Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Mihajlo Ćurčić

Mihajlo Čurčić koliko je visok trebalo je da bude košarkaš, ali više su ga privlačili društvenopolitički rad, ortaci iz kraja i karte, manje sport. Završio je VI beogradsku gimnaziju šezdesetih, upisao se na Pravni fakultet i bio je jedan od organizatora omladinskih radnih akcija na beogradskoj opštini Zvezdara. Zato mu nije bilo teško da se zaposli u Radio Beogradu.

Savremenik je Veroslave Tadić koja je zablistala kao najmlađi urednik Televizije Beograd, napravila „političku grešku“ Vidi, i već u svojih 28 godina, bila smenjena. Ćurćić nije pošao njenim putem.

Mihajlo Ćurčić
Njegovi brodovi hoteli, od Beča do Brajle,
prevezli su hiljade tursta kroz Đerdapsku klisuru.

Na Drugom programu Radio Beograda uređivao je i vodio razne žive programe, najčešće emisije iz turizma. Osamdestih imenovan je za glavnog urednika popularne „202“, da bi se posle toga našao u funkciji šefa jugoslovenskog turističkog predstavništva u Danskoj. Tako kreće njegov drugi „turistički“ deo života u kome je novinarstvo ostala lepa uspomena. Ima ćerku koja je glumica u Kopenhagenu i sina koji studira filmsku režiju u Londonu. Žena Vesna Bjelica Ćurčić je dečiji pisac. Vidi

U jednom pismu koje sam dobio od njega prošle godine, odnosi se na „Radio Slobodnu Jugoslaviju“ iz Bukurešta, 1949, Mihajlo kaže:

„Dragoslave, radio o kome pišeš, bez obzira na visoke dokumentarne vrednosti, – bio je uistinu informbirovsko glasilo. Meni bi kao starom titoisti i komunjari po ubeđenju, koji borbu protiv inforbiropropagande smatram jednim od svetlijih trenutaka Jugoprošlosti, pomalo teško palo da naše ime bude sponzor jedne ovakve dokumentacije. Kada budem pročitao materijal neke od ovih dilema biće umanjene...“

Knjiga „Dražesni KGB“ je objavljena jer je na sreću autora, Čurčić ipak pročitao realtivno brzo ponuđeni tekst. Čekam Mihajla bezuspešno, pet meseci ove 2009. da se svojim tekstom oglasi, i pošto ga nema, odlučio sam da napišem ovaj portret „bez rama“ sam.

Govori Mihajlo Ćurčić povodom postojanja 50 godina Radio Beograda 2, febrauara 2008. Kažu da je ovaj moj školski drug jedan od najbogatijih Srba danas.

Slušaj:    (mp3)

mihajlo@qtours.dk

VIDI - "Zeleni megaherc"

VIDI - Mihajlo Ćurčić - "Glamur"

Postavljeno: oktobar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana