Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

BOSILJ

Sin, dr Vojin Bašićević o ocu seljaku i slikaru ILIJI Bosilju

Životopis jedne porodice

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Aleksandar Zograf

Dr Vojin Bašićević

Dr Vojin Bašićević je 2005. godine u svom stanu u Novom Sadu u 15 nastavaka ispričao sagu o Bosilju uredniku sajta Dragoslavu Simiću. Tada su nastale i fotografije koje gledate. U pozadini jedna od mnogih slika Ilije Bosilja.

Ko je Ilija Bašičević Bosilj?
/1895 ~ 1972/

Deo ovog teksta preuzet je sa sajta
Elektronski časopis www.topsrbija.com NAJBOLJE IZ SRBIJE

Ilija Bašićević Bosilj je rođen 1895. godine, kao deveto dete u jednoj seoskoj porodici. Završio je svega četiri razreda osnovne škole i prvi deo život posvetio isključivo seoskim poslovima. Drugi svetski rat, Ilija je sa dvojicom svojih sinova proveo u radnom logoru u blizini Beča. Tamo je oboleo od tuberkuloze i prestao da radi teške fizičke poslove. Delom iz zdravstvenih razloga, a delom zbog neslaganja sa zadrugarskim sistemom u posleratnim godinama u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslavije, sa kojim je bio u sporu, izgubio je zemlju i suočio se sa viškom slobodnog vremena, koje je nekako trebalo ispuniti. Skriveni slikarski talenat isplivava u prvi plan kada ga stariji sin Dimitrije, posredno upoznaje sa naivnim slikarstvom. Dimitrije se kao svršeni istoričar umetnosti pedesetih godina bavio naivnom umetnošću, kao kritičar i kao galerista u Zagrebu. S druge strane Ilija je pasionirano čitao Bibliju i brojne mitološke tekstove iz bogate kućne biblioteke, koju su opremili njegovi sinovi, Dimitrije i Vojin. Pretpostavlja se da je Ilija slušao sina o seljacima, naivcima iz Hlebarske slikarske škole, i da ga je to inspirisalo da krene da se i sam bavi slikarstvom.

Ilija Bosilj

Prvu sliku naslikao je 1957. godine, kada je imao 62 godine. Na slici je predstavio kućne svece Kuzmu i Damjana, tako da su imali jedno telo i dve glave, što je izazvalo zgražavanje ljudi koji su tu sliku videli. Čak je i Dimitrije njegove prve radove uništio jer je smatrao da ne zavređuju da ih bilo ko drugi vidi. Međutim, i pored sinovljevog protivljenja, Ilija nije odustajao od slikanja. Dimitrije je dao očeve radove svojim kolegama, za koje je mislio da će moći objektivno da ih procene, ne govoreći čije su slike u pitanju. Ispostavlo se da su svi bili oduševljeni tim novim umetnikom koji se pojavio na slikarskom nebu naive, i odmah su ga te godine, uvrstili na izložbu naive Jugoslavije. Tada počinje ružan period u Ilijinom životu. Da bi izbegao čaršijska naklapanja, prema kojima sin protežira oca, Ilija je rešio da se na toj izložbi predstavi pod pseodonimom i da se ne objavi njegova biografija, koja bi uputila na pravi identitet. Međutim, novinari su saznali ko je autor tih slika i krenula je besomučna hajka na kompletnu porodicu. Ti napadi su bili vrlo brutalni, a svodili su se na tvrdnju da to ne slika Ilija već Dimitrije, i da na taj način, njih dvojica pokušavaju da zarade pare, pošto je u to vreme naiva bila u ekspanziji. Cela ta afera, poznata kao „afera Bosilj“, kulminirala je 1965. godine, kada je u Zagrebu formirana komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, koji su se u to doba bavili naivom i pred kojima je Ilija morao da slika, ne bi li dokazao da je on stvarni autor tih dela. Čim je počeo da slika, prisutnima je bilo jasno da se pred njima nalazi autentični umetnik prepoznatljivog rukopisa, i sledila su izvnjenja i od strane novinara i od strane umetničke elite. Kako je poznato, to je jedinstveni slučaj u slikarskoj umetnosti da jedan autor pred sudom dokazuje da je naslikao svoja dela. Sva ta neprijatnost rezultirala je time da na teritoriji čitave tadašnje države galeristi nisu bili radi da izlažu Ilijine radove, ali su zato njegove slike proputovale ceo svet. Za života izlagan je širom Zapadne Evrope (Amsterdam, Minhen, Milano, Dortmund, Bazel, Cirih, Pariz, Rim, Đenova), u Japanu (Tokio, Osaka), i Južnoj Americi ( Mexico City). Sve te države su otkupljivale njegova dela za svoje zbirke i tako da danas veliki broj Ilijinih slika ima po svetu.

Slušaj - 1.deo:     (mp3)

Slušaj - 2.deo:     (mp3)

Slušaj - 3.deo:     (mp3)

Slušaj - 4.deo:     (mp3)

Slušaj - 5.deo:     (mp3)

Slušaj - 6.deo:     (mp3)

Slušaj - 7.deo:     (mp3)

Slušaj - 8.deo:     (mp3)

Slušaj - 9.deo:     (mp3)

Slušaj - 10.deo:     (mp3)

Slušaj - 11.deo:     (mp3)

Slušaj - 12.deo:     (mp3)

Slušaj - 13.deo:     (mp3)

Slušaj - 14.deo:     (mp3)

Slušaj - 15.deo:     (mp3)

Slušaj - 16.deo:     (mp3)

Postavljeno: jun 2015.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana