Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Istorija iz fioke

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Već od rođenja, svakog od nas prati „fioka“, „fascikla“, albumi ili danas razne digitalne sprave u kojima čuvamo svoje uspomene, sećanje na nekog ili nešto, na svoj privatni ili poslovni život, čuvamo sećanja da se zna ko smo i odakle potičemo.

Zaštitite sećanja svoje porodice čuvajući ih u ovom virtuelnom arhivu.
Naš sajt postoji na istoj sigurnoj adresi od 2010. godine. Poseduje nekoliko hiljada dokumenata, tonskih zapisa, fotografija, filmova i ličnih istorija.

Sačuvajte sećanje
Kada osetite potrebu da spasete od zaborava porodičnu istoriju, ova platforma čuva dragocene usmene priče kao ove koje možete videti na linku naše nove knjige “I glasom se piše istorija”.
E knjiga
Ispod Kačketa

Naš stručni tim čine konsultanti:
Dr Irina Subotić istoričarka umetnosti, Beograd; Marino Badurina povjesničar, Rijeka; Petar Kočović doktor tehničkih nauka, Beograd; Petar Miloradović pesnik, Gornji Milanovac; dr Slobodan Mandić, Istorijski arhiv Beograda; Grba Milan, Britanska nacionalna biblioteka, London, David D. Pokrajac, menadžer za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, Kompanija Boeing, GRAD EVERET, DRŽAVA VAŠINGTON, USA...

Molimo za sve dodatne informacije kontaktirajte elektronskom poštom urednike sajta na linku O nama

fijaker

Ovaj mali snimak, fotografija dečaka iz fijakera snimljena aparatom kodak sačuvan je u fioci, do danas. Tada još nije bilo izmišljeno digitalno pamćenje.

vaga
vaga

Dečaka iz fijakera predhodno su izmerili na ovim, u ono vreme novim, sada starinskim terazijama, na posebno izrađenom tasu na koji je mogla da se postavi beba.

Istorija iz fioke.
Nekoliko primera:

Tražili su da špijuniram Goluba "Tražili su da špijuniram Goluba"
Politika je u svom kulturnom dodatku od subote 17. septembra objavila ovaj tekst iz knjige "Vek slikan mikrofonom" Dragoslava Simića. Knjiga se može naručiti kod autora sicke41@gmail.com
Beograd bez maske Pod naslovom Godina 1912. Beograd bez maske u svom dodatku nedeljom, dnevni list DANAS objavio je ovaj tekst 4. septembra 2022. godine iz knjige Dragoslava Simića VEK SLIKAN MIKROFONOM. Knjiga se može naručiti kod autora sicke41@gmail.com
Zvuci drndafona Pod naslovom ZVUCI DRNDAFONA u svom dodatku za kulturu, dnevni list Politika objavio je 3. septembra 2022. ovaj tekst iz knjige Dragoslava Simića VEK SLIKAN MIKROFONOM. Knjiga se može naručiti kod autora sicke41@gmail.com
Hoćemo i možemo Hoćemo i možemo
Snimljeno u Nišu 10. avgusta 2022. Predstavljanje knjige “Vek slikan mikrofonom”.
knjiga Vek slikan mikrofonom Nevidljivi ljudi
Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu
Vek slikan mikrofonom
Ovih dana je objavljena knjiga „Vek slikan mikrofonom" novinara i dokumentariste Dragoslava Simića, knjiga „za čitanje i slušanje", koja sadrži 40 priča naše usmene istorije prošlog veka. Prethodni Simićev poduhvat ovog tipa, knjiga „Glasom pisana istorija" objavljena 2018. godine, nadograđen je multimedijalno, korišćenjem tehnologije QR koda, zahvaljujući kojoj čitalac lako dolazi do izvornog audio-snimka izabrane priče.
Uz autora knjige, nekadašnjeg urednika emisije „Govori da bih te video" našeg programa (ali i emisije „Nevidljivi ljudi"!), o pisanju istorije glasom i o živopisnim pričama Simićevih sagovornika, govoriće nam i istoričar umetnosti dr Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka, ali i poznavalac profesionalnog delovanja Dragoslava Simića.
Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.
Branko Lustig Istorija iz fioke - Branko Lustig
Piše Dragoslav Simić
Prvi deo, Kulturni dodatak Politike, subota, 2. jul 2022.
U svojim ozbiljnim godinama, kada nije uobičajeno da se karijera počinje, Branko Lustig je otišao u Holivud i tamo zaradio “Oskara” za produkciju filmova “Šindlerova lista “ i “Gladijator”. U ovoj priči ide prvi deo Lustigove biografije, logor Aušvic.

Drugi deo, Kulturni dodatak Politike, subota, 9. jul 2022.
Sa Spilbergom, kako mi je rečeno trebalo je da provedem 5 minuta. Međutim ostao sam sat i po. Na kraju me je poljubio i rekao: “Ti si moj producent”.
Gančo Savov Istorija iz fioke - Bugarski slavista Gančo Savov u zatvoru zbog Jugoslavije
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 28. maj 2022.
Bio sam optužen za izdavanje plana rada neke bugarske izdavačke kuće. Bio je to katalog koji se mogao naći u svakoj knjižari. I to nije bila jedina komedija, takvih gluposti je bilo više, svedočio je Gančo Savov.
Vek slikan mikrofonom NOVA KNJIGA - Vek slikan mikrofonom
Knjiga „Vek slikan mikrofonom“ sadrži četrdeset priča. Pisana je sa namerom da čitaocima prikaže deo naše usmene istorije čiji su izvor radio emisije Dragoslava Simića.
Dramatična noć u Kremlju Istorija iz fioke - Dramatična noć u Kremlju
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 7. maj 2022.
Vaše zemlje uživaće znatno više nezavisnosti. Ja ću samo da vam pomognem da razvijete svoja prirodna bogatstva i možete misliti da li će iko smeti da nas dirne kad takvo jedno ujedinjenje bude stvoreno, govorio nam je Staljin u noći između 5. i 6. aprila.
Na večeri sa Staljinom Istorija iz fioke - Na večeri sa Staljinom
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 30. april 2022.
U noći između 5. i 6. aprila 1941. pukovnik Žarko Popović, vojni ataše Kraljevine Jugoslavije, sedeo je u Kremlju preko puta Staljina, zato što je najbolje govorio ruski i mogao je da komunicira sa Staljinom.
kratkotalasna radio stanica u Beogradu Istorija iz fioke - 27. mart 1941. Beograd u zoru
Major Nikola Kosić: kako je osvojena kratkotalasna radio stanica u Beogradu
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 26. mart 2022.
Životna priča Nikole Kosića počinje događajima koji su prethodili 27. martu 1941, a završava se događajima koji su ispunili godine nakon smrti Josipa Broza Tita.
Njujork Istorija iz fioke - Rat Hrvata i Srba na radio-talasima, Njujork, 1990.
Piše Dragoslav Simić
Danas, nedelja, 20. mart 2022.
Moje prvo profesionalno putovanje u Ameriku dogodilo se 1990. godine. Kako živi naša emigracija, bila je tema serije radio-emisija koje je trebalo snimiti u NJujorku, u predvečerje raspada Jugoslavije 1990/91. godine...
Beograd bez maske - 1912. Rađe se slomiti nego li savinuti /2/
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 12. mart 2022.
"Što više dolazim, meni je teže u ovom vašem Beogradu. Ovde nema ništa što me zgraža i revoltira. Ovde i kralj govori hrvatski. Ovde je sve čisto, narodno, svesno", govorio je Lujo Lovrić.
Beograd bez maske - 1912. Beograd bez maske - 1912.
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 12. mart 2022.
U pokušaju da skiciram portret jednog vremena poslužio sam se svedočenjem slepog oficira Luja Lovrića Hrvata, “jugoslovenskog nacijonaliste” komandira Četvrte čete Trećeg bataljona Drugog puka Prve dobrovoljačke divizije, rečima koje je izgovorio u moj mikrofon u svojoj kući u Crkvenici 1986. godine...
Latinka Perović “Latinka Perović. Ogled iz autobiografije”
U okviru serije tekstova ISTORIJA IZ FIOKE Dragoslava Simića urednika sajta, objavljen je tekst u dva nastavka pod naslovom “LATINKA PEROVIĆ. OGLED IZ AUTOBIOGRAFIJE” u Kulturnom dodatku Politike, prvi deo, u subotu 22. januara 2022. godine i drugi deo, u subotu 29. januara 2022. godine.
Jevrejin u Sopotu Jevrejin u Sopotu
U okviru serije tekstova ISTORIJA IZ FIOKE Dragoslava Simića urednika sajta, objavljen je tekst u dva nastavka „Jevrejin u Sopotu“ u Kulturnom dodatku Politike, prvi deo, u subotu 27. novembra 2021. i drugi deo, u subotu 4. 12. 2021. godine.
Piše Dragoslav Simić
Aleksandar Ajzinberg arhitekta, rođen je maja 1930. godine u Beogradu. Njegova priča bi mogla da nosi naziv “Životopis za film”. Prema detalju iz varošice Sopot ispod Kosmaja 1941. godine jedan srpski kvisling tražio je od dečaka Jevrejina Aleksandra Ajzinberga i njegove majke, da mu ljube ruku. „Ljubi ruku vojvodi“, govorio im je zapovednik Sopota. Ajzinbergova priča poćinje od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.
Lepa Jelena iz Livna “Lepa Jelena iz Livna, majka Pavićevih”
Dnevni list DANAS, 6. i 7. novembar 2021.
Piše Dragoslav Simić
Sećanje na roditelje. Događaji u Sinju, preseljenje u Beograd. Život u Beogradu bez novca i zaposlenja. Italijan Pijetro. Nemačko bombardovanje. Američko bombardovanje. Četiri godine okupacije. Sin Damir na Golom otoku.
Zrno želje da pobijedi dobro Zrno želje da pobijedi dobro
Dnevne novine DANAS o Mostarcu Behdžetu Mesihoviću, perom Dragoslava Simića.
Tekst je objavljen 3. 10. 2021. godine.
Kao novinar Radio Beograda 2, putovao sam iz Beograda sa grupom Srba Mostaraca koji su išli na kantonalno glasanje u Mostar 1996. Tom prilikom upoznao sam dvojicu nekadašnjih logoraša iz rata u BiH, koje su upravo pustili iz zatvora: pesnika Vladimira Srebrova, koga ste čitali u prethodnoj priči, i Behdžeta Mesihovića, profesora matematike.
Drama pesnika Milana Nikolića Drama pesnika Milana Nikolića
O Vladimiru Srebrovu pesniku čije je pravo ime bilo Milan Nikolić, Gosti sajta - Vladimir Srebrov, pisao je Dragoslav Simić urednik sajta Arhiv Simić u dnevnom listu Danas. Tekst je objavljen 5. 9. 2021. godine.
Vladimira Srebrova video sam samo jedanput u životu, u Mostaru, maja 1996. godine i snimio razgovor s njim.
Sećanja na Šejku Sećanja na Šejku
Tekst Dragoslava Simića prema sećanju na Šejku arhitekte Peđe Ristića ~ Istorija iz fioke
Politika, Kulturni dodatak, subota 28. avgust 2021.
Ja sam nabavio neku gitaru, slomljenu, koju sam zalepio običnim tutkalom i Šejka je sa tom gitarom svirao i pevao ruske pesme. Imao je neki bariton, tipičan ruski, jer mu je majka bila nesuđena operska pevačica pa je imao i taj talenat.
Sumnjiva lica sumnjivi tiraži “Sumnjiva lica sumnjivi tiraži”

Tekst Dragoslava Simića ~ Istorija iz fioke
Politika, Kulturni dodatak, subota 24. jul 2021.
Životopis književnice Ljiljane Đurđić prema razgovoru koji je vođen uživo 2002. godine za emisiju "Govori da bih te video" Radio Beograda 2. Za knjigu u pripremi "Glasom pisana istorija 2".
Borka Pavićević Istorija iz fioke. Borka Pavićević: “Nešto nije uredu kod nas”

Politika, Kulturni dodatak, subota 20. februar 2021.
Hegel je rekao: "Srećni dani čovečanstva su prazne stranice istorije." Mi smo imali privilegiju ili manu, sreću ili nesreću da živimo te "pune stranice istorije", dakle jednu veliku nesreću, govorila je Borka Pavićević.
Nenad Ristić Dragoslav Simić:
Istorija iz fioke Nenada Ristića nekadašnjeg generalnog direktora RTS
“Vic, pokretač TV radnje”
Politika, Kulturni dodatak, subota 13. januar 2021.
Nekoliko anegdotskih zapisa o generalnim direktorima koji nisu ušli u njegovu knjigu „Zum na čelo“: Milan Vukos, Ratomir Vico, Aleksandar Tijanić, i Dušan Mitević. Veroslava Tadić je bila glavnii urednik. I o njoj po nešto.
Slušajte “Gosti sajta” Nenad Ristić "TV vremeplov"
Milan Petrović Dragoslav Simić:
Istorija iz fioke Milana Petrovića, Bukurešt
RADIO SLOBODNA JUGOSLAVIJA ~ 1949.
Politika, Kulturni dodatak, subota 26. decembar 2020.
Programske postavke radio-stanice Slobodna Jugoslavija bile su postavke Informbiroa. Išlo se direktnona obaranje Titovog režima, naročito u početku, kada se verovalo da se to može ostvariti. Učestvovali smo u njegovom idejnom razobličavanju kao izdajnika socijalizma
Damir Pavić "Istorija iz fioke" Damira Pavića
Ovaj tekst objavljen je u rubrici "Među nama", Politika, 25. 11. 2020.
Više na stranici Promocije.
Bojni brod na grudima Bojni brod na grudima
Politika, Kulturni dodatak, subota 21. novembar 2020.
U dnevniku koji je vodio kao mornar u zarobljeništvu 1918. godine Ante Pavić, otac scenariste Siniše Pavića i inženjera Damira Pavića, piše da 50 kruna šalje Odboru za srpsko-hrvatsku siročad
Više na stranici Promocije.
Eva Panić Ne mrzim zemlju koja me je zatvorila na Goli Otok
Politika, Kulturni dodatak, subota 10. oktobar 2020.
“Čika Pijade, da vas pitam nešto. Šta sam ja?” Jer, ja sam rođena u Hrvatskoj, ja Hrvatica nisam. Moj materinji jezik je mađarski jer moji roditelji su iz Čakovca koji je 1918. bio zauzet od Jugoslavije. Moj pokojni muž, onda još nije bio pokojni, je Srbin. Dakle, moja čitava veza sa Srbijom je moj muž. Ja sam Jevrejka. I onda je on meni kazao, kako je Staljin rekao da tri stvari treba da budu: teritorija, običaji i jezik. Dakle, sve to ja nemam. Ali ja sam Jevrejka i ja hoću tako da se upišem. A on: “Idi Evice pa se upiši kao Jevrejka!” Kažem: ”A šta ste vi?” – On je rekao: “Ja sam Dorćolac.” /Eva Panić/
Više na stranici Promocije.
Lujza Rajner Homer u Rušnju
Politika, Kulturni dodatak, subota 19. septembar 2020.
“Kao Engleskinja uopšte nisam bila krštena. Moji roditelji su manje više bili ateisti. I onog dana kada smo se u Sarajevu spremali za venčanje pravoslavni pop me je brže bolje krstio. Tada su izabrali i dali mi ima Jelisaveta i muževljevo prezime Božić. Dakle, ja sam Jelisaveta Božić.” /Lujza Rajner/
Više na stranici Promocije.
Poljska veza Poljska veza
Politika, Kulturni dodatak, subota 22. avgust 2020.
Do­šla sam u Ju­go­sla­vi­ju,gde sam mo­gla da imam baš sve, ali to sve ni­je mi bi­lo naj­va­žni­je u ži­vo­tu. Ono naj­va­žni­je ni­sam ima­la. Imala sam temperament naučnika, ispričala nam je Eva Voj­će­hov­ska
Prenosimo deo razgovora sa ovom zanimljivom Poljkinjom čija intimna povest spada u domen ženskih priča. Razgovor je snimljen osamdesetih godina XX veka u Beogradu. Integralni tekst biće štampan u knjizi „I glasom se piše istorija” koja je u pripremi. Autor Dragoslav Simić.

Više na stranici Promocije.
Štajner protiv Solženjicina Štajner protiv Solženjicina
Politika, Kulturni dodatak, subota 1. avgust 2020.
Prenosimo deo razgovora s Karlom Štajnerom, autorom knjige „7.000 dana u Sibiru”. Razgovor sam snimio 1988. godine u Zagrebu u Štajnerovom domu. Integralni razgovor biće štampan u knjizi „I glasom se piše istorija” koja je u pripremi
Više na stranici Promocije.
Istorija iz fioke Istorija iz fioke 3.deo
Politika, Kulturni dodatak, subota 4. jul 2020.
Lepa Jelena iz Livna, Antina
Nekolio fragmenata iz života Jelene i Ante Pavića, roditelja mlađeg Siniše sceariste i starijeg Damira Pavića inženjera, pokriveni su uspomenama na majku. Jelena je rođena u Livnu, 1907. Sećanja na roditelje. Događaji u Sinju, preseljenje u Beograd, život u njemu, bez novca i zaposlenja, nemačko bombardovanje, američko bombardovanje, četiri godine okupacije. Pavići govore.

Više na stranici Promocije.
Istorija iz fioke Istorija iz fioke 2.deo
Politika, Kulturni dodatak, subota 6. jun 2020.
Kad je pop upitao oca: „Šjor Ante, koje ćemo ime dati?”, odgovorio je: „Siniša prvo, a onda Nikola i Momčilo.” Pop je rekao da ne može. „Kako ne može?” „Momčilo i Siniša nisu naša imena...” Da se kasnije na medijskoj sceni Jugoslavije nije pojavio sin, scenarista Siniša Pavić, taj neobičan čovek Ante Pavić s idejom Jugoslovena nestao bi s istorijske scene
Više na stranici Promocije.
Istorija iz fioke Istorija iz fioke 1.deo
Politika, Kulturni dodatak, subota 30. maj 2020.
Ličnost poslastičara Ante Pavića iz Sinja, o kojoj će ovde biti reči, zaista je neobična hronika jednog Jugoslovena za koju se u porodicama njegovih sinova, scenariste Siniše i starijeg brata inženjera Damira Pavića zna. Naša javnost za nacionalno opredeljenje njihovog oca Pavića pukim slučajem saznaje tek sada.
Više na stranici Promocije.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana