Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Anrdrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Cetinje, 1989.

Cetinje

Bio sam na Cetinju 1. oktobra 1989.godine. Snimao sam emisiju za Radio Beograd i načinio seriju fotografija čiji sadržaj gledate na ovoj stranici.

Jedan od saboraca kralja Nikole:

Slušaj:     (mp3)

Cetinje, 1989. - fotografije

Iz najave spikera dokumentarne radio emisije, snimljene 1989. godine.

Kada je pre destak dana okončana ceremonija sahrane kraljevskog para Nikole i Milene Petrović na Cetinju, počela je da se obnavlja legenda o tome kako je Pašić prevario kralja Nikolu pa je ovaj umesto da se povuče sa srpskom vojskom pobegao 1916. iz Crne Gore. Zatim da Karađorđevići nisu dozvolili povratak u zemlju kralju Nikoli 1918. godine i tako dalje. Večerašnja dokumentarna emisija “Kralj Nikola dezerter ili žrtva”, pokušava da razreši ovu dilemu.

Pored saboraca kralja Nikole koji su tada bili živi, vidite ih na fotografijama, govorio je još Slobodan Đukanović, tada dopisnik Politike, a osim njega i doktor istorijskih nauka Novica Rakočević iz Podgorice. Podgorica je tada nosila ime Titograd po Josipu Brozu Titu. Pominje se i SFRJ zato što se događaj zbivao u vreme postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Emisija obiluje autentičnim tonovima snimljenim na Cetinju tokom ceremonije sahrane kralja i kraljice. Autor emisije i fotografija je Dragoslav Simić.

Na ovom linku možete pročitati rad dr Novice Rakočevića korišćen za emisiju: http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/cg_u_1_svj_ratu/kako_se_uticalo_na_opredjeljenje_crnogoraca_1918.htm

Novica Rakočević:
KAKO SE UTICALO NA OPREDJELjIVANJE CRNOGORACA ZA UJEDINjENjE U TOKU RATA 1914-1918. GODINE

O tome kako se tokom prvog svjetskog rata i okupacije Crne Gore pripremalo “svenarodno ujedinjenje” Crne Gore i Srbije, iz časopisa “Istorijski zapisi” (broj 3-4, za 1988. godinu) prenosimo rad poznatog crnogorskog istoričara Novice Rakočevića.

I ovaj istorijski ogled može pomoći čitaocu da sazna nešto više o toj decenijama već aktuelnoj temi i dilemi među građanima Crne Gore.

Emisija snimljena na Cetinju 1988. Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: oktobar 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana