Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

D E P O S

snimljeno 28. juna 1992. godine

Photo: D. Simić, sva prava zadržava autor. Fotografije se mogu koristiti isključivo uz dozvolu autora. Adresa sicke41@gmail.com

Ove snimke načinio sam prvog dana na platou ispred Savezne skupštine gde je počeo u organizaciji Demokratskog pokreta Srbije veliki Vidovdanski sabor 28. juna 1992. godine. Sabor je neprekidno trajao 8 dana, a broj prisutnih je varirao od nekoliko stotina hiljada do desetak hiljada ljudi. Govorili su: Patrijarh Pavle, Vuk Drašković, Nikola Milošević, Vojislav Koštunica, Matija Bećković, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, profesor Dragoslav Petrović, Dragan Đilas, slikar Mladen Srbinović, Vladeta Janković i mnogi drugi. Spiker je bio glumac Miloš Žutić. Na predlog DEPOSa učesnici su zahtevali ostavku predsednika Srbije Slobodana Miloševića, raspuštanje Narodne skupštine i formiranje vlade nacionalnog spasa. U tom smislu upućene su narednog dana delegacije predsedniku Srbije koji je prihvatio samo početak rada neke vrste okruglog stola između vlasti i opozicije.

Vidi “Knjige koje govore” DEPOS.

AFA sajt postavljen je avgusta 2009. godine. Kada se danas gledaju ove fotografije, u likovnom smislu deluju kao prava parada kiča. Učesnici sabora, koji su dolazili iz raznih krajeva Srbije, okićeni su kokardama, ordenjem i parolama sa sadržajem koji je određivao političku boju stranaka kojima su pripadali. Tada je bila takva ikonografija. I fotografije i tonski zapisi nastali su pred početak sabora i u toku prvih nekoliko sati programa. Tonski snimci su dati izvorno, nemontirani pa se tako nečuju najave za prvog studentskog lidera koji se obratio prisutnima kao ni za Dragana Đilasa. Ima i drugih učesnika kojima nisu tonski zabeležena imena pa posetioci sajta ovu napomenu treba da uvaže.

Fotografije su deo snimaka koje sam koristio kao ilustracije za “Knjige koje govore”.

Politički gledano, u vremenu do oktobarskih promena 2000. godine, u nizu protesta protiv vlade Slobodana Miloševića, Vidovdanski sabor bio je veliki politički uspeh demokratske opozicije koja je motivisala mase da izađu na ulice i pokažu neslaganje sa aktuelnom politikom partije na vlasti.

Postavljeno: septembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana