Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Jugoslavija

Jugoslavija

Govore najznačajnije ličnosti sa političke scene Jugoslavije od 1918. do 1991. godine.

Zvučni zapis - insert:    (mp3)

Postavljeno: avgust 2009.

Promocija “Jugoslavije” 1994, Biblioteka grada

Biblioteka grada Beograda
predstavlja radiofonski projekat
Dragoslava Simića
Jugoslavija - kratak pregled 1918. - 1991.
Nastanak i raspad jedne zemlje, dokumentarno

Rimska dvorana
Javno slušanje.
12. decembar 1994.
Projekat predstavlja Đorđe Malavrazić, Zoran Gluščević
i autor
Edicija za 21 vek
biblioteka
Biblioteka grada Beograda u Knez Mihajlovoj ulici

O „Jugoslaviji“

Ovu emisiju snimio sam kao kreativni izazov pred činjenicom da se zemlja u kojoj smo se rodili i živeli zajedno, raspala u krvavom gradjanskom ratu. Pokušao sam da saberem sve tonske zapise u širokom prostoru od 1918. do 1991. i da tako načinim jedinstvenu emisiju u kojoj će se čuti „govor dokumenata“, a ne komentar novinara. Sa snimateljem Dejanom Ivanovićem prikupljao sam materijal 3 godine. Ustvari sve je počelo pitanjem kolega da li imam neki „svoj odgovor“ na raspad Jugoslavije. Tako je načinjena ova emisija, mislim, jedna od najboljih koju sam snimio. Sa ove promocije sačuvan je samo snimak Djordja Malavrazića istraživača istorije radija, koji je, kako se može čuti, zaista nadahnuto govorio.

Tadašnji direktor Biblioteke grada Sima Babić na kraju programa je rekao da je ovo prvi put da se jedna radio emisija na ovaj način predstavlja i sluša u Biblioteci od njenog osnivanja.

Za mene je ta promocija imala i jedan neočekivan obrt. Na kraju, posetioci su postavljali pitanja, a jedan je rekao da je mana emisije to što nije bilo niakavih dokumenata o puču 27 marta 1941. Bio je u pravu, ali takav smimak nije postojao. Medjutim jevio se jedan drugi posetilac. Rekao je da je on Zoran Manojlović, da je sin muzikologa Koste Manojlovića i da je on na očevom aparatu za snimanje zvuka 1941. snimio puč sa Radio Beograda. Tako sam zahvaljujući ovoj slučajnosti, dopunio svoju emisiju, a od Zorana sam dobio i sudjenje Draži Mihailoviću takodje snimak sa radija koji je načinio 1946.

Zoran Manojlović je u vreme izbijanja rata 1941. bio učenik III beogradske gimnazije, i ovde želim da ga pomenem sa zahvalnošću jer sam od njega dobio i druge tonske zapise koje ću posebno navesti na stranicama sajta u okviru tema koje se tiču Manojlovićevog rada.

U najavi programa pomenuto je i ime esejiste i književnog kritičara Zorana Gluščevića koji je izneo svoje utiske posle slušanja ove emisije. Međutim, nažalost taj snimak je oštećen i to je jedini razlog što nije prikazan na ovoj stranici. Tako je za istoriju ostao sačuvan samo glas Đorđa Malavrazića i to ću ponoviti, iz godine 1994.

Đorđe Malavrazić

Slušaj - Đorđe Malavrazić 1. deo:      (mp3)

Slušaj - Đorđe Malavrazić 2. deo:      (mp3)

postavljeno: mart 2011.

Vidi "Prenos sahrane Kralja Aleksandra"

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana