Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Lazar Stojanović i prijatelji
o "doktoru" Mići

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Reditelj, prevodilac i novinar Lazar Stojanović ući će svakako u posleratnu jugoslovensku političku biografiju. Ova odrednica odnosi se na Jugoslaviju posle Drugog svetskog rata. Stojanović je bio utamničen zbog svog filma "Plastični Isus". Bilo je i drugih reditelja koji su zbog svojih filmova zabranjivani i progonjeni, ali Lazin film "Plastični Isus", snimljen 1972. godine, bio je prvi pokiušaj jednog studenta režije sa beogradske "filmske škole" na umetničkoj sceni Jugoslavije, da svojim autentičnim izrazom i originalnom temom, pokaže drugu stranu medalje vladavine Josipa Broza. Skoro do devedesetih godina prošlog veka, Stojanoviću je bilo zabranjeno da radi i da se u tekstovima za novine potpisuje svojim imenom. Vidi

Međutim predmet njegovog izlaganja na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju kao i druge dvojice koje možete čuti, reditelja Dušana Makavejeva i sociologa Dragomira Olujića, juna 2010. godine, bilo je sećanje na "doktora Miću". Za Miću, koga su prijatelji zvali "doktor" može se reći da je "marginalac koji je pokretao istoriju". Smisao ove tribine bio je da se sačuva sećanje na jednog časnog čoveka koji je u svim situacijama od ranih pedesetih do kasnih osamdesetih godina bio centar intelektualnog okupljanja u Beogradu onih koji su drugačije mislili. Zato su analize Stojanovića, Makavejeva i Olujića baš danas interesantne jer su ogledalo vremena koga više nema.

Slušaj - Lazar Stojanović:  

  (mp3)

Lazar Stojanović
Lazar Stojanović u sredini

Dragomir Olujić
Dragomir Olujić

Reditelj Dušan Makavejev
Reditelj Dušan Makavejev

Slušaj:     (mp3)

Slušaj:     (mp3)

Lazar Stojanović i Nikolom Borović
Lazar Stojanović sa advokatom Nikolom Barovićem

Slušaj - Lazar Stojanović,
2. deo:    

  (mp3)

Postavljeno: mart 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana