Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Profesor Đuro Šušnjić

„Razum i tolerancija“, reč profesora Šušnjića

Đuro Šušnjić

Profesor na nekoliko jugoslovenskih univerziteta, sociolog koji je decenije posvetio naučnom radu. Njegove knjige dragoceno su štivo ovog autora izuzetne erudicije.

Živa reč profesora Šušnjića, sačuvana na ovoj stranici, spada u dragocenosti koje se mogu meriti darovima koje je Bog poklonio čoveku: vid, izlazak i zalazak sunca. "Razum i tolerancija", kao način življenja su osnovne misli knjiga i ideja Đure Šušnjića. Njegovo obraćanje na tribini u Kikindi “Dijalog, susret razlika”, 2002. godine, u saradnji sa profesorom Jovicom Trkuljom, snimio je urednik sajta Dragoslav Simić.

Slušaj 1.deo:    (mp3)

Slušaj 2.deo:    (mp3)

Slušaj 3.deo:    (mp3)

Prof. dr Đuro Šušnjić je rođen 1934. godine u ličkom seli Rudopolju (Hrvatska). Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1965. godine. Radio je u Institutu društvenih nauka i Beogradu od 1961. - 1971. godine. Vanrednije profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu gde je predavao Sociologiju saznanja i Uvod u metodologiju društvenih nauka. Na Sociološkom institutu u Zagrebu radio je od 1978. do 1989. godine i kao gostujući profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru. Godine 1990. prelazi u Novi Sad gde na Filozofskom fakultetu predaje Sociologiju religije, a potom 1993. na Filozofski fakultet u Beograd. Rado je viđen gost na znamenitim evropskim univerzitetima, posebno na studijima religije različitih konfesija.

Profesor Jovica Trkulja
Profesor Jovica Trkulja

Do sada je objavio sledeće knjige: Pojam zakona u sociologiji 1967, Otpori kritičkom mišljenju 1971, Kritika sociološkog metoda 1973, Ribari ljudskih duša 1976, Dijalog i tolerancija 1994, Cvetovi i tla 1982, Znati i verovati 1988, Religija I-II 1999, Metodologija 2000.

Šušnjićeve knjige su najrečitije onda kada ih uzmemo u ruke i kada one progovore njegovim osebujnim jezikom: antičkog besednika, renesansnog humaniste, hrišćanskog propovednika i kartezijanskog prosvetitelja. Jezikom Nestora reči koji uspeva da svojim mislima da pravi izraz, da njihov unutrašnji sklad i misaonu lepotu izrazi na tako jasan, sređen, elegantan i lep način.

Profesor Jovica Trkulja

Postavljeno: januar 2016.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Đuro Šušnjić
Igled korica XX vek uživo - Knjiga koja govori i mogućnost da u sopstvenoj biblioteci posedujete neki od 100 naslova iz ove edicije. Urednik sajta Kontakt Simić

Živa reč profesora Šušnjića, sačuvana u ovom izdanju, spada u dragocenosti koje se mogu meriti darovima koje je Bog poklonio čoveku: s vidom, izlaskom i zalaskom sunca. "Razum i tolerancija", kao način življenja su osnovne misli knjiga i ideja Đure Šušnjića.

Srodni linkovi: "Raskolu u eteru", Dr Nebojša Popov govori, Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana