Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

“Glasom se piše istorija”

Knjiga + CD u pripremi. Ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.

Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga izlazi početkom sledeće godine.
Objavljivanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture Srbije na konkursu za 2017. godinu.
Pratite redovno naš Fejsbuk

Dr Anka Matić

Dr Anka Matić

Ovo je priča koja počinje u Zagrebu 1982. godine. Na predlog gospođe Rine Tropan, majke mog dobrog druga Luja Tropana, razgovarao sam sa dr Ankom Matić, aktivistkinjom KPJ (Komunističke partije Jugoslavije), koja je pre Drugog svetskog rata u Parizu pomagala našim dobrovoljcima da se, posle pada republikanske Španije, vrate u Jugoslaviju. Razgovor je emitovan u okviru dokumentarnog programa Drugog programa Radio Beograda. Tada u Zagrebu nisam ni slutio da ću 2009. pokrenuti svoj sajt koji se bazira na mojim dokumentarnim emisijama i da će baš taj sajt proširiti interesovanje posetilaca za dr Anku Matić i njenu vezu sa jugoslovenskim dobrovoljcima, učesnicima Građanskog rata u Španiji.

Ovo potvrđuje pismo koje sam dobio iz Zagreba od gimnazijalke Dorotee Šušak, 30. marta 2014. godine.

Poštovani gospodine Simić!

Na vašoj internetskoj stranici "Audio i Foto arhiv" pronašla sam vašu objavu iz marta prošle godine. Dr Anka Matić je teta moga djeda dr Josipa Stojanovića koji bi, uključujući i mene i moju majku, volio imati snimku vašeg razgovora s njom, koji nas se izuzetno dojmio. Također, ukoliko se i dalje zanimate za fotografiju Anke Matić ili njenu biografiju, ja bih vam ih mogla ovim putem dostaviti, s obzirom da djed ima njenih fotografija, ali i detaljnijih informacija....

Dr Anka Matić kao stipendista francuske Vlade, boravi u Parizu od 1938. godine. Boris Kidrič joj je tada rekao: “Anka, sad sam uglavnom završio poslove koje sam trebao da završim, međutim ti ostaješ u Parizu. Osnovni zadatak koji ćeš imati je prebacivanje španskih boraca iz Francuske u Jugoslaviju, kontakti sa španskim borcima u logorima, zatim rad u iseljeničkoj organizaciji među studentima.” – Boris mi je dao potrebne veze.

Posle kapitulacije Francuske 1940. godine Anka ostaje u Parizu i dalje radi na povratku u domovinu Jugoslovena, učesnika Španskog građanskog rata. Svedočenja ove žene o zaboravljenim delovima istorije, njen susret sa Titom u Parizu 1939. godine ili susreti sa drugim jugoslovenskim dobrovoljcima u Španiji koji su posle oslobođenja Jugoslavije 1945. proglašeni narodnim herojima čine okosnicu njene priče.

Dr Anka Matić umrla je u svojoj 94 godini u Zagrebu 2004. godine. Ostala je levičarka celog života, razočarana raspadom nekadašnje zajedničke domovine. Ostavila je dnevnik o svom životu. Njeni rođaci Dorotea Šušak i dr Josip Stojanović najavili su objavljivanje knjige ovih dnevničkih zapisa.

Vidi "Gosti sajta" - dr Anka Matić

Vidi "Knjige koje govore" - dr Anka Matić

Postavljeno: decembar 2017.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana