Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Nikola Karaklajić

Intervju sa Nikolom Karaklajićem obavljen je uživo 25. februara 2006. dan posle njegovog 80-og rođendana, u emisiji "Sportski mikrofon" Radio Beograda 1. On govori o svom detinjstvu, bavljenju šahom i najvećim uspesima. Govori i o ljubavi prema muzici i kako je u svojim emisijama na Radio Beogradu širio rock-and-roll koji se tek pojavio u svetu. Govori i o prvom radio emitovanju neke pesme "Bitlsa" uopšte na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Razgovor vodio Miroslav Nešić.

Nikola Karaklajić
1926. - 2008.

Slušaj:     (mp3)

Godinama je bio voditelj popularne emisije "Veče uz radio" na Radio Beogradu, koja je 60-tih godina 20. veka promovisala rok-muziku.
Karaklajić je bio državni šampion u šahu 1955. godine, učestvovao je deset puta na šahovskim prvenstvima Jugoslavije i na više šahovskih olimpijada. Zahvaljujući šahu Nikola Karaklajić proputovao je svet, a sa putovanja je donosio muzičke ploče. Početkom 60-ih godina 20. veka prvi je u bivšoj Jugoslaviji na radiju počeo da pušta rokenrol muziku, koja do tada nije bila deo zvaničnog radijskog programa. Iz prve emisije "Muzički automat", nastala je kultna emisija popularne muzike 60-ih godina 20. veka "Sastanak u 9 i 5", a kasnije je pokrenuo i emisiju "Veče uz radio" koja je dala ogroman doprinos domaćoj popularnoj muzici. Tako su nastali prvi snimci grupa kao što su Siluete, Zlatni dečaci, Elipse, Crni biseri.
Nikola Karaklajić pokrenuo je i Džuboks, prvi muzički časopis ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u tadašnjoj Evropi. Bio je i urednik prve televizijske emisije koja se bavila popularnom muzikom "Koncert za mladi ludi svet", u kojoj su nastali prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.
Karaklajić je bio i državni šampion u šahu i selektor muške i ženske B šahovske reprezentacije.

Postavljeno: oktobar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana