Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Protiv panike na putu oko sveta u vreme korone 2020.

Marija Krtolica, Njujork ~ Bruklin

Ph.D. in Dance, Temple University

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Fotografije: lična arhiva Marije Krtolice

VEST koja to više nije

Da čujemo šta ima novo! ~ To je prvo pitanje ujutru posle buđenja, koje nas vodi ka telefonu. Našu pohlepu za vestima, dovela je savremena tehnologija do savršenstva. Ovaj tonski zapis snimljen “oko planete” dok traje korona, načinjen je delom te tehnologije, skajpom. Reklo bi se da smo u prednosti u odnosu na antički svet jer imamo veštine kojima smo “na vezi” 24 sata. Privilegovani položaj brzog saobraćaja koštao nas je pandemije.

Kako? Malo istorije prema vikipediji.

Antički istoričar Tukidid kaže da se Atinska kuga prvi put pojavila u Etiopiji. Odatle se proširila na Egipat i Libiju da bi posle dugog putovanja brodovima i kopnom, zahvatila Grčku, prvo luku Pirej u Atini, gde je dopremana hrana tokom Peloponeskog rata 430. godine p.n.e. Kugu su zatim putnici preneli u Rim i druge delove istočnog Mediterana.

Kako je došlo do Atinske kuge odnosno svih poznatih epidemija pre ili kasnije u svetu? Prema savremenim saznanjima doneli su je virusi. Poreklo virusa u istoriji života nije razjašnjeno. Moguće je da su kao i poreklo života, stigli iz svemira. Virusi su neprestano prisutni u svakodnevnici kao pojam ozbiljne pretnje zdravlju, ne samo ljudi nego i biljaka i životinja.

Epidemiju kuge u Dubrovniku 1348, izbila je prvo na ostrvu Šipan, do kojeg je došla na mletačkim lađama koje su nosile „Crnu smrt“ zajedno sa robom sa Bliskog istoka. Rešenje je bilo da se obustavi sva trgovina sa drugim krajevima. Jula 1377. godine Veliko vijeće u Dubrovniku uvelo je obavezni karantin za sve koji su dolazili iz zaraženih područja.

Španska groznica iz 1918. godine i kasnije druge epidemije koje poznajemo u svetu, stigle bi svakako, brže ili sporije, na šta je uticao saobraćaj, nekada jedrenjaci i konjanici, danas avioni, vozovi, autoputevi, kruzeri, posebno ratovi.

Mi smo 2020. godine, saobraćajem u najširem smislu, došli u poziciju da nas je epidemija zahvatila odmah i sve. Strah i panika su prateća pojava epidemija. Da smo sporije živeli, kao u vreme Tukidida, ipak ne bi sprečili virus da stigne, samo bi došao kasnije.

Da čujemo šta ima novo! ~ pitanje sa početka.

Nauka vakcinu još uvek traži i naći će je. Ali kako izgleda, za sada, jedini lek za koji znamo, ne baš popularan, je onaj dubrovački iz 1377. godine, ~ karantin.

Zabeležio urednik sajta Dragoslav Simić, aprila 2020.


Biografija (Marija Krtolica):

Marija Krtolica je u Americi od ranih devedesetih. Bavi se modernim plesnim teatrom i teorijom plesa, pokreta i fizikalnosti u kontekstu institucionih struktura i političkih događanja. Doktorirala je 2018-te na temu “Otelotvorenje podsvesti: histerija, nadrealizam i Tanzteatar”. Kada ne predaje ples ili jogu, piše, sarađuje sa njujorškim umetnicima, i svakodnevnu istražuje odnos umetničke prakse i teorije. Nedavno je izlagala u MEP-u (Marksistički obrazovni projekat, Njujork) i predstavila kolaborativni rad u Veneciji (Anima Mundi -itsliquid). Trenutno se trudi da bude dostupna studentima sa univerziteta u Blumzbrgu i da održi rad na novom projektu “Re-inventing Love” (po stihu Remboa “ljubav traži ponovno izmišljanje”) pod otežanim okolnostima.

Marija Krtolica
Beg. jazz ballet (Fall Semester)
Theater and Dance Department, Bloomsburg University, Pennsylvania (Blumzbrg, Pensilvanija)
Slika je pravljena za privatnu upotrebu

Šta je ispričala Marija Krtolica aprila 2020.

Zovem se Marija Krtolica. Živim u Americi od devedesetih i bavim se modernim plesom... Relativno nedavno sam završila doktorat u Philadelphia-i (Filadelfiji) iz plesnih studija, odnosno plesa, i sada predajem u Pensilvaniji, samo dva semestra. Međutim, zbog epidemije je došlo do promene u programu, tako da je ceo program prebačen na “online learning” sistem, što znači da se dopisujemo sa studentima. Održavamo časove ili preko Zoom-a ili koristimo gotove videe. Studenti kojima predajem nisu iz plesa nego studiraju razne predmete i ples im je izborni predmet. VIŠE

Marija Krtolica
Marija Krtolica

Slušaj:     (mp3)

Govori o sebi, o gradu u kome živi,
o radu u vreme korone, o panici.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

From: Marija Krtolica
Sent: Monday, April 06, 2020 9:39 PM
To: Dragoslav Simić
Subject: “Re-inventing Love” proba

Ovo je snimak probe napravljen u doba početka epidemije kad smo još mogli da probamo zajedno u Bruklinu.

Informacija o snimku je ispod snimka na YouTube.

Poslaću ću vam i materijal koji smo pravili od kad ne možemo da se viđamo. To je direktno vezano za tematiku preporučenog karantina i načina borbe protiv panike u obliku zajedničkog projekta.

Ovog semestra imam samo pismene radove studenata iz Pensilvanije. Iako imam snimke koreografija studenata iz prošlog semestra nemam pravo da ih šaljem. Poslaću vam fotografiju studenata sa kojima sam radila na Blumzbrg univerzitetu (Jesen, 2019/20).

Ovo su slike iz Bruklina kad je epidemija tek počela. Treća slika je Dumbo - susedstvo u kome živim (obično je u tom šoping centru velika gužva). Četvrta slika je moj stan; uglavnom ne izlazim poslednje dve nedelje.

Marija Krtolica
Marija Krtolica
Marija Krtolica
Marija Krtolica

Marija Krtolica
Ovo je umetnička fotografija. Fotograf je Camille Cier.

Posetite link

E - prodavnica
Audio i foto arhiv SIMIĆ

Dragoslav Simić Video zapis - Sa predstavljanja knjige “Glasom pisana istorija” u Aranđelovcu, 12. marta 2020. godine. Prilog RTV Šumadija. Novinarka Milica Nedeljković. Već narednog dana proglašena je epidemija u Srbiji.

Postavljeno: april 2020.

Glasom i mikrofonom protiv panike

Kako bi motivisao ljude da ne klonu duhom u jeku pandemije, dugogodišnji radijski novinar Dragoslav Simić je napravio seriju razgovora s našim uspešnim ljudima iz inostranstva o tome kako se nose s karantinom i izolacijom
Politika, autor: Dimitrije Bukvić
Vidi više na stranici "Promocije"

Miodrag Bogić, filmski i TV reditelj
„Protiv panike na putu oko sveta u vreme korone 2020.“ Dragoslav Simić ~ Govori da bih te video:
Emitovano na Radio Beogradu 2, 24. 4. 2020.

Veoma retko, gotovo da i ne stižem, da pratim program dokumentarnog popodneva, mogu reći „s mene pa na u štap“, ali u vreme korone sam se malo više okrenuo Radio Beogradu 2, nekadašnjoj ljubavi, budući da sam nekada i sam bio saradnik Radio Beograda, te značajne institucije. Srećom, uočio sam da će na programu biti emitovano radiofonsko delo autora Dragoslava Simića, o aktuelnostima u doba korona virusa. Ova emisija o našim uspešnim stvaraocima u svetu je digla svoj glas „kao glas razuma u ovim smutnim vremenima“. VIDI CEO TEKST

Zahvaljujem na podršci istoričarki umetnosti Irina Subotić

Tehnička podrška:
~ Tanja Regoda
~ Ljubisav Gicić

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana