Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook
Vaša pisma
Vaša pisma
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
Novo na sajtu
Novo na sajtu
Pretraga sajta
Pretraga sajta

Sajt oprema i uređuje Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

SADRŽAJ - O

Sva imena su poređana abecednim redom

Kada kliknete na slova označena plavom bojom direktno slušate, gledate ili čitate označenu odrednicu na sajtu.
Za one koji vole da istražuju ostavljen je uobičajeni postupak. Kliknete na neku od stranica i pretražujete sajt polako.

A     B     C     Ć     Č     D     Đ          E     F     G     H     I     J     K

L     Lj     M     N     Nj     O     P     R     S     Š     T     U     V     Z     ŽO 27. martu 1941.  Na stranici Arhiv sajta u delu "Umetnost čitanja" objavljen je odlomak malo poznatog rukopisa generala Borivoja Mirkovića "Istina o 27. martu 1941." U to vreme Mirković je bio komandant Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.
O Desimiru Tošiću  Kapitalna knjiga Mijata Lakićevića sa odličnim predgovorom Latinke Perović, prenosim kao urednik sajta u celini smatrajući da je to još jedan doprinos velikom čoveku Desimiru Tošiću. Zabeležio Dragoslav Simić.
O glumi Ksenije Jovanović na radiju  Ksenija Jovanović, glumica, prvakinja Narodnog pozorišta, govorila je o sebi i svom profesionalnom životu u 3 emisije koje je priredio Dragoslav Simić. Tim povodom pod nazivom “Triptih Ksenije Jovanović”, svoju radio kritiku objavio je Raško Jovanović. Više na stranici “Radio kritika”.
Običaji  U jednom selu između Ljiga i Gornjeg Milanovca sreo sam seljaka Leku koji je hteo da ispriča kako je postupio da postane otac. Kad medicina ne pomogne selajaci se obraćaju vračarama. Ovo je priča iz 1978. godine. Stranica "Zvučna pisma"
Oglas protiv samoće  Šta krajem dvadesetog veka da uradi seljak kada ostane udovac – nego da se obrati novinama za pomoć. Dobrosav, zemljoradnik iz sela Guča na padinama Jelice, upravo je odabrao ovaj način veze sa budućom izabranicom.... Pod naslovom ~ Oglas protiv samoće na stranici “Volite li kratke priče” objavljena je priča Dragoslava Simića.
Od Aušvica, logora smrti, do “Oskara”  Branko Lustig. Bio je producent filmova Veljka Bulajića, a onda u nekim starijim godinama, kada se nepočinje profesionlani život izpočetka, odlazi u Ameriku i postaje producent reditelja Stivena Spilberga za film “Šindlerova lista” za koji dobija “Oskara”. Njegov život počinje u logoru smrti, Aušvicu. ­­­­Ali Lustig je čovek koji je imao sreće jer je i za film “Gladijator” dobio drugog “Oskara”. Stranica “Gosti sajta”.
“Okean”o radnji i vlasniku, u Knez Mihajlovoj 30, Beograd, istorija slučaja Sič  Ovog leta, jedan ulični kontejner u koji su radnici Gradske čistoće ubacivali knjige nečije kućne biblioteke za otpad, otkrio je pohabanu kožnu torbu. Uvidom u sadržaj koji će biti temljeno pretresen u ovoj priči, nađena su lična dokumenta o nacionaliziaciji radnje malog beogradskog trgovca Antonija Siča koje je ovaj čovek uredno čuvao i sređivao godinama.... U kratkoj istoriji slučaja, nađenoj u torbi, vidi se kakva je sudbina zadesila ovog čoveka kada je radnja oduzeta od Siča 1948. godine. Mesec dana nakon ovog događaja, njega sa porodicom izbacuju iz malog zakupljenog stana u ulici Majke Jevrosime 43.... CEO TEKST na stranici “Volite li kratku priču”. Autor Dragoslav Simić. Objavljene su i fotografije nađene u torbi.
Olimpijsko Sarajevo ~ ratno Sarajevo  Ova uzbudljiva reportaža načinjena je zahvaljujući izveštajima reportera Marka Markovića i Jove Jovanovića iz Sarajeva 1984. sa Zimske olimpijade i izveštajima agnecija iz ratnog Sarajeva 1994. godine. Slika sreće i sportskog zadovoljstva koje donose autentično reporteri sa 1984. pretvara se samo 10 godina kasnije u katastrofične tonove rata i uništenja u Sarajevu i BiH. Emisiju je snimio 1994. godine Dragoslav Simić. Stranica „Gosti sajta“.
Oliver Injac  Budući mladi advokat iz Niša, učestvuje 1994. kao student Pravnog fakulteta u Beogradu na takmičenju u besedništvu i osvaja jednu od prvih nagrada. Snimak je sačuvan. Stranica "Gosti sajta"
Olivera Milosavljević  "Kosovo", stranica "Knjige koje govore"
„OLUJA 1995“  Kako se povlačio vojnik Boškan Čubrilo.
Operacija Oluja je bila vojna ofanziva vojske Republike Hrvatske na samoproglašenu Republiku Srpsku Krajinu 1995. kojom je okončan četvorogodišnji građanski rat u Hrvatskoj, koji je trajao od 1991. do 1995. godine. Boška Čubrila zemljoradnika koji je ispričao ovu priču o povlačenju u vreme Oluje iz Ravnih Kotara u Dalmaciji 1995. godine, sreo sam kao građevinskog radnika, neposredno po njegovom dolasku u Beograd, 1996. godine.
Više na stranici Moć radija.
“Orlovi” generala Zlatka Rendulića  Beleška urednika sajta Dragoslava Simića: Legendarno ime našeg vazduhoplovstva je profesor dr Zlatko Rendulić, general, vazduhoplovni inženjer, konstruktor aviona. Posetio sam ga februara 2013. godine u njegovom stanu u blizini Ibarske magistrale u Beogradu. Poštujući njegove godine smatrao sam da je uljudno ostati kod generala Rendulića najviše jedan sat što sam u telefonskom razgovoru i najavio. Međutim dogodilo se nepredviđeno da sam sa ovim sjajnim čovekom koga je pamćenje na razne događaje služilo izvanredno, ostao bar 4 sata, a Rendulić je, sticao se utisak, tek počeo da govori. Stranica “Gosti sajta”.
Osam vekova Studenice  Poetski zapis vajara Nebojše Mitrića objavljen u Politici tokom proslave “Osam vekova Studenice”, 1986. Govore patrijarh German i vajar Nebojša Mitrić.
Osnivač sajta  Kratka biografija osnivača sajta Dragoslava Simića, opširnije vidi
Dragoslav Simić
sicke@sbb.rs
Dugogodišnji urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2. Pokrenuo je autorsku ediciju dokumentarnih emisija u 100 naslova „Knjige koje govore“ o ljudima i događajima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije u XX veku. Vidi na sajtu www.audioifotoarhiv.com stranica “Knjige koje govore”.
Objavljene knjige:
~ „Ženski logor na Golom Otoku“, u koautorstvu sa Boškom Trifunovićem, 1990;
~ „Raskol u eteru“, o sukobima u srpskoj crkvi u Americi prema fonodokumentaciji majora Nikole Kosića. Ova knjiga dobila je nagradu za publicistiku Udruženja novinara Srbije za 2007. godinu.
~ „Autobiografije uživo od Slobodana Jovanovića do danas“, 2007. (knjiga i CD)
~ „Dražesni KGB, javi se“, izdanje UNS-a, 2009. o Radiju „Slobodna Jugoslavija“ koji je emitovao svoj program iz Bukurešta 1949. ~ 1954.
Ova knjiga pisana u saradnji sa Milanom Petrovićem koji živi u Bukureštu kao dopisnik Politike, štampana je 2010. godine u Bukureštu, dobila je prestižnu rumunsku novinarsku nagradu.
~ Sarađivao na knjizi „Šezdeset osma ~ lične istorije“, Izdanje Službeni glasnik i RTS, Beograd, 2008.
~ Dobitnik nagrade „Zlatni mikrofon“ RTS za 2007.
Osnivač NAJVEĆEG NOVINARSKOG SAJTA SA PROSTORA CELE NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE WWW.AUDIOIFOTOARHIV.COM
SAJT POKRENUT JULA 2009.
~ Vidi fotografiju
„Otac Paško u kuhinji“  Mag. art.m. Čaba Paško regens chori katedrale Svete Terezije Avilske i dirigent hora Pro musica u Subotici, sveštenik, napisao je neobičnu knjigu "Otac Paško u kuhinji". Predstavljanje knjige bilo je jula 2010. godine u Medija Centru u Beogradu. Na toj promociji nisam bio, ali sam kasnije potražio oca Paška u Subotici. Ovo je rezultat našeg zajedničkog dogovora šta i kako od profesionalnog života i hobija Čabe Paška staviti na sajt. Meni je ova priča bila jako zanimljiva? A Vama? Pored ostalog Paško diktrira i svoje recepte. Stranica "Gosti sajta"
Otvoreno o sajtu  Ovaj Virtuelni muzej osnovao sam 2009. godine. Tada nisam znao da je osim želje da stvar uspe, potrebno imati i novac. Sajt treba opsluživati; veb master, montažer zvuka, producent ili prevodilac sajta na engleski jezik nisu članovi moje porodice. Domen i prostor na vebu nije moje vlasništvo. Jedino je besplatan rad potpisnika ovih redova. Više na linku Otvoreno o sajtu
Ovaj Vek uživo  Pod ovim naslovom u Biblioteci grada održana je promocija "Knjiga koje govore", autorsko izdanje Dragoslava Simića, maja meseca 1998. godine. Kroz razne primere svojih dokumentarnih emisija, autor je želeo da pokaže XX vek "uživo". Govorili su: Đorđe Malavrazić, Jovan Ćirilov i profesor Čedomir Čupić, stranica "Promocije".
Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana