Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Milica Lučić Čavić

Novinarka sa poštenjem i srcem

Milica Lučić Čavić

Knjigu “Ženskih portreti” u politici, činili bi tekstovi i tonski zapisi glasova učesnica ove serije na CD. Međutim, kako to obično biva, život je diktirao dragačija rešenja i knjiga nije objavljena. Razgovor koji sam imao sa Milicom Lučić Čavić kao i sa drugim koleginicama sa ove stranice sajta, načinjen je 2003. godine. Bile su to njihove političke i profesionalne autobiografije ispričane uživo. Sve emisije bile su na programu radija u okviru dokumentarne serije „Govori da bih te video“.

Sačuvane snimke razgovora sada postavljam na sajt, ali još uvek ne u celini već prema mogućnostima koje diktira materijalno stanje jer kao što piše u napomeni, sajt se izdržava iz ličnih sredstava urednika i donacija kojih do sada nije bilo.

Milica Lučić Čavić bila je novinarka sa poštenjem i srcem. Šta je ona meni ispričala 2003. godine, može se čuti u celini.

Slušaj:     (mp3)

Ovaj deo njene biografije kao i fotografija preuzeti su sa sajta UNS-a.

Poznata kao TV-lice, Milica Lučić Čavić bila je i autor brojih tekstova, a sarađivala je sa najuglednijim časopisima i novinama u zemlji i inostranstvu.

Od 1967. godine bila je zaposlena u TV Beograd. Prošla je sve faze od reportera do urednika. Objavljivala je komentare, uređivala i vodila Beogradsku hroniku, Dnevnik III, Porotu, Pitajte SIV. Snimala emisije i reportaže o Holandiji, Švedskoj, Engleskoj, Rusiji, Tunisu, Poljskoj.

Uvrštena 1990. godine u WHO is WHO (Kembridž), za vrhunska dostignuća u profesiji.

Devedesetih godina učestvovala je na svim protestima i demonstracijama protiv rata i režima Slobodana Miloševića, zbog čega je stavljena na listu 20 loših Srba i izdajnika koju je sačinio Vojislav Šešelj.

Od januara 1991. godine bila je na prinudnom odmoru, a maja 1994. dobila je, sa velikom grupom kolega istomišljenika, otkaz na RTV Beograd. Od jula te godine do septembra naredne bila je predsednica Centra za antiratnu akciju. Istovremeno je počela da radi kao dopisnica Radija Slobodna Evropa i urednica časopisa „Mediji - Pravo na sliku i reč“.

Od maja 2000. do januara 2002. godine bila je šef beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa. Od februara 2002. do februara 2004. godine bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, čiji je jedan od osnivača.

Za dugu i časnu biografiju novinara prošle sedmice dodeljeno joj je priznanje „Vitez poziva“.

Najsažetiji opis Milice Lučić Čavić dao je njen sin Dušan primajući priznanje umesto nje rečima: „Moja majka će uvek biti moj heroj“.

Postavljeno: mart 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Povezani linkovi:

Verica Barać, Svetlana Slapšak, Milena Dragičević Šešić, Nataša Kandić, Ljiljana Đurđić, Jelka Imširović, Latinka Perović, Fuada Stanković, Borka Pavičević, Jasmina Tešanović
Autor sajta / facebook stranica sajta

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana