Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Sećanja na Šejku

Tekst Dragoslava Simića prema sećanju na Šejku arhitekte Peđe Ristića ~ Istorija iz fioke

Politika, Kulturni dodatak, subota 28. avgust 2021.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Ja sam nabavio neku gitaru, slomljenu, koju sam zalepio običnim tutkalom i Šejka je sa tom gitarom svirao i pevao ruske pesme. Imao je neki bariton, tipičan ruski, jer mu je majka bila nesuđena operska pevačica pa je imao i taj talenat.

Link za slušanje Leonid Šejka

ISTORIJA IZ FIOKE

magnetofon
Izgled trake na kojoj je Peđa Ristić snimio Leonida Šejku

Gitara u rukama Leonida Šejke

Šejku sam upoznao na hodniku na Arhitektonskom fakultetu. Nekoliko puta proletimo jedan pored drugog i na kraju se i upoznamo. Nismo mi Englezi pa da je mene tada neko predstavio: ovo je gospodin taj i taj... već je bilo kao što kod nas može da bude. Recimo, poznajemo se dugo a ne znamo ni kako se onaj drugi zove. Odjednom smo primetili da smo na istim talasnim dužinama, i tako se razvije prijateljstvo. Kada je to bilo, u koje doba, u koliko sati - da me šamaraju u Udbi, ne bih mogao da se setim. Ali od samog početka mi se znamo i na istoj talasnoj dužini smo.

Ja sam se upisao na Arhitektonski fakultet 1949. a Šejka se upisao 1950. godine. Upoznali smo se i, odmah na početku, naravno, primetili smo da imamo iste ideje o arhitekturi. Rešili smo da napravimo izložbu, da osnujemo Klub mladih arhitekata...

Tada se na sastancima i na grupama raspravljalo o teškim temama, manje o politici, a na kraju neki su i pili… Ja sam bio nezgodan zato što nisam pio, a Šejka je, kao Rus, bio malo podložan tome. Naročito ga je u to uvukla njegova žena Marija Čudina. Posle njegove smrti, i sama je završila tako jer joj je otekla jetra i umrla je od alkohola...

Sećanja na Šejku

Jedna interesantna stvar. Dok sam gradio potkrovlje, dolazili su i pomagali mi Šejka i Marija Čudina, pa smo lepili neke vinas-ploče u kuhinji... Ali, Šejka je meni na neki način bio zimsko društvo, letnje društvo su mi bili sportisti. Šejka je dobro pešačio, mogli smo da stignemo bilo gde pešačeći, a ne saobraćajem, tako da smo svuda bili, na svim koncertima. U ono doba nije postojao nijedan disko-klub. Prvo smo šetali “štraftom”, Knez Mihailovom, a onda bismo otišli na koncert; a ako nije bilo koncerta, išli smo u operu ili u Kinoteku.

Ja sam nabavio neku gitaru, slomljenu, koju sam zalepio običnim tutkalom i Šejka je sa tom gitarom svirao i pevao ruske pesme. Imao je neki bariton, tipičan ruski, jer mu je majka bila nesuđena operska pevačica pa je imao i taj talenat. On je govorio ruski jer je išao u rusku školu u Beogradu, završio je osnovnu školu na ruskom jeziku. Čitao je sve ruske filozofe od kojih sam i ja posredno učio. Učili smo, recimo, i sanskrit, pa smo pokušavali na sanskritu da se sporazumevamo jer tu je neki koren reči po kome možeš da prepoznaš reč. Svašta je bilo, da ne kažem u modi, u tom vremenu, ali nas socrealizam naravno uopšte nije interesovao...

Uz tu gitaru Šejka je pevao, a ja sam ga snimio na kaseti i dajem ti sada taj tonski zapis tek da čuješ kakav je glas imao Šejka.

Jedna od pesama sa trake koju je pevao Šejka uz pratnju gitare.

Bulat Okudžava
Pesme koje je pevao prateci sebe na gitari Leonid Šejka

ПЕСЕНКА О ВОЗДУШНОМ ШАРИКЕ

Девочка плачет : шарик улетел.
Её утешают — а шарик летит.

Девушка плачет ; жениха всё нет.
Её утешают — а шарик летит.

Женщина плачет : муж ушел к другой.
Её утешают — а шарик летит.

Плачет старуха : мало пожила.
А шарик вернулся — а он голубой.

Postavljeno: septembar 2021.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana