Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Verica Barać

Verica Barać

Napomena priređivača:

Sa Vericom Barać upoznao me je u Čačku 2001. novinar Zoran Ćulafić. Na moju molbu on je izgovorio ovaj uvodni tekst koji se može čuti u emisiji. Ostalo je rekla Verica u moj mikrofon iste 2001. godine, a autorizovala svoj tekst maja 2002. godine.

Posle razgovora došli smo do zajedničke ideje, da bi bilo interesantno za buduće istraživače našeg političkog života, da snimim u seriji dokumentarnih radio emisija, i ostale ženske likove sa spiska koji prilažem: Tanja Petorvar, Olivera Milosavljević, Sonja Biserko, Svetlana Slapšak, Milena Dragičević Šešić, Lejla Ruždić, Branka Mihajlović, Nataša Kandić, Daša Duhaček, Ljiljana Đurđić, Jelka Imširović, Milica Lučić Čavić, Latinka Perović, Milica Pešić, Marina Blagojević, Nada Radović Ćetković, Snježana Milivojević, Fuada Stanković, Borka Pavičević, Sonja Liht i Jasmina Tešanović.

Dogovarali smo se još tada da načinimo knjigu ženskih portreta u politici, koju bi činili tekstovi i tonski zapis glasova učesnica na CD. Međutim, kako to obično biva, život je diktirao dragačija rešenja. Ovo je 2012. godina, kada unosim ovaj zapis na sajt, a dogovor i razgovor koji sam imao sa Vericom Barać, zbio se, kako sam napomenuo 2001. godine.

Sve tonske zapise načinio sam do 2003. godine i te su emisije bile na programu u okviru serije „Govori da bih te video“. Na sreću, sačuvao sam ceo tonski materijal koji sada postavljam na sajt, ali još uvek ne u celini već prema mogućnostima koje diktira materijalno stanje urednika sajta. Kao što je napomenuto, sajt se izdržava iz ličnih sredstava i donacija kojih do sada još nije bilo.

Za posetioce ove strane važan je vremenski okvir koji sam istakao kao alatku za kretanje po vremenu nastanka ovih razgovora.

Takođe neka moja pitanja koja su ostavljena u tekstu danas više nisu aktuelna pa ih treba ignorisati.

Zapisao Dragoslav Simić, 20 . marta 2012.

Govori Zoran Ćulafić:

Verica Barać je jedna od prvih osoba koja je u Srbiji tokom kampanje bombardovanja i progona Albanaca na Kosovu pozvala građane Srbije, sve političke stranke, sve institucije da dignu svoj glas u zaštitu Albanaca, civila koji su u tom periodu bili izloženi progonu, nasilju i teroru. Verica Barać se glasno, vrlo glasno tada založila za zaštitu Albanaca i taj njen apel nije naišao na dobar odziv u Srbiji, malo se čuo ali su ga čuli Albanci koji su posle rata dolazili u Čačak preko nevladinih organizacija, raznih skupova i koji su isticali da je taj njen apel i njen poziv bio nekakav tračak nade da u Srbiji još uvek ima dovoljno plemenitosti i dovoljno duše da se ipak jednog dana kad sve ovo prođe nastavi zajednički život, ako ne jedni sa drugima kao do sada, ono bar jedni pored drugih kao dobre komšije. U tome je misija Verice Barać izuzetno velika i ponavljam, ona je prva koja je imala hrabrosti da javno to kaže svima, i Miloševiću i svima nama u ovoj Srbiji. Verica Barać je u celu tu priču ušla sasvim iskreno, a tek kasnije posle nekoliko meseci i ona a i mi, novinari saznali smo da je građanski Parlament u Čačku, tu svetlu tačku kasnije tako nazvanu, inicirao Velimir Ilić i još neki politički predstavnici u Čačku, koji su, plašeći se za svoju sudbinu, u to vreme zamrzli politički rad, ali su hteli da isture nekoga drugog preko koga bi oni iznosili svoje stavove. Međutim, Verica Barać je to posle mesec dana ili nešto malo više shvatila i onda se od toga javno distancirala.

Verica Barać INTEGRALNA EMISIJA - Slušaj:     (mp3)

Građanski Parlament Srbije je počeo sa radom u Čačku u maju mesecu 1999. godine. Bilo je to vreme žestokog bombardovanja, a Čačak je posebno bio grad koji je zbog "Slobode", fabrike koja proizvodi oružje, zaista bio žestoko bombardovan.

VIŠE ...

Postavljeno: mart 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Povezani linkovi:

Svetlana Slapšak, Milena Dragičević Šešić, Nataša Kandić, Ljiljana Đurđić, Jelka Imširović, Milica Lučić Čavić, Latinka Perović, Fuada Stanković, Borka Pavičević, Jasmina Tešanović

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana