Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

"Istorija iz fioke" Damira Pavića

Dragoslav Simić

Ovaj tekst objavljen je u rubrici "Među nama", Politika, 25. 11. 2020.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Politika je ekskluzivno u svom Kulturnom dodatku u subotu 21. novembra 2020. objavila tekst “Bojni brod na grudima” koji se odnosi na otkriće mornarskog Dnevnika Ante Pavića /1890 ~ 1967/ koji je ovaj vodio kao zatvorenik u kotorskoj tvrđavi San Đovani. Zbog učestvovovanja u pobuni mornara u Boki 1918. godine. Austrougarska je četvoricu osudila na smrt, ostali su čekali kaznu. Čovek koji je to sve sačuvao i otkrio ovom novinaru zvao se Damir Pavić. Bio je sin Ante Pavića.

Damira Pavića ranije nisam poznavao, ali me je slučajnost odvela kod ovog starog dalmatinskog gospodina, rođenog u Sinju 1929. godine, da pitam kako je dospeo na Goli otok 1949. Ispostavilo se da to pitanje neće biti predmet naše priče. U trenutku kada je počeo da pokazuje porodične fotografije svojih roditelja, u mnoštvu slika , “iz fioke”, pojavile su se i dve sveske, jedna veća i druga manja, pisane rukom Ante Pavića. Damir je otvorio manju svesku u kojoj se njihov otac u zatvoru u Boki kotorskoj, potpisivao ćirilicom. “To je Dnevnik našeg oca”, ~ rekao je inženjer Pavić. “Dnevnike sam našao sređujući očeve papire nakon njegove smrti.”

Kasnije ovaj novinar šalje dnevnik koji je sačuvan samo u fragmentima, u elektronskoj formi istoričarima u Rijeku, Zagreb i Ljubljanu, a profesor Klemen Lužar iz Ljubljane koji ima oko 3000 sačuvanih dnevnika iz I svetskog rata komentarisao je „Moram priznati da je dnevnik veoma zanimljiv, tim više što su ratni dnevnici običnih mornara austrougarske mornarice tokom Prvog svetskog rata vrlo, vrlo, vrlo retki. Ante Pavić je bio čovek koji je ostavio iza sebe barem jedan prvorazredni istorijski dokument, vlastiti spisak pobunjenih interniranih austrougarskih mornara u Boki kotorskoj 1918. godine, po imenu i prezimenu, njih 371. Među njima onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni, bilo je najviše.

Pavići
Majka Jelena, mali Damir i Ante Pavić u njihovoj poslastičarnici u Sinju, 5. 4. 1930.

Za svog oca Damir je rekao: “Bio je fasciniran Jugoslavijom. Ostao je tom idealu dosledan. Bio je alkar, ali kao krupan, ogroman čovek nije mogao da jaše jer je bio veći od konja koga bi trebalo jahati i zato je bio alkarski momak, pratioc alkara. Imao je izuzetnu poslastičarnicu u Sinju. Nije skrivao svoje jugoslovenstvo. Nisu ga baš mnogo voleli mada su ga poštovali kao Jugoslovena. Jednog dana, sa majkom se dogovorio, tek mi avgusta 1938. dođemo u Beograd.“

Damir je u subotu pročitao ovaj tekst u Politici. Razgovarao je sa bratom Sinišom zadovoljan onim što je čitao. Tokom te noći između subote i nedelje zaspao je i nije se više probudio.

Jednom je gospodin Siniša napisao o bratu:

“Po fizičkoj snazi, stoicizmu, izdržljivosti, bio je sličan ocu, i u detinjstvu i kroz ceo pubertet odlučujuće je uticao na moje formiranje, opredeljenja i razvoj. Ne samo zbog toga što je bio 4 godine stariji. Imao je u sebi nešto od vođe koga nesvesno slede i podržavaju i druga deca. Kroz celo školovanje, do velike mature, nije imao drugu ocenu osim petica. Bio je najbolji učenik Druge muške gimnazije. Najbolji matematičar u celoj generaciji. A sa istom ocenom polagao je i ispite. Uvek je bio „moralno nepodoban“. Pitao je jednom profesora Miroslava Pečujlića: „Dokle ću ja biti moralno nepodoban? Sve se promenilo, i država, i sistem, i ideologija, ustav četiri puta, i Vi svi ste ste promenili dva puta po 180 stepeni, samo sam ja uvek isti: moralno nepodoban?“ „Pa, da si moralan - jesi“, odgovorio mu je Pečujlić. „Ali, da si podoban, nisi brate“.

Vladimir Novičić, koji je s njim bio na Golom otoku, kaže da bez njegove podrške i moralne snage, ne bi izdržao. A Damir je imao tada samo 19 godina”.

Dragoslav Simić

Damir Pavić
Damir Pavić /1929 ~ 2020/ sin Ante Pavića /1890 ~ 1967/

Dnevnik Ante Pavića
Iz dnevnika Ante Pavića koji je vodio u zatvoru 1918. godine. Potpisuje se ćirilicom.

Pavići
Pavići

Danas ostaci tvrđave San Đovani iznad Kotora u kojoj su Austrougarske vlasti zatvorile pobunjene mornare 1918. godine među kojima je bio i Ante Pavić.

Srodni linkovi:
Damir Pavić

Istorija
iz fioke

Sačuvajte svoja sećanja

Bojni brod na grudima

Dragoslav Simić

Politika, Kulturni dodatak, subota 21. novembar 2020.

Istorija iz fioke

U dnevniku koji je vodio kao mornar u zarobljeništvu 1918. godine Ante Pavić, otac scenariste Siniše Pavića i inženjera Damira Pavića, piše da 50 kruna šalje Odboru za srpsko-hrvatsku siročad

Bojni brod na grudima

Postavljeno: novembar 2020.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana