Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Javorka Markov Jorgovan

Knjiga „Čuvar uspomena“ iz rumunskog Banata

Čuvar uspomena

Korice za ovu knjigu naslikao je Sava Stojkov.

O sebi, Javorka je zapisala:

“Nisam istoričar, niti etnolog, ja nisam književnik, niti slikar, ja sam samo jedan od potomaka slavnih graničara, skroman meštanin jednog tipičnog sela za naš nacion, te moram biti od svega delić: istoričar i etnolog, književnik i slikar. Ja sam svedok našeg bitisanja.”

Jovanka Markov Jorgovan govori:      (mp3)

Milorad Putnik novinar iz Temišvara, doneo mi je ovu knjigu 2005. godine.

Svstao sam autorku i njenu knjigu u prostore poetske proze, ali kada sam telefonom pozvao Javorku i snimio celu emisiju sa njom opet telefonom, predamnom na montažnom stolu u studiju, nalazio se radiofonski zapis izuzetne vrednosti. Boja glasa i emocionalni naboj, način na koji je Javorka govorila, davali su posebnu draž ovoj priči o nestanku naših sela u rumunskom Banatu. Ko zna u Beogradu gde je Ketfelj, rodno mesto spisateljice. Vikipedija: Selo Ketfelj se nalazi u istočnom, rumunskom Banatu, između Temišvara i Arada. Selo je udaljeno oko 30 km od Temišvara na sever. Seoski atar je u ravničarskom delu Banata. Po poslednjem popisu iz 2002. godine selo Ketfelj imalo je 1.529 stanovnika. Poslednjih decenija broj stanovništva stagnira. Selo je nekada bilo pretežno naseljeno Srbima, ali su posle više kolonizacija rumunskog stanovništva oni danas postali manjina.

Treba čuti Javorku, lepo i potresno govori.

Predgovor knjizi napisao je Ivo Munćan.

Prema poznatim podacima Javorka Markov Jorgovan rođena je 1949. godine. Studirala je u Temišvaru Filološki fakultet, rumunski jezik i književnost. Radi kao profesor u rodnom Ketfelju.

Ketfelj na karti Rumunije
Ketfelj na karti Rumunije

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Postavljeno: septembar 2014.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana