Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Beograd pred 5. oktobar 2000.

Gotov je!
Grafit sa zida u Beogradu pred 5. oktobar 2000.

Jugoslovenska drama počela je 1986. godine kada je Slobodan Milošević izabran za predsednika Predsedništva Saveza komunista Srbije.

6. decembra 1989. Slobodan Milošević je proglašen za predsednika Predsedništva Srbije.

Tokom decembra iste godine u Beogradu i širom Srbije, počelo je osnivanje političkih stranaka, a 16. jula 1990. godine Savez komunista Srbije i Socijalistički Savez radnog naroda Srbije se ujedinjuju u Socijalističku partiju Srbije. Za predsednika je izabran Slobodan Milošević.

Na političkoj sceni Srbije izdvajaju se ličnosti kao Dragoljub Mićunović, Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Vesna Pešić, Vojislav Šešelj i mnogi drugi, a u BIH i Hrvatskoj Radovan Karadžić, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Stipe Mesić, dr Jovan Rašković i mnogi drugi. U Sloveniji to su: Janez Janša, Janez Drnovšek i drugi.

Srušena je Jugoslavija, stvorena 1918, obnovljena 1944, zajedničkim naporom čelnih ljudi Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Formiraju se nezavisne države od bivših jugoslovenskih republika. U Srbiji započinje najveća inflacija koju je moderan svet video u XX veku. Od političara u Crnoj Gori izdvajaju se Milo Đukanović i Momir Bulatović.

Rat u BIH i Hrvatskoj traje.

1999. NATO savez posle mnogobrojnih upozorenja upućenih Miloševićevoj Vladi, da se stane na put krvoproliću u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, bombarduje SR Jugoslaviju koju sada čine Srbija i Crna Gora.

Sve do oktobra 2000. godine traju protesti različitih političkih grupacija, protiv režima Slobodana Miloševića.

Narodnim demonstracijama u Beogradu, 5. oktobra 2000. godine, srušena je Vlada Slobodana Miloševića, a grafiti kao ovaj koji vidite na slici “Gotov je”, obilaze Srbiju.

Nastaviće se...

Slušaj:      (mp3)

postavljeno: oktobar 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana