Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Kako se povlačio vojnik Boškan Čubrilo

Boško Čubrilo /Ravni Kotari ? ... selo Popović 2013./

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Špira Čubrilo
Na fotografiji je Špira Čubrilo, otac Boškana Čubrila, snimio D. Simić u Beogradu 2000. godine

Operacija Oluja je bila vojna ofanziva vojske Republike Hrvatske na samoproglašenu Republiku Srpsku Krajinu 1995. kojom je okončan četvorogodišnji građanski rat u Hrvatskoj, koji je trajao od 1991. do 1995. godine.

Sa teritorije RSK koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je oko 200.000 Srba. Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije „Oluja“ dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera. 4. avgust u Hrvatskoj se slavi kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti.”

Boška Čubrila zemljoradnika koji mi je ispričao ovu priču o povlačenju u vreme Oluje iz Ravnih Kotara u Dalmaciji 1995. godine, sreo sam kao građevinskog radnika, neposredno po njegovom dolasku u Srbiju, 1996. godine.

Špira i Boškan Čubrilo
Špira i Boškan Čubrilo

Špira i Boškan, otac i sin, u kanalu, kao građevinski radnici, u Beogradu posle “Oluje”, 1996. godine.

“Ostalo je tamo sve što smo imali, ~ rekao je Boškan, mehanizacija, ostala je stoka. Imali smo negdje oko petnaest hektara koje smo obrađivali i takoreći sve je bila obradiva površina, pet hektara koje smo imali pod livadama i djetelinom, jedno pet hektara što su bili vinogradi i oranice smo obrađivali aktivno, a ostalo su bili pašnjaci... Raču na Drini sam prešao u popodnevnim satima, negdje oko pola tri. Kad sam prešao Raču, kleknuo sam i poljubio zemlju.”

Slušaj:     (mp3)

Boško Čubrilo

Naša sudbina i naš život su bili vezani za Ravne Kotare. Mi nismo znali šta je rat, ali sad smo vidjeli šta je rat i kakve su posljedice rata. Najviše smo se bavili stočarstvom i zemljoradnjom. Moja familija kompletno, otac, majka, ja, supruga, kao i pretežno sav taj kraj, bavili smo se poljoprivredom, pre rata i u toku rata. CELA PRIČA SA JOŠ NOVIH 40 PRIČA LIJI JE IZVOR OVAJ SAJT, BIĆE OBJAVLJENA U NOVOJ KNJIZI KOJA JE U PRIPREMI „GLASOM PISANA ISTORIJA”

Postavljeno: januar 2020.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana