Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Dragomir Olujić ~ Oluja

Politički profil pobunjene generacije osamdesetih

Dragomir Olujić ~ Oluja

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

O ovim događajima prilažem odlomak iz memoarske knjige Nebojše Popova:

KAKO SMO DOSPELI DOVDE,
Sećanje (1939 ~ 2015)

Zrenjanin, Res publika, 2015.

/Strana 89 ~/

Povod za zamah nove „čistke“ bilo je okupljanje jednog od kuć­nih univerziteta u stanu Dragomira Olujića, uoči Uskrsa 1986, na kojem je uvodno izlaganje imao Milovan Đilas, najpoznatiji komu­nistički disident. Angažovane su zamašne policijske snage i uhapše­no je oko 30 ljudi. (Slučajno sam izbegao ovo hapšenje jer sam od- ranije imao zakazan jedan sličan skup u stanu Jagoša Đuretića sa Dobricom Ćosićem, Ljubomirom Tadićem i Svetom Stojanovićem.) A koliko poznajem uhapšene, mogu da tvrdim da ne samo što nisu činili nikakvu političku organizaciju,.nego su i po osnovnim idejama bili veoma različiti: boljševici, trockisti, novolevičari, socijaldemo­krate, liberali, anarhisti... Većina je ubrzo puštena iz pritvora, gde je zadržano šestoro uhapšenih. (U pritvoru je ostao Radomir Radović, inače preokupiran sindikalnim organizovanjem radnika; posle izvesnog vremena familija ga je pronašla mrtvog u jednoj vikendici u okolini Beograda; na godišnjicu smrti okupljali smo se na njegovom grobu kao prijatelji koji su tražili objektivnu istragu, bezuspešno.) Pokrenuta je zamašna istraga koja je obuhvatila preko 200 svedoka о bilo kakvom učešću u opozicionoj delatnosti. Zahuktavao se naj­spektakularniji montirani politički proces, ne na razvalinama „lage­ra11 nego, da ironija bude veća, u Beogradu, gde je bio pružen naj­snažniji otpor sovjetskom staljinizmu. Lov na „neprijatelje“ izgledao je kao ribolov kočara koji zabacuju toliko moćne mreže koje sku­pljaju i mlađ po dnu mora tako da se zatire i samo seme ribljeg roda.

Najvidljiviji lik ovog procesa, poznatog kao „proces šestorici“ je sudija Okružnog suda u Beogradu, Zoran Stojković, isti onaj koji je tri godine ranije izrekao presudu mojoj knjizi da bi dvadesetak godina docnije postao ministar pravde u vladi Vojislava Koštunice. Uz odgovarajuću medijsku pompu, predstava je zaista izgledala spektakularno. Menjala se optužnica, nemušto su izvođeni dokazi, optuženi su postajali tužioci... Na kraju, izrečena je simbolična pre­suda Olujiću, a brutalna Miodragu Miliću, urbanoj legendi Beo­grada, onom Miči Doktoru koji je svakom radoznalcu obezbeđivao literaturu za proučavanje istorije kritičke misli u svetu i Srbiji.

Kada sam saznao da su neki od „šestorice“ - Pavluško Imširo- vić, Milan Nikolić i Miodrag Milić - stupili u štrajk glađu - našao sam se u iskušenju da zatražim pomoć u samom vrhu vlasti. Po­tražio sam Ivana Stambolića, prijatelja iz studentskih dana... Moju zabrinutost zbog jačanja staljinizma u zemlji protumačio je kao posledicu neosnovane dra­matizacije nekih događaja a što se tiče glavne teme, stradanja ljudi u jednom sumanutom suđenju, imam utisak da je to ozbiljno shva­tio... Mada ne znam šta je konkretno preduzeo, izvesno je, bez precenjivanja vlastite uloge, da je proces ubrzo okončan...

Postavljeno: decembar 2015.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana