Medijska dokumentacija Ebar

Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Medijska dokumentacija Ebart

Ebart/ Medijska dokumentacija je privatna kompanija koja je počela sa radom 2000. godine.

Osnovna aktivnost je zaštita i arhiviranje štampanih i elektronskih medija u elektronskoj formi.

To je prva arhiva takve vrste na Balkanu.

Medijska dokumentacija Ebart
Karađorđeva ulica

Ebart/ Medijska dokumentacija razvila je sopstveni sistem elektronskog arhiviranja i pretrage najznačajnijih štampanih medija u bazi podataka Aktuelna Arhiva. Reč je o jedinstvenoj on-line arhivi koja obuhvata period od početka 2003. do danas (dnevno se puni sa oko 1000 novih novinskih članaka) u kojoj su obuhvaćeni sve nacionalne dnevne i periodične publikacije koje izlaze u Srbiji, kao i jedan broj lokalnih i regionalnih novina. U ovom trenutku (novembar 2009.) u Aktuelnoj arhivi se nalazi oko dva miliona kompletno indeksiranih novinskih članaka koje je moguće pretraživati na desetak različitih načina, uključujući i mogućnost full-text pretrage.

Od januara 2005. godine razvijena je nova on-line arhiva koja obuhvata informativni program pet najgledanijih nacionalnih televizija i Studio B koja omogućava da se putem Interneta pretražuju svi video prilozi. Uz svaki video prilog dat je i kratki transkript tako da je i ovu bazu moguće pretraživati uz pomoć full-texta. Ova on-line arhiva u ovom času ima oko 200.000 video klipova.

Dvadesetak najvećih biblioteka u Srbiji ima pristup Ebartovim medijskim arhivama, kao i veći broj fakulteta i javnih ustanova.

Preko sajta Ebarta – Medijske dokumentacije moguće je pratiti analize i istraživanja vezane za pojedine time i društvene i medijske fenomene. Između ostalog, moguće je i pratiti kakav je odnos medija prema prošlosti. Arhiva intervjua „Glasonoše“ obuhvata period od 1990. do 2000-te, sa nekoliko hiljada intervjua iz najvećih dnevnih novina. Arhiva „Hronologija prve strane“ omogućava pristup i pregled najznačajnijih događaja u nekoliko dnevnih novina u periodu od 1990. do 2000-te godine.

Ebart je otvoren za saradnju sa studentima novinarstva, istraživače medija i novih tehnologija. Od septembra 2009. Ebart/Medijska dokumentacija predstavlja jedini evropski back-up kompletnog sadržaja Wikimedije.

www.arhiv.rs

Postavljeno: novembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana