Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Anrdrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

koverta From: Radoljub Krsmanović
Sent: Saturday, March 25, 2017 10:28 PM
To: sicke41@gmail.com
Subject: pozdrav iz Studenice

Piše Vam Radoljub Krsmanović iz sela pored Manastira Studenica. Geograf sam i radim u školi. Gde je zemlja Šanji Kelemena je emisija koju svake godine gledamo u školi. Tema časova je vezana za naše u dijaspori. Pre neki dan sam video da je Šanji umro. Njegovu muziku sam izbegavao, jer plačem, a nemam objašnjenje zašto. Za decu je najvažniji detalj u emisiji kada se pojave gole Mađarice. Deca ne razumeju Šanjijevu priču. Želim da Vam se zahvalim, jer sam preko Vas saznao za Šanji Kelemena. Napisao sam mail na adresu alexbufon@hotmail.com sa željom da mi pošalju kolekciju cd-a Alexa Bufona. Od Vas bih želeo da naručim cd o Sretenu Božiću. Moja adresa je ... Ako ne uspem da dođem do cd-a iz Čilea, možda mi Vi možete pomoći. Hvala


„Upaljač za atomsku bombu“ Šanjija Kelemena

Alex Bufon

Šanji Kelemen

Fotografije Šanjija Kelemena koje gledate na ovoj stranici sajta, načinjene su na tvrđavi u Budimu gde je Šanji prodavao sladoled.

Tog junskog dana 1992, Budimpešta je bila moje odredište. U čekanju na neki avionski let u Evropu, popeli smo se sin i ja da pogledamo Dunav i Peštu sa tvrđave starog grada. Na najvišoj tački, pred ulazom u kulu Sibinjanin Janka koju su turisti najviše posećivali, videli smo veliki frižider na kome je pisalo „Pekabeta“ i prodavca sladoleda. Uzviknuli smo: vidi „Pekabeta“. Bilo je to vreme Miloševićevog režima, sanklcija svih vrsta prema SRJ, ogromne inflacije i građanskog rata u Jugoslaviji. Zato je bilo krajnje neobično da se tu nađu neki proizvodi sa oznakom „JU“. Čovek iza frižidera dobacio je: „Častim, dođite.“ Tako sam upoznao Šanjija.

Da je ostalo samo na sladoledu i ljubaznim rečima, ovo bi bila mala dogodovština sa puta. Međutim Šanji je imao ozbiljnu priču. Rođeni Kikindjanin, raspad Jugoslavije doživeo je kao krah svojih umetničkih i trgovačkih ambicija. Otišao je iz Kikinde u nadi da će u Budimpešti doživeti bolje dane. Tako je nastala ova dokumentarna emisija u kojoj na ozbiljan način obrazovani Mađar iz Jugoslavije, analizira političke prilike u svojoj bivšoj zemlji.

Nekoliko meseci kasnije snimatelj Miša Milošević koji radi za Želimira Žilnika, Zorica Kijevčanin slikarka i ja otišli smo u Budimpeštu da načinimo TV film sa tezom: kako je Šanji video raspad Jugoslavije. Televizija Beograd koja nam je dala studio za montažu, ali ne i pare za put, odbila je da emituje ovu priču koju možete videti u celini na ovom sajtu. Razlog: politička nepodobnost glavnog junaka. Film je ostao u Mišinom sefu.

Dragan Simić
Autor emisije na povratku iz Budimpešte 1992.
Zadovoljstvo zbog poznanstva sa Šanjijem
Šanji Kelemen
Šanji Kelemen

Posle smo izgubili svaki kontakt sa Šanjijem. Septembra 2011. Miša me je zvao da mi da CD filma koji je skinuo sa kasete.

Radoznali, ukucali smo ime našeg Kikinđanina u Gugl. Dobili smo ovaj rezultat: Šanji Kelemen je ulični zabavljač u Čileu.

Tako je za mog junaka koga sam slučajno sreo 1992. u Budimu, okončan građanski rat u Jugoslaviji.

Slušaj:      (mp3)

Pogledajte dokumentarni film „Gde je zemlja Šanji Kelemena“

Postavljeno: septembar 2011.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

20 godina kasnije, Šanji je pronašao ovaj sajt - VIDI

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana