Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook
Vaša pisma
Vaša pisma
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
Novo na sajtu
Novo na sajtu
Pretraga sajta
Pretraga sajta

Sajt oprema i uređuje Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

SADRŽAJ - F

Sva imena su poređana abecednim redom

Kada kliknete na slova označena plavom bojom direktno slušate, gledate ili čitate označenu odrednicu na sajtu.
Za one koji vole da istražuju ostavljen je uobičajeni postupak. Kliknete na neku od stranica i pretražujete sajt polako.

A     B     C     Ć     Č     D     Đ          E     F     G     H     I     J     K

L     Lj     M     N     Nj     O     P     R     S     Š     T     U     V     Z     ŽFacebook ~
Autostopom do SPAČEKA ~ roman u malom 
Dragoslav Simić urednik sajta: Autobiografske beleške pisane slikama i slikane rečima, prema sačuvanim ličnim fotografijama i razglednicama na stranici sajta „Fotografije“ i na FB sajta, u 66 slika, obuhvataju deo privatnog života autora: pešačenje kroz Evropu, zatim vožnju spačekom kroz razne zemlje, neobične susrete sa prijateljima, ljudske sudbine. FB roman u malom. Jedan od komentara sa FB. Vladislav Frode: Svaka vam čast, ne pamtim da sam skoro video na FB nešto ovako lepo i dobro! Hvala vam!
Feđa Stojanović glumac Radio emisija urednika sajta Dragoslava Simića “Volim da slušam muziku Aleksa Bufona”, ne bi dobila nagradu u Apatinu 2013, jedinom srpskom gradu u kome se održava Festival reportaže, da Feđa Stojanović glumac, nije tako dobro čitao pisma Šanjija Kelemena, alijas Aleksa Bufona.
Film “Mamaroš” Film “Mamaroš”, proizvodnja 2013, (znači Mamina maza), naziv prema predlogu glumice Mire Banjac, reditelj i scenarista Momčilo Mrdaković, najprodavaniji je srpski film na početku druge decenije XXI veka. Glavne uloge Mira Banjac i Bogdan Diklić. Zanimljiva i plemenita, autobiografska priča arhitekte, scenariste i reditelja Mome Mrdakovića koji živi na relaciji Amerika ~ Srbija. Ovaj svoj prvi film snima u šezdesetoj godini života. Stranica “Gosti sajta”.
FNRJ do SFRJ, 
od 1945. do 1991. 
Istorija druge Jugoslavije od poleta do pada prikazana na radiofonski način. Emisija je snimljena 1988. godine. Sastavljena je od niza zvučnih slika koje se retko mogu čuti. Ideja autora (Dragoslav Simić urednik sajta) je bila da se na ovaj način prikažu razni događaji u istoriji druge Jugoslavije od 1945. do 1988. godine i dalje. Stranica “Gosti sajta”.
Filmski žurnal o „Studentskim demonstracijama 1968.“  U okviru stranice posvećene profesoru Dragoljubu Mićunoviću i Studenstkim demonstracijama 1968, prikazan je i sadržaj „Filmskog žurnala“ koji se može čuti o događajima iz 1968. godine. U okviru tog „žurnala“ govori i Tito. Stranica „Gosti sajta“.
Fotografije  Autor sajta zamislio je da se na ovoj stranici nadju pre svega fotografije iz njegove kolekcije, ali i druge koje su podudarne sa elektronskim čuvanjem ove vrste materijala na sajtu i imaju veze sa idejom sajta: „Fotografije je kao otisak prsta...“ Stranica je zamišljena da fotografije budu podsticaj za priče koje se pletu oko prikazanih slika.
Do sada su objavljeni ovi naslovi:
Iz mog ugla

~Nikola Pašić unuk

~ Ilija Pušić arheolog (otac Ramba Amadeusa) i Boško Božović novinar, Hercegnovi, 1984.

~ Cetinje, 1988. Prenos posmrtnih ostataka Kralja Nikole i događaji oko toga

~ Trst, 1981. Šverc kafe i carina u Sežani

~ Sa JU Jevrejima u Izraelu, 1989.

~ DEPOS, Beograd, 1992. Demonstracije

~ Dr Jovan Rašković, Šibenik, 1989.

~ Slavo Nikolić, seljak pesnik

~ Boris Vukobrat, Pariz 1998.

~ Lukovska Banja, staza zdravlja

Iz starih albuma

~ Porodica Leke Jovanovića, abadžije iz Smederevske Palanke

~ Porodica Atanasijević, vlasnici Selters banje iz Mladenovca
Franc Piler, Beč, 1913. ~ Nemac sa šajkačom i opancima  Fotografije Franca Pilera snimio sam u selu Babe kod Kosmaja, u njegovoj kući jednog toplog letnjeg dana 1987. godine? Čika Franja je imao neobičnu istoriju. ROMAN. Ispričaću tu istoriju ukratko kao kada se piše sinopsis za film. Priču sam rekonstruisao novembra 2015. uz pomoć prijatelja Jovana Mandića koji je čika Franju upoznao u bolnici u Beogradu kada su se zajedno lečili, svako od svoje bolesti. Tonski zapis koji sam načinio sa čika Franjom u Babama, izgubljen je. Stranica “Fotografije”.
Franc Piler, neobična istorija Švabe u opancima /Beč 1913. ~ Babe, selo pod Kosmajem 1993./  Srpski vojnik, austrougarski zarobljenik Srećko, skeledžija iz sela Skela na Savi dočekuje kraj Prvog svetskog rata u Beču. Raspala se Austrougarska carevina. Glad u Beču. Srećko sreće Bečlijku Mariju sa troje dece, u daljem tekstu Marija je Mica. Pobednici imaju hranu i Srećko svoja sledovanja deli sa Micom šnajderkom i njenom decom. ~ Franc Piler rođen je 1913. godine u Beču od oca Austrijanca i majke Bečlijke, Marije. Imao je starijeg brata Vilhelma. Tokom Prvog svetskog rata njihov otac gine u Galiciji. Više na stranici “Fotografije”. Autor emisije i fotografija Dragoslav Simić.
Francuzi u Rogljevu  Na putu vina po Negotinskoj krajini. Stručnjaci za vino Siril i Estel Bonžiro rodom iz Burgundije, nisu ni multinacionalna komapanija, ni NVO već jednostavno porodica sa troje dece koji su u Negotinskoj krajini „pronašli vino“ koje su Negotinci „zaboravili“ i stvorili svoje originalno vino koje izvoze u Francusku. Zapisano 2011. Stranica „Prijatelji sajta“.
dr Franja Ofner  Moj lični utisak o dr Ofneru koji nosim i posle 20 godina od našeg prvog i jedinog susreta u Tel Avivu: prijatan i srdačan čovek, medijski izuzetno zanimljiv. Njegov život spada u usmenu istoriju. Kada smo se upoznali imao je 70 godina. Te 1989. godine, razgovor sa dr Ofnerom trajao je puna dva sata, ali je druga traka posle emitovanja u Beogradu izgubljena. Tako sada slušate samo ono što je zabeleženo na prvoj traci. Za Ofnera i ovaj podatak. Radio je tokom Drugog svetskog rata za Engleze, a zahvaljujući spretnosti i vezama, uspeo je da vozom iz Budimpešete stigne u Istambul. Zanimljivo je da niko još do sada od Jugoslovenskih Jevreja iz Izraela nije pokazao interes za ovaj vredan dokument na sajtu. Stranica "Gosti sajta"
“Fruškogorski mir”,
Banja Vrdnik 
Zlata i Toni Prislan su dobri domaćini za sve goste u Vrdniku. Ponude kojima će počastiti goste u svojim apartmanima na kratkom odmoru ili letovanju u Vrdniku je domaće koje proizvodi porodica Prislan. Možete ih čuti i videti na stranici “Prijatelji sajta”. Poreklo porodičnog prezimena Prislan.
Dr Fuada Stanković:  ”Uzeti svoj život u svoje ruke”...
Kao urednik emisija dokumentarnog programa "Govori da bih te video", pokrenuo sam 2002. godine seriju pod radnim naslovom "Žene u političkom životu Srbije u poslednjoj deceniji XX veka". U toj seriji govorila je i dr Fuada Stanković tada rektor Univerziteta u Novom Sadu. Prilika je da pomenem i ostala imena čija sam svedočenja tada snimio: Verica Barać, Tanja Petorvar, Olivera Milosavljević, Sonja Biserko, Svetlana Slapšak, Milena Dragičević Šešić, Lejla Ruždić, Branka Mihajlović, Nataša Kandić, Daša Duhaček, Ljiljana Đurđić, Jelka Imširović, Milica Lučić Čavić, Latinka Perović, Milica Pešić, Marina Blagojević, Nada Radović Ćetković, Snježana Milivojević, Fuada Stanković, Borka Pavičević, Sonja Liht i Jasmina Tešanović. Ova serija snimana je i emiitovana sve do polovine 2004. godine. Bila su to izuzetno zanimljiva i važna svedočenja o radu žesnkih nevladinih organizacija, u poslednjoj deceniji XX veka u kojoj je nestala nekadašnja Jugoslavija. Ali to su i lične ispovesti kao što je priča profesorke Fuade Stanković. Stranica "Gosti sajta".
Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana