Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Profesor Đuro Šušnjić

„Razum i tolerancija“, reč profesora Šušnjića

Stranicu osmislio, tonski zapis i fotografije snimio Dragoslav Simić urednik sajta

Đuro Šušnjić

Profesor na nekoliko jugoslovenskih univerziteta, sociolog koji je decenije posvetio naučnom radu. Njegove knjige dragoceno su štivo ovog autora izuzetne erudicije.

Živa reč profesora Šušnjića, sačuvana na ovoj stranici, spada u dragocenosti koje se mogu meriti darovima koje je Bog poklonio čoveku: vid, izlazak i zalazak sunca. "Razum i tolerancija", kao način življenja su osnovne misli knjiga i ideja Đure Šušnjića. Njegovo obraćanje na tribini u Kikindi “Dijalog, susret razlika”, 2002. godine, u saradnji sa profesorom Jovicom Trkuljom, snimio je urednik sajta Dragoslav Simić.

Slušaj 1.deo:    (mp3)

Slušaj 2.deo:    (mp3)

Slušaj 3.deo:    (mp3)

Profesor Jovica Trkulja
Profesor Jovica Trkulja

Šušnjićeve knjige su najrečitije onda kada ih uzmemo u ruke i kada one progovore njegovim osebujnim jezikom: antičkog besednika, renesansnog humaniste, hrišćanskog propovednika i kartezijanskog prosvetitelja. Jezikom Nestora reči koji uspeva da svojim mislima da pravi izraz, da njihov unutrašnji sklad i misaonu lepotu izrazi na tako jasan, sređen, elegantan i lep način.

Profesor Jovica Trkulja

Sa idejom da će istraživači života i rada profesora Đure Šušnjića želeti da imaju precizne podatke o ovom uglednom profesoru, perom profesora Šušnjića, zamolio sam ga da predstavi svoju

BIOGRAFIJU I BIBLIOGRAFIJU

Đuro Šušnjić je napisao 17. januara 2018. godine:

“Rođen sam 2. 05. 1934. godine u Rudopolju, u Lici, u tradicionalnoj srpskoj porodici.
Srednju školu (gimnaziju) završio sam u Vinkovcima.
Godine 1954. upisao sam se na Filozofski fakultet u Zagrebu (grupa: filozofija i ruski jezik). Diplomirao sam 10. 07. 1959. Iste godine primljen sam kao naučni stipendista u Institut društvenih nauka u Beogradu. Nakon dvogodišnjeg rada izabran sam za asistenta u Odelenju za sociologiju.
Doktorirao sam 24. 12. 1965. na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, odbranivši doktorsku disertaciju Pojam zakona u sociologiji”.
U zvanje naučnog saradnika Instituta društvenih nauka izabran sam 29. 3. 1971. godine.
Školske godine 1965/66. bio sam u SAD kao stipendista Fordove fondacije.
Za vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Nišu izabran sam 1. 10. 1971. godine, gde sam radio sve do kraja 1977. godine, kada sam izgubio posao zbog političke nepodobnosti, da bi prešao na rad u Zagreb.
Za naučnog savetnika u Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu izabran sam 31. 12. 1977. pošto na Univerzitetima u Srbiji nisam mogao dobiti zaposlenje.
Za redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Zadru izabran sam 24. 10. 1979. godine, gde sam radio skoro deset godina (kao gost- profesor).
Zbog poznatih okolnosti, 1989. godine prelazim na rad u Novi Sad na Filozofski fakultet, gde sam takođe izabran za redovnog profesora.
U zvanje redovnog profesora za Sociologiju religije izabran sam 1. 7. 1993. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde sam radio sve do odlaska u penziju 2001.
Omiljeni predmeti koje sam predavao bili su: Uvod u metodologiju društvenih nauka i Sociologija ideja i verovanja.

Đuro Šušnjić
Đuro Šušnjić

Objavio sam sledeće knjige:
Pojam zakona u sociologiji (Beograd 1967), Otpori kritičkom mišljenju (Beograd 1971 – tri izdanja), Ribari ljudskih duša (Beograd 1976 – sedam izdanja), Cvetovi i tla (Beograd 1971 – tri izdanja), Znati i verovati (Zagreb 1988 – dva izdanja), Dijalog i tolerancija (Beograd 1994 – tri izdaja), Religija 1, 2 (Beograd 1998, - dva izdanja), Metodologija (Beograd 1999 – pet izdanja) i Sokrat – život za istinu (Beograd 2003), Drama razumevanja, Čigoja štampa, Beograd 2004, Žetva značenja, Čigoja štampa, Beograd 2005. Nedovršen razgovor – ogledi iz teorije istorije, Ogledi o skrivenoj strani stvari, Službeni glasnik, Beograd, 2012, Teorije kulture – predavanja.

Pored toga objavio sam u domaćim i stranim časopisima više od sto članaka, ogleda, osvrta, prikaza, hronika, polemika i intervjua, od kojih sam za neke radove dobio prve i specijalne nagrade na anonimnim konkursima. Mojim knjigama posvećeni su tematski brojevi časopisa Gledišta i Srpska politička misao, gde su o meni pisali ugledni akademici i profesori univerziteta.
Učestvovao sam na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima, održao niz predavanja na javnim tribinama, a veoma dugo sam predavao i na postdiplomskim studijama na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Novom Sadu, na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu za fizičku kulturu i sport u Beogradu, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i Pravnom fakultetu u Podgorici, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici na posdiplomskim studijama, kao i na UDG (Univerzitet Donja gorica) u Podgorici, te na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Za svoj rad dobio sam ugledna priznanja: Povelju za predavačku delatnost na Kolarčevom narodnom univerzitetu i Nagradu Vitez poziva.
Prevođen sam na strane jezike.

Đuro Šušnjić

Đuro Šušnjić

Radovi na stranim jezicima:

Knjiga:

Dialog si toleranta – experienta divergentei, Traducare de Nicu Ciobanu, Editura Libertatea Budisava, 1999, s. 210 (na rumunskom jeziku)

Gjuro Shushnjiq, PESHKATARËT E SHIPIRTRAVE NJERËZORË, Ideja e manipulimit dhe manipulimi ideve (Ribari ljudskih duša), Logos, Skoplje, 2017. (na albanskom jeziku)

Članci:

  1. Some Socio-psyhological Consequences of Upward Mobility, Japanese Sociological Review, vol. 20, No 2 (translated by Yasuko Ishikawa), October 1969
  2. Pored toga u dva japanska zbornika objavljena su još dva rada, ali pošto ne znam japanski to ne mogu da navedem potrebne podatke.
  3. Ideas and Life, Praxis, Yugoslav Esays in the Philosophy and Methodology of the Social Sciences, Boston Studies in the Philosophy of Science vol. XXXVI, edited by Robert S. Cohen and Marx W. Wartofsky, D. Reidel Publishing Company, Dordrecht: Holland/Boston: U.S.A., London: England
  4. Three reasons for dialogue and tolerance, published by Federal Ministry of National Ethnic Communities, Belgrade 2002, pp. 11-17.
  5. The meaning and significance of dialogue, in: Inter-Religious dialogue as a Way of Reconciliation in South Eastern Europe, edited by: M. Vukomanović and M. Vučinić, Beogradska otvorena škola, Beograd 2001, s. 13–22.

Profesora Đuru Šušnjića snimio sam u njegovom stanu u Beogradu januara 2018. godine. Na jednoj od fotografija vidi se profesor Šušnjić koji čita sadržaj knjige „Glasom pisana istorija“+ DVD/mp3, u kojoj je štapano njegovo predavanje: „Dijalog, susret razlika“. Živa reč profesora Šušnjića može se čuti na DVD u prilogu knjige. Knjiga će biti objavljena u prvoj polovini 2018. godine.


Dr Đuro Šušnjić i dr Zorica Kuburić, snimljeni u Narodnoj biblioteci Srbije tokom izlaganja na temu “Religija i tolerancija” 23. januara 2018. godine. /Foto D. Simić/

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Đuro Šušnjić
Kako su nastali Ribari ljudskih duša
Slušaj: 
  (mp3)
Đuro Šušnjić
Đuro Šušnjić
Đuro Šušnjić

Đuro Šušnjić

Đuro Šušnjić
Izgled korica XX vek uživo - Knjiga koja govori i mogućnost da u sopstvenoj biblioteci posedujete neki od 100 naslova iz ove edicije. Urednik sajta Kontakt Simić

Srodni linkovi: "Raskolu u eteru", Dr Nebojša Popov govori, Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Postavljeno: januar 2016. / Dopunjeno: januar 2018.

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana