoljub Pokrajac. Ličnosti iz prošlosti: Knez Pavle, patrijarh Gavrilo Dožić, kralj Aleksandar, Dragiša Cvetković i Milan Stojadinović, Predsednici vlada Kraljevine Jugoslavije, pukovnik Žarko Popović, vojni ataše Jugoslavije u SSSR 1941. Tito, Draža Mihailović i drugi. Piše Dragoslav Simić. Stranica “Promocije”.
Usmeni memoari iz autobusa  Knjigu Momčila Đorgovića koju sam već počeo da čitam „Tragedija jednog naroda”, (Službeni glasnik, 2016) pred polazak na kratak izlet, od Beograda prema Kosmaju, nisam poneo. Volim da čitam u autobusu, međutim da je knjiga džepno izdanje lako bih je nosio, ali ovako obimna ne staje lako u prtljag izletnika. Ipak nosim u komadićima svesti sa sobom vrlo sugestivan podnaslov knjige „Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe” i rečenicu iz predgovora...
Piše Dragoslav Simić, Stranica “Promocije”.
Usmeno pamćenje  Kada sam kao novinar prvi put došao na planinu Jelicu, recimo da je to bilo 1975, rekli su mi da u selu Grab živi čobanica Kata, lepo peva, dobo pamti i govori. Taj snimak sam sačuvao i sada možete čuti kako se to u selu dešava kada devojka sretne momka. Kata je tada imala preko 60 godina i već je bila baka. Fotografija je skinuta sa Gugla i uzeta je kao ilustracija njene priče. Stranica "Zvučna pisma".
U potrazi za istinom 
o Draži Mihailoviću  
Na stranici „Promocije“ objavljen je tekst autora sata Dragoslava Simića pisan za mesečnik „Čiode“ sa podnaslovom „Novine sa 7 padeža“ koji je izlazio u Kanadi. Tekst je objavljen 2007. godine.
Dnevnik iz kalendara prohujalih događa
"SUĐENJE DRAŽI MIHAILOVIĆU"
Uživo glasovi:
“Usmena istorija pred mikrofonom” 
(Sada sve ovo možete čuti uživo)
U autorskom tekstu urednika sajta Dragoslava Simića može se čuti uživo kako su pronađeni pojedini tonski zapisi u domaćoj radiofoniji: Kapetan Jakov Jovović, patrijarh Gavrilo Dožić /1941/; Milan Stojadinović /1937/; vesti iz 1940; sporazum sa Hrvatima 1940; potpisivanja Trojnog pakta u Beču 25. marta 1941. govor Dragiše Cvetkovića; svedok iz Australije major Peca Pomorišac koji je pratio kneza Pavla do Grčke 1941; potpisivanje vojnog sporazuma sa SSSR aprila 1941. vojni ataše KJ pukovnik Žarko Popović; proterivanje Kneza Pavla; Američki radio majora Nikole Kosića; Nacionalni čas Radio Beograda, Radio Zagreba i Radio Ljubljane, februara 1941; Feldmaršal Svetozar Borojević na Soči 1916, kralj Aleksandar u Bugarskoj, Tito i drugi. Stranica “Promocije”.
Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana