Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Umetnički par

Nada Kokotović i Neđo Osman

Stranu osmislio, opremio i tonski zapis načinio urednik sajta Dragoslav Simić

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Kratka Biografija - Neđo Osman

Neđo Osman

Neđo Osman je rođen u Skoplju, Makedonija. Diplomirao je Glumu na Filmskoj i Pozorišnoj Akademiji u Novom Sadu u klasi profesora Radeta Šerbedžije. Glumačku karijeru započeo u romskom Teatru Phralipe iz Skoplja. Već prije i tokom studija bio je angažiran na sceni Narodnog pozorišta u Subotici/KPGT, na sceni Novosadskog Pozorišta. Gostovao je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, na sceni Novosadskog Pozorišta. Igrao je glavne uloge u mnogim klasičnim i modernim dramama, i za to je dobivao mnoge superlativne kritike kao i brojne nagrade:

Nagrade: Zlatan Lovorov venac za ulogu Leonarda u predstavi Krvava Svadba F.G.Lorke na Festivalu MES u Sarajevu 1991, za glavnu ulogu u predstavi Anita Berber na Vojvođanskim Susretima 1997, 2003. dobio je nagradu Jul Briner za reziju predstave Medeja H.Müllera i kao romski glumac.

Nakon izbijanja rata na Balkanu, došao je kao član ansambla Teatra Phralipe u Mülheim an der Ruhr u Nemačku, gde je kao glavni glumac Teatra Phralipe dobivao superlativne kritike za sve svoje uloge u važnim teatarskim časopisima Theater Heute, Deutsche Bühne, Theater der Zeit te u novinama kao što su Frankfurter Allgemeine, Frankfurter Rundschau, Süddeutsche Zeitung itd.

Među važnijim ulogama iz tog vremena pamti se njegov Othello (W.Shakespeare), Orestu Eumendidama (Eshilos), Blaubart (Bela Balasz), Ljubavnik u Saigonu (M.Duras), Sebastian u Aniti Berber. U Teatru Phralipe, pamte se njegove uloge: Leonarda u Krvavoj Svadbi (F.G.Lorka), Romea u Romeo i Juliji (W.Shakespeare), Othella u Othellu (W.Shakespeare), kao i Kreonta u Edipu (Sofokles) Marat Sadu (P.Weis)...

Od 1995. je zajedno sa Nadom Kokotović osnivač, umjetnički direktor, režiser i glumac u Teatar TKO - Koreodrama / Romano Teatar Köln Osman pored angažmana u Teatru TKO bio je angažiran i u njemačkim gradskim teatrima u Dusseldorfu, Saarbrückenu, Frankfurtu na Majni, Nordhausenu, Kölnu, Nürnbergu.

Pored igranja u teatrima Neđo Osman je prisutan svih ovih godina i u Nemačkim TV i igranim filmovima. Osman je i pesnik, i izdao je nekoliko knjiga poezije u Njemačkoj, Turskoj, Srbiji i Makedoniji. Već kao dječak je otkrio svoju strast za pisanjem, a njegova inspiracija su ulica, kvart u kojem žive Romi, iskustva s ne Romima i ljubav kao izvor ljepote.

Neđo Osman je također angažirani socijalni radnik i Romski Medijator i učestvuje u raznim projektima za Rome u Kölnu i Frankfurtu na Majni. Od 2000. do 2009. bio je urednik radija na romskom jeziku Radija Multikulti u Berlinu, a od 2002. uređuje i vodi emisiju na romskom jeziku Radija Deutsche Welle u Bonn.

Nada Kokotović

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Kratak zapis i jedno podsećanje:

Umetnički par, Nadu Kokotović i Neđu Osmana, sreo sam jednom u životu i nikad više, u Beogradu na njihovom gostovanju u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, sa predstavom "Gospođica Julija", 2002. ili 2003. godine.

Našli smo se u podne, na Cvetnom trgu u hotelu u kome su odseli, blizu pozorišta. Privlačila me je njihova nesvakidašnja biografija. On, glumac Rom iz Skoplja, ona glumica iz mešovitog braka. Spojila ih je varljiva umetnost scene. Imali su svoj putokaz: Jugoslavija u kojoj su rođeni, potom, via Nemačka u koju su morali da odu.

Da li ćemo uopšte ostvariti neku saradnju tako nepoznati, na brzinu! Kakav će kalitet tona biti kad smo se i nas troje u bučnoj sali restorana jedva čuli.

Nismo imali mnogo više od pola sata za razgovor. Na brzinu, trebalo je stvoriti priču koja će delovati uverljivo. Ideja ispovesti sagovornika, ne pitanja novinara i odgovor, u mikrofon ulivaju “govor iz duše”. Slušalac ostaje pored radija, u direktnom kontaktu sa glasovima “iz drvene kutije”. Uči se usmena škola života, bez papira, olovke, knjige i mastila; samo živa reč.

Internet i ovaj sajt, u zajedničkoj maglovitoj budućnosti tih godina, nisu se ni naslućivali.

Snimanje se nekako okončalo. Nisam bio preterano zadovoljan razultatom.

Kada sam danas, posle 10 godina preslušao ovu dokumentarnu emisiju snimljenu u kafani, otpale su sve moje stare sumnje u kvalitet ostvarenog razgovora. Ova intimna, ljudska ispovest dvoje umetnika zazvučala je moćno. Iza nas je ostala tamna strana domaće istorije kojoj smo nažalost svi prisustvovali. Ostale su reči, a ona buka restorana kao da je nestala pred tolikom snagom emocija sa kojom su Nada i Neđo govorili.

Prema unetim godinama, vidite kada je događaj snimljen i kada je postavljen na sajt.

Prilažem ovaj mail kao Nadin odgovor:

From: Nada Kokotović
Sent: Friday, April 11, 2014 12:56 PM
To: Dragoslav Simić

Zdravo Dragoslave,

ovo i jeste Mail teatra, ali ga naravno čitam....
Lijepo da ste se javili, ne sjećam se vise intervjua, ali kad vi kažete da je dobar, vjerujem vam. I možete ga staviti na vas sajt.
Neđo i ja živimo i dalje u Kölnu, i radimo i dalje teatar i razne druge stvari.

Lijepi pozdrav
Nada Kokotović

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: april 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana