Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Radio hepening Dragoslava Simića

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Radio hepening
Radio hepening
Ova slika autora hepeninga pronađena je u arhivi Radio Beograda 2019. godine

Novinar sa naočarima i bradom na obe fotografije, u ono vreme mlad čovek, nekoliko decenija kasnije, je autor ovog sajta. Link Biografija.

Do autora hepeninga Dragoslava Simića na gornjoj fotografiji sa leve strane sedi Bora Oljačič. U to vreme Bora je bio urednik humorističko zabavne redakcije Prvog programa Radio Beograda, a emisija je izvedena u organizaciji ove redakcije. Smatralo se da ova eksperimentalna emisija treba da bude preslušana javno, pa je slušanje organizovano u dramskom studiju X u Makedonskoj 21. Snimatelj je bio Miša Milosavljević. Ko su ostali likovi sa fotografija, ne sećam se.

Javno slušanje podrazumevalo je i razgovor o emisiji. Ko je sve učestvovao u tom razgovoru, takođe se ne sećam, ali mislim da je svakako bio prisutan i Miroslav Mitrović, glavni urednik Zabavne redakcije Prvog programa radija. Snimak razgovora je takođe napravljen, ali je vremenom obrisan kao što su brisane i mnoge druge trake sa emisijama. Na tim trakama snimale su se nove emisije, neke su sačuvane, većina ne. Razlog: nestašica traka BASF koje je RTS uvozio iz Nemačke.

Šta sam ja hteo da postignem ovom emisijom?

Radio hepening

Emisija je sastavljena od niza raznorodnih zvučnih, slika, a u montaži emisije trebalo je dati, u vremenskom formatu od 30 minuta, verodostojnost svakodnevnice, utisak da je to baš sve tako kako se i u životu dešava. Naš život je samo jedan hepening, mislio sam tada i to sam hteo ovom emisijom da pokažem.

U to vreme ovako zamišljena i realizovana emisija predstavljala je originalno rešenje.

Dok pišem ovaj uvod, 2012.godine ne navodim sadržaj pojedinih delova emisije kao ni njihove nazive jer bi takva najava mogla samo da poremeti doživljaj slušanja. Sećam se da sam osim materijala koji sam sam snimio, koristio i delove iz emisija Mihajla Ćurčića, Dejana Kosanovića, TV emisija iz Kine; Zvonka Stoičevića i drugih, ali posebno ističem snimak načinjen na Pravnom fakultetu, recimo da je to bilo 1970. ? godine kada je jedan student recitovao svoju pesmu “Zar tebe da zeza generalska princeza, zašto da te zeza?!”... (Pesma treba da je nastala tokom studentskih protesta u Beogradu 1968. godine). Ko je bio taj student nikad nisam doznao, ali je pesma izvedena u fantastičnom, neponovljivom zanosu mase u amfiteatru “petica”. O tom zanosu svedoči ovaj neponovljivi snimak. Biću zahvalan nekom posetiocu sajta ko je možda bio tada na licu mesta i zna više da mi napiše o autoru pesme.

Hepening je pred vama, a iz emisije citirao sam reči Nikole Karaklajića, tekst koji je tada izgovorio.

Mislim da je emisija snimljena 1976.? godine.

„Za mene je hepening neki događaj poglavito u oblasti umetnosti, koji je pomalo neobičan a u svakom slučaju van serije. Hepening je inače engleska reč, koja dolazi od glagola to happen i znači dogoditi se, dešavati se. Međutim, mi je upotrebljavamo u jednom drugom značenju i ako bismo je preveli samo sa događajem, mislim da nije time sve rečeno. Uostalom imamo primer i u drugim oblastima da upotrebljavamo engleske reči: na primer, andrgraund, a znači podzemlje, ali znači i čitav pravac u muzici, u poeziji, u pozorištu. Pa prema tome i hepening zahteva dalja objašnjenja.“

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: avgust 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana