Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Štrajk rudara u Prkosavi 1939. godine

Autor ove dokumentarne emisije je Dragoslav Simić

Dragiša Vesković začetnik štrajka
Dragiša Vesković začetnik štrajka

Rudari Prkosave
Rudari Prkosave

Ova odlična dokumentarna radio emisija snimljena je početkom osamdesetih godina XX veka u selu Rudovci na delu novog kopa Kolubarskih rudnika u blizini Lazarevca. Nisam vodio beleške, a nisam nosio ni fotografski aparat. Imena i događaj bi bili zaboravljeni da nisam sačuvao ovu emisiju. Tako je prošlo skoro 40 godina do današnjih dana kada je emisija ugledala “svetlo dana” na sajtu, a onda sam slučajno sreo istog onog novinara Milorada Đokovića ondašnjeg novinara “fabričkih novina”, čoveka koji me je onda davno vodio u selo Rudovce i upoznao sa starim štrajkačima iz 1939. godine.
Njegovim trudom došli smo do fotografija štrajkača koje gledate na ovoj stranici.

Milorad Lazić Tindra
Milorad Lazić Tindra
Bogomir Vuličević
Bogomir Vuličević

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: decembar 2016.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Priča o štrajku rudara

Poštenje je obično prva reč koju vezujemo uz reč rudar. Selo Rudovci i govor ostarelih rudara koji svedoče o svom štrajku iz 1939. godine. Priče su lišene bilo kakve ideologije i svedočanstvo su borbe za koru hleba i goli život. Naročito ako imamo u vidu godinu u kojoj se odvija štrajk o kojem govore, pre ekspanzije fašizma i socjalističkih revolucija na polovini prošlog veka. To nisu sindikalne strategije i planiranja i proglasi sa govorima i ovacijama. Rudari su u isto vreme i radnici i seljaci i proleteri. Ujedinjeni u siromaštvu i u borbi za opstanak, traže i očekuju minimum. Trguju samo svojim radom i snagom, tek toliko da ne moraju da plaćaju alat i sredstva za rad. Govore o svom strpljenju i solidarnosti sa najsiromašnijm kolegama. Zatečeni u mestu življenja, oni bez mnogo izbora pokušavaju da pronađu kompromis i dođu do neke povoljne okolnosti, za život pored rudnika, i za rad u njemu. Svedoci su i dešavanja do naših dana u kome su se tehnika i tehnologija vrtoglavo promenile a uslovi egzistencije rudara, možda i njihovih potomaka, samo su delimično pratiili taj razvoj... Međutim, saznanje o ogromnom bogatstvu koje se eksploatiše u njihovoj okolini, možda im nameće pitanje o marginalnosti njihove nekadašnje borbe i predočava im tužnu sliku uništenja njihove životne sredine i, konačno, opstanka na tom mestu.
/Pripremio Petar Miloradović/


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana