Lako i brzo  |  Početna

english YouTube facebook
Poklon
Poklon za poneti
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
koverta
Vaša pisma

Novo na sajtu 2013.

Ova stranica omogućava vam da prema datumima koji su upisani vodite svoju evidenciju da li ste i kada videli NAJNOVIJE MATERIJALE na sajtu. Dovoljno je da kliknete na jedan od naziva označen plavom bojom i ta stranica će se otvoriti. Ostaje mogućnost pretraživanja sajta na uobičajen način.

22. decembar 2013. FNRJ do SFRJ, od 1945. do 1991.
Istorija druge Jugoslavije od poleta do pada prikazana na radiofonski način. Emisija je snimljena 1988. godine. Sastavljena je od niza zvučnih slika koje se retko mogu čuti. Ideja autora (Dragoslav Simić urednik sajta) je bila da se na ovaj način prikažu razni događaji u istoriji druge Jugoslavije od 1945. do 1988. godine i dalje. Stranica “Gosti sajta”.
21. decembar 2013. „Grčka republika“ u Jugoslaviji, 1945 ~ 1949
Sporazum u Varkizi je trebalo da stvori uslove za političko rešenje krize u Grčkoj i kraj krvavih sukoba koji su izbili u decembru 1944. u Atini. Uključivao je i razoružanje jedinica ELAS-a . Zauzvrat, pripadnicima ELAS-a osumnjičenim za "ratne zločine" bila je obećana amnestija. Dogovoreno u Varkizi najradikalniji pripadnici ELAS-a smatrali su i tumačili kao "kapitulaciju". Za nekoliko hiljada pripadnika ovog pokreta novo stanje od sredine januara (i prekida vatre), odnosno, sredine februara 1945. (kada je ugovor potpisan), bilo je neprihvatljivo i radije su se odlučili na emigraciju. Većina je izabrala odlazak u Jugoslaviju. Više na stranici “Gosti sajta”.
14. decembar 2013. Akordi Đerdapa, gramofonska ploča
Ploča je snimljena namenski, delila se kao poklon graditeljima Đerdapske brane. Objavljena je sedamdesetih godina prošlog veka u vreme kada je puštena u rad Hidro elektrona Đerdap. Sadrži 4 pesme, dve u džez varijanti koje izvodi Tihomir Petrović i dve u narodnoj varijanti koje izvodi Predrag Cune Gojković. Stranica „Porodični tonski arhivi“.
12. decembar 2013. Georgi Dimitrov; Generalni sekretar Kominterne. Suđenje, Lajpcig 1933. godine. Autentični tonski zapisi sa suđenja. Poreklo tonskih zapisa. Stranica “Gosti sajta”.
12. decembar 2013. Milan Jovanović Stojimirović; “Trojni pakt”, 25. mart 1941. Milan Jovanović Stojimirović novinar, rođen u Smederevu, pisac, prevodilac, diplomatski službenik, kolekcionar, u toku Drugog svetskog rata direktor Arhiva Srbije, ostavio je kao svedok i učesnik događaja, izvanredan “Dnevnik 1936 ~ 1941”, knjigu na osnovu koje je rađena ova radio emisija. Tekst čita glumac Mika Pavičević, a svojim glasom pojavljuje se i Dragiša Cvetković predsednik Vlade KJ i potpisnik “Trojnog pakta”. Stranica “Gosti sajta”.
9. decembar 2013. Moj junak, Siketić; Imaju li pravo anonimni da budu junaci priča, časni i pošteni ljudi, a nepoznati?
Zapis urednika sajta Dragoslava Simića: Dok sedim ispred kompjutera i prelistavam u sećanju fotografije mog junaka koje nemam, jer ga nikad nisam snimio, naviru mi u sećanje neke druge godine u kojima smo nas dvojica živeli.... Stranica „Promocije“.
9. decembar 2013. Brana Petrović pesnik o radiju; Povodom godišnjice osnivanja Radio Beograda, emisiju koju sam snimio tim povodom, nazvao sam Sećanja na prvi radio osnovan u Beogradu 1924. Započeću je stihovima Brane Petrovića kao simboličan odnos pesnika prema radiju... Stranica “Gosti sajta”.
9. decembar 2013. “Nacionalni čas”, emisija Radio Beograda, Radio Zagreba i Radio Ljubljane, februar 1941.; Govori u emisiji profesor Živomir Mladenović. Profesora Mladenovića slučajno nalazim u njegovoj 98. godini u Beogradu kao poslednjeg učesnika emisija predratnog Radio Beograda “Nacionalni čas”. Profesor Mladenović je sačuvao tekst te emisije i izgovorio ga je u moj mikrofon. Stranica “Gosti sajta”.
30. novembar 2013. Milena Dragičević Šešić; Profesorku Milenu Dragičević Šešić snimio sam tonski u njenom kabinetu na Fakultetu, 2003. godine. Zapis je emitovan kao polusatna dokumentarna emisija odmah, a fotografiju koju gledate snimio sam januara 2013. u CZKD u Beogradu. I profesorka Šešić je jedna od dama koje su obogatile svojim učešćem seriju na sajtu “Žene i politika” devedestih godina XX veka. Stranica “Gosti sajta”.
28. novembar 2013. Radio „Slobodna Jugoslavija“ iz Bukurešta izveštava 1949.; Novinar Milan Petrović je jedan od svedoka postojanja i učesnika u radu radija “Slobodna Jugoslavija” koji je pod patronatom Sovjetskog Saveza emitovao svoj program iz Bukurešta. Obiman i neverovatno interesantan materijal o medijskom pokretu koji je preko radio stanica u Istočnoj Evropi i listova koji su izlazili na srpskom jeziku podupirao politiku Moskve, protiv Titove Jugoslavije 1949. godine. Stranica “Gosti sajta”.
27. novembar 2013. Alija Hodžić; Sociolog, Beograd ~ Zagreb, 1968. Lipanjska gibanja. Stranica "Gosti sajta"
27. novembar 2013. Profesor Nenad Prelog; Zagreb ~ Beograd, 1968. Lipanjaska gibanja. Stranica "Gosti sajta"
26. novembar 2013. Avenija Amerika - Ne hranite trolove; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Mediji pred sve češćom dilemom kako da se odnose prema netoleratnim onlajn komentarima čitalaca
18. novembar 2013. Milanski edikt i još po nešto, 1700 godina kasnije
Komentar Dragoslava Simića
U svom izveštaju, o razgovoru održanom početkom novembra u Francuskom institutu u Beogradu, sa temom „Pisanje zajedničke istorije“, Gordana Popović novinarka Politike u tekstu koji nosi podnaslov „Francusko nemački~uždbenik istorije pokazuje da je moguće prevazići etno~centrični pogled na prošlost, ali je Balkan još daleko od toga...“. Više na stranici “Promocije”
17. novembar 2013. Jugoslav Vlahović, dugogodišnji ilustrator i karikaturista NINa. Objavljivao je svoje radove i u drugim jugoslovenskim i svetskim novinama. Imao je preko 70 samostalnih izložbi, opremio veliki broj knjiga i omota ploča. Govorio je 2008. godine u emisiji „Autobiografija uživo“ urednika sajta Dragoslava Simića. Stranica „Gosti sajta“.
7. novembar 2013. Milan Mišić - Avenija Amerika - Čitanje knjiga koje su drugi već pročitali; ”Amazon” svim kupcima njegovih digitalnih izdanja stavlja na uvid ”popularna podvlačenja”, čineći time lični doživljaj teksta javnim. Stranica “Prijatelji sajta”.
6. novembar 2013. „Anatomija desnice“; Knjiga „Anatomija desnice“ profesora sociologije Todora Kuljića koja se pojavila na Sajmu knjiga u Beogradu, 2013. bila je povod da sa profesorom Kuljićem urednik sajta Dragoslav Simić načini opširan razgovor koji je na sajtu objavljujem u celini. Iako je sadržaj knjige izbor njegovih tekstova štampanih u raznim listovima i časopisima za proteklih 35 godina, knjiga ne spada u obične „zbirke sećanja“ kakve se mogu sresti u velikom broju na pultovima Interneta. Stranica „Gosti sajta“.
5. novembar 2013. Predratni radio govori, Beograd 1939. ~ Njujork 1942.;
Nepoznati snimci iz 1939. i 1942. godine pronađeni u Americi.
Otkupio dr Dragoljub Pokrajac.
Emisija kratkotalasne radio stanice Beograd: Pozdrav američkim slušaocima pred otvaranje Svetske izložbe u Njujorku 1939. Direktan prenos. ~ KRALJ PETAR GOVORI U AMERIČKOM SENATU, 1942. ~ KRALJ PETAR U SENATU, DRUGI PUT, 1942. ~ KRALJ I GUVERNER MIČIGENA U POSETI jednoj FABRICI AVIONA, RAZGOVOR SA JUGOSLOVENSKIM RADNICIMA, 1942. ~ KRALJ NA SRPSKOM KRATKO U FABRICI ORUŽJA, 1942. ~ ISTA FABRIKA, KRALJ NA ENGLESKOM, 1942.~ AMERIČKA RADIO DRAMA „DRAŽA MIHAILOVIĆ“, proizvodnja 1942. Stranica “Kolarčeva zadužbina”.
22. oktobar 2013. Volim da slušam muziku Aleksa Bufona; Radio emisija pod ovim nazivom Dragoslava Simića, urednika sajta, dobila je nagradu na Festivalu reportaže 2013. u Apatinu (INTERFER). Ovu nagradu kao i ostale nije pratio novačani deo već samo diploma. Stranica "Moć radija"
13. oktobar 2013. Skrivena radiofonija; Povod za ovaj tekst urednika sajta Dragoslava Simića je predstavljanje novootkrivenih snimaka predratnog radija iz vremena 1939. i 1942. na Tribini koja će se idržati na Kolarcu 18. oktobra 2013. godine, sa početkom u 19,30 časova. Snimke je sačuvala Kongresna biblioteka u Vašingtonu. Stranica „Gosti sajta“
10. oktobar 2013. Profesor Todor Kuljić - “Gavrilo Princip bez advokata”;
U građanskom ratu sećanja je ovih dana na novi način oživljen Sarajevski atentat... Članak profesora Kuljića. Stranica sajta “Promocije”
9. oktobar 2013. Avenija Amerika - Spasavanje Titanika; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Džef Bejzos je upravo ušao u posed ”Vašington posta”, koji je, kao i druge novine, udario u digitalnu santu interneta
2. oktobar 2013. Sarajevski atentat, zapisao Lav Trocki; Lav Trocki, (novembar 1879 - Meksiko, 21. avgust 1940), ubijen po nalogu Staljina, bio je ruski revolucionar jevrejskog porekla i političar koji je imao istaknutu ulogu u Oktobarskoj revoluciji. Tokom boravka u Parizu 1915. godine, zapisuje svoje susrete sa „Mladobosancima“ pa je tako nastao i njegov zapis „Sarjevski atentat“, napisan prema svedočenju učesnika Sarajevskog atentata. Stranica „Da li ste pročitali ove knjige“.
1. oktobar 2013. Avenija Amerika - Digitalni domoroci; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Šta se zbiva sa mozgovima generacije koja odrasta uronjena u sveprisutnu informatičku tehnologiju
30. septembar 2013. Katarina Đorđević , novinarka lista Politika
Društvena hronika: “Rado ide Srbin na robiju“. Kako da sačuvate dete kada mu otac pravi ispraćaj u zatvor? Više se ne pravi ispraćaj u vojsku, na žalost, nego na robiju. Stranica „Promocije“
30. septembar 2013. Đorđe Đelić; Urednik Srpskog radio Klivlenda ispričao je usmenu istorija “srpske Amerike”, u Klivlendu, 1990. godine. Dragocen prilog za istraživanje života Srba u Americi. Stranica “Gosti sajta”
10. septembar 2013. Tajna škola Zore Jaguzović; Povodom međunarodnog Dana pismenosti u Srbiji, 8. septembra, komentar urednika sajta Dragoslava Simića.
Zora Jaguzović je zaista postojala što se može čuti iz tonskog zapisa emisije snimljene u jednom novobeogradskom soliteru. Pismeni su opasniji od nepismenih. Stranica „Promocije“.
8. septembar 2013. Avenija Amerika - Če Gevara iz Nazareta; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Nova knjiga o ”Isusu pre Hrista” podigla prašinu ne zbog svojih teza o ”revolucionaru iz Palestine”, nego zbog dileme da li o osnivaču hrišćanstva može da piše naučnik koji je musliman
5. septembar 2013. Alex Bufon; „...Najveći uspeh je postigla moja AUTOBIOGRAFSKA PREDSTAVA: ALEX BUFON (što u prevodu na srpski doslovno znači: ŠANJI DVORSKA LUDA). Živim u najturističkijem gradu u čitavoj Južnoj Americi Viña del Maru koji pripada regionu Valparaiso i moj lik (ALEX BUFON) je zvanični zaštitni znak na turističkim katalozima... Dakle ja nisam običan ulični zabavljač već VIP ulični zabavljač kojeg poznaje celo Chile...“
Najnedobičnija priča na sajtu u seriji USMENA ISTORIJA. Od „Upaljača za atomsku bombu do Alexa Bufona“. Stranica „Moć radija“.
2. septembar 2013. Nepoznati leteći objekti; Đuliano Marinković je novinar istraživač koji od 1996. godine izveštava o „Nepoznatim letećim objektima“. Odlična radio emisija "Bliski susreti pilota i NLO-a" koja je emitovana 19. oktobra 2012. na Drugom programu Hrvatskog radija, označava kompilaciju podataka o nebeskim vazdušnim anomalijama. Stranica „Gosti sajta ~ sajber prostor za XXI vek“.
25. avgust 2013. “Naši novi gradovi na jugu”; Slučaj je hteo da je autor ovog teksta Dragoslav Simić, urednik sajta, pronašao knjigu pod gornjim naslovom, izdanje, SKZ, Beograd, 1922. u jednoj antikvarnici u Beogradu ovih dana, ali i da je imao sačuvane izjave Desimira Tošića, političkog radnika (1920 ~ 2008) čije je ime u ovom tekstu navedeno kao izvor podataka. Tako je sticaj okolnosti pomogao da napiše istoimeni komentar kao naslov knjige, priču o proćerdanom vremenu. Stranica “Promocije”.
25. avgust 2013. Film “Mamaroš”, proizvodnja 2013, (znači Mamina maza), naziv prema predlogu glumice Mire Banjac, reditelj i scenarista Momčilo Mrdaković, najprodavaniji je srpski film na početku druge decenije XXI veka. Glavne uloge Mira Banjac i Bogdan Diklić. Zanimljiva i plemenita, autobiografska priča arhitekte, scenariste i reditelja Mome Mrdakovića koji živi na relaciji Amerika ~ Srbija. Ovaj svoj prvi film snima u šezdesetoj godini života. Stranica “Gosti sajta”.
23. avgust 2013. Oglas protiv samoće; Šta krajem dvadesetog veka da uradi seljak kada ostane udovac – nego da se obrati novinama za pomoć. Dobrosav, zemljoradnik iz sela Guča na padinama Jelice, upravo je odabrao ovaj način veze sa budućom izabranicom jer je posle 50 godina srećnog braka ostao sam. Život nije smešna pojava, a sudbina ni prema kome nije milostiva... Kratka priča urednika sajta Dragoslava Simića. Stranica „Volite li kratke priče“.
17. avgust 2013. Jugonostalgija, “sa ukusom licemerja”; Ova priča dešava se osamdesetih godina prošlog veka... Majstor Gavra pomenuo je i ovakvu vrlo zanimljivu varijantu kao završnicu: “Mogu ja da ne priznam da si mi uopšte dao pare. Ušao si sam u moje dvorište i oteo tvoja kola...?” Stranica “Promocije”.
17. avgust 2013. Avenija Amerika - Premeravanje sopstvenih života; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Za ono što uz pomoć mobilnih telefona ili namenskih ”gedžeta” danas možemo da saznamo i evidentiramo o sebi, nekad su bile potrebne velike istraživačke laboratorije
31. jul 2013. Žal za javašlukom „NA TENDERU“; Komentar Dragoslava Simića urednika sajta. Između dva kapitalizma, ovog sada i onog pre II svetskog rata, veliki prazan prostor meren decenijama su popunili radnički saveti, društvena svojina, sudovi udruženog rada i radnički sindikati tokom kojih se formirala svest miliona o tome da je „društveno“ ničije pa ova priča može da deluje kao podsetnik kome važnost nije istekla, a „žal“ za javašlukom ogleda se u uzrečici: „Ah kako se nekad lepo živelo.“ Stranica „Promocije“.
9. jul 2013. Dani Dunava 2013.; Na stranici sajta FOTOGRAFIJE, uneto je zamišljeno putovanje urednika sajta, rekom Dunav, u slici i reči, kao naš mali doprinos obeležavanju Dana Dunava 2013. Uživajte u fotografijama, možda doznate nešto novo što o ovoj reci niste znali.
3. jul 2013. Major Dragan Mladenović; „Međunarodni aspekt sajber ratovanja“ je naslov knjige čiji je autor major Dragan Mladenović. Izvod iz biografije majora Mladenovića: ... Uključen je u tehnološku, pravnu i vojnu naučnu oblast istraživanja sajber ratovanja, sajber kriminala i terorizma, informacione sisteme, internet tehnologije i elektronsko poslovanje. Njegova uža područja interesa su tehnike vojnog sajber terorizma, nacionalni modeli sajber bezbednosti, računarska mrežna bezbednost, veštačka inteligencija, kao i međunarodno pravo oružanih sukoba primenjeno na sajber ratovanje... O knjizi govori major Dragan Mladenović. Stranica „Gosti sajta ~ sajber prostor za XXI vek“
2. jul 2013. Streljanje đaka u Kragujevcu 1941. Profesor gimnazije Tugomil Ujčić, 1941. - „Bilo me stid što ostadoh živ“
Obaveštenje da je Tugomil Ujčić, rodom iz Istre, 1941. godine bio profesor Druge muške realne gimnazije u Kragujevcu, našao sam u Politici u rubrici „Među nama“, nedelja, 9. oktobar 1988. godine. Na taj tekst skrenula mi je pažnju još tada, urednica ove rubrike. Profesora Tugomila Ujčića i njegovo svedočenje o streljanju đaka u Kragujevcu, snimio sam u rodnom Pazinu, 1990. godine. Stranica “Gosti sajta”.
2. jul 2013. Moj privatni radio; Vođenje emisije na radiju jedna je vrsta egzibicionizma. Vi se, da tako kazem, "skidate" pred drugim osobama: odajete svoje male tajne, saopštavate vlastita životna iskustva, govorite o temama koje vas zanimaju. A sve sa nadom da će vaše poruke čuti dovoljno drugih istomišljenika. Zoran Modli pokušava da vas motiviše za ideju osnivanja vlastitog radija. Stranica “Gosti sajta ~ sajber prostor za XXI vek”.
1. jul 2013. Avenija Amerika - Ko je smestio ”Jabuci”; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Šta je pokazao proces na kojem se američka država sudi sa ”Eplom” tvrdeći da je kompanija bila kolovođa zavere da se poveća cena e-knjiga
25. jun 2013. Stevo Žigon glumac; Sa velikim glumcem nisam bio kućni prijatelj. Bio sam samo običan novinar koji je imao želju da načini ovaj razgovor 1998. na godišnjicu studentskih demonstracija 1968. Moj omiljeni glumac, za mene prvak svih pozorišta sveta, bio je „levo“ politički orijentisan. U prvom delu će biti emitovan šestominutni govor Robespjera iz „Dantonove smrti“ Bihnera, autentičan snimak, koji je u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu 1968. pred masom studentat izgovorio veličanstveno Stevo Žigon. Stranica “Gosti sajta”
24. jun 2013. Ružica Sokić glumica; Ružicu Sokić prvi put sam video na sceni kada je njena klasa na Pozorišnoj akademiji imala diplomsku predstavu 1957. Bio sam tada učenik srednje škole. Pomislio sam kako će ova lepa devojka tada, biti velika glumica. Radujem se sada, posle toliko godina, da me osećaj za lepo nije izneverio. Snimak koji slušate načinjen je u Ružicinom stanu u Beogradu, maja 2013. Rođena je 1934. godine. Stranica “Gosti sajta”.
17. jun 2013. Jugoslavija osamdesetih, kafa orošena suzama; U izobilju robe današnjih radnji, teško je poverovati da nije uvek bilo tako i da se recimo, kafa, švercovala iz Trsta kao najbližeg grada Jugoslaviji u odnosu na „zapadno inostranstvo“. Tako se zaista nekad živelo. O tome svedoči reportaža iz Trsta, urednika sajta Dragoslava Simića i serija fotografija, snimljenih osamdesetih godina XX veka. Stranica sajta „Fotografije“.
10. jun 2013. Branka Veselinović glumica (Stari Bečej, 16. septembar 1918) je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica
Rođena je 1918. kao Branka Andonović. Završila je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Svoju glumačku karijeru počela je 1938. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) igrajući u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. 2013. godine kada je snimljena ova emisija, Branka Veselinović navršila je 95 godina. Stranica „Gosti sajta“.
31. maj 2013. Slikar Ljuba Popović; Na predstavljanju svoje monografije, u Beogradu 30. maja 2013. godine, Ljuba Popović je pored ostalog rekao: “Svaka moja slika, roman je za sebe. U njemu ima i sna i jave i seksa i smrti. I svaka je muzika za oko, često neobjašnjiva rečima i umetniku i posmatraču...” Više na stranici “ Gosti sajta”.
29. maj 2013. Josip Broz Tito; Čovek koga su "voleli bogovi"
Dok kralj Petar Drugi Karađorđević nije bio "u milosti bogova", što se može videti iz njegove biografije prikazane ukratko na ovom sajtu, dotle se za Tita može reći da je ostavrio za života sve svoje želje. Bio je "doživotni predsednik” Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a kada je umro u 88 godini, mase u Jugoslovaiji nisu u tu vest poverovale. Govor pionirima povodom rođendana 25. maja 1970. godine. Stranica “Gosti sajta ~ mikrofonom kroz XX vek”.
28. maj 2013. Kralj Petar Drugi, život kao film; Kralj Petar Drugi Karađorđević sahranjen je na Oplencu 26. maja 2013. godine. Sadržaj ove stranice: O sačuvanim govorima kralja Petra Drugog i kneza Pavla; „Ženidba kralja Petra prema britanskim dokumentima“; Ko je bio kralj Petar Drugi. Stranica “Gosti sajta ~ mikrofonom kroz XX vek.
21. maj 2013. Avenija Amerika - Veliki eksperiment sa anarhijom; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Poruka iz knjige ”Novo digitalno doba” šefa ”Gugla” Erika Šmita: nadajmo se najboljem, ali pripremajmo se i za najgore
17. maj 2013. Ženidba kralja Petra II Karađorđevića prema britanskim dokumentima; Maja 2013. godine, srpska štampa donosi dosta informacija vezanih za ovaj događaj iz života poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića. Objavljivanje na sajtu Predgovora profesora Radoja Kneževića knjizi Koste St Pavlovića „Ženidba kralja Petra prema britanskim dokumentima“ ima za cilj da posetioce sajta obavesti iz pera savremenika kako je to zaista bilo. O Radoju Kneževiću više na linku sajta: Knjige koje govore.
Stranica “Da li ste pročitali ove knjige”
6. maj 2013. Nevidljivi ljudi ~ Benko Danon; “Jevrejin Benko Danon jе pravi Beograđanin i sada se tako oseća, posle četrdeset i pet godina boravka izvan naše zemlje. Oživeo je u svojim sećanjima Benko Danon delić atmosfere kafanskog života Beograda u godinama pre Drugog svetskoga rata, kada je najpre bio učenik u fotografskom salonu Romana Uroševića. Prisetio se nekih od protagonista boemskog života predratnog Beograda koje je snimao kao paparaco - čuvene pevačice sevdalinki, Vuke Seherović i poznate glumice i komičarke, Žanke Stokić, koja nije zasmejavala publiku samo u Narodnom pozorištu, nego i u kafanama, u Skadarliji ili na Dorćolu...“ Iz Kritike dr Raška Jovanovića, objavljenoj u emisiji “Nevidljivi ljudi”, 1993. Emisija je snimljena u Australiji 1993. godine. Stranica sajta “Radio kritika”.
1. maj 2013. Prvomajska parada u Beogradu 1961.; Junaci ovog direktnog prenosa bili su reporteri Radio Beograda Jovan Ščekić i Radivoje Marković. Stranica "Gosti sajta ~ Mikrofonom kroz XX vek".
26. april 2013. Dr Anka Matić; Članica KP Jugoslavije iz Zagreba, boravi u Parizu kao stipendista francuske Vlade od 1938. do 1940. godine, do kapitulacije Francuske. Međutim ona i dalje ostaje u Parizu i radi na prebacivanju španskih boraca Jugoslovena, učesnika Španskog građanskog rata iz Francuske u Jugoslaviju. Izvanredno svedočenje ove žene o zaboravljenim delovima istorije kao što je recimo njen susret sa Titom u Parizu 1939. godine. Tonski zapis Anke Matić načinio /i sačuvao/ u Zagrebu oko 1982. godine urednik sajta Dragoslav Simić. Stranica “Gosti sajta ~ Mikrofonom kroz XX vek.”
21. april 2013. “Arhipelag Gulag”, roman veka; Roman “Arhipelag Gulag” Aleksandra Solženjicina, u prevodu Vidaka Rajkovića bibliotekara sa Cetinja, objavila je u Beogradu izdavačka kuča “Rad” 1988. godine. Tim povodom profesor Nikola Milošević dao je izjavu novinaru Dragoslavu Simiću. Profesor Milošević proglasio je “Arhipelag Gulag” knjigom veka... Emisija i razgovor sa prevodiocem i profesorom Miloševićem na stranici “Gosti sajta”.
19. april 2013. “Gde je zemlja Šanji Kelemena”; Ovaj dokumentarni film proizveden je 1993. godine. Snimljen je u Budimpešti. Nikad nije prikazan do sada jer glavna ličnost, Šanji Kelemen, emigrant u Mađarskoj rodom iz Kikinde, slika stanje u tadašnjoj Jugoslaviji realno, ali na način koji se nije dopao tadašnjim urednicima TV kuća. Scenario i režija Dragoslav Simić i Miša Milošević. Stranica “Promocije”.
18. april 2013. Avenija Amerika - Presecanje kabla; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Preduzetnici koji koriste internet tehnologiju ugrožavaju tradicionalni poslovni model TV emitera
15. april 2013. “7000 dana u Sibiru” Karla Štajnera; Ovu autobiografsku knjigu o 20 godina provedenih u logorima Sovjetskog Saveza, Karlo Štajner je objavio u Zagrebu 1971. godine posle povratka iz SSSR. Razgovor i fotografije sa njim snimio urednik sajta Dragoslav Simić 1988. godine u Zagrebu. Stranica “Gosti sajta”.
12. april 2013. Raško Dimitrijević, (Mikrofonom kroz XX vek), (1898 ~ 1988)
Profesor svetske književnosti koji je postao legenda, ulazi u istoriju naših najboljih govornika, ali i prevodilaca i tumača lepe književnosti sa francuskog jezika. Humano je verovao da kompjuteri nikad neće zameniti knjige. Raško je rekao da je „Pan“ Knuta Hamsuna njegovo najomiljenije delo koje je pročitao. Stranica “Gosti sajta, mikrofonom kroz XX vek.”
8. april 2013. Ranko Burić, “Zlatan zapis o Srebrovu”; Ranko Burić pojavljuje se i kao radio kritičar dnevnog lista Politika. Jedno vreme Politika je nedeljno objavljivala dve radio kritike i to: dr Raška Jovanovića i Ranka Burića. Ostao je do danas kao radio kritičar ovih novina samo Raško Jovanović, što nikako ne umanjuje vrednost Ranka Burića. Ova radio kritika, Zlatan zapis o Srebrovu, Duhovni testament angažovanog pesnika u dokumentarnoj drami Dragoslava Simića, objavljena je: (Četvrtak, 5. septembar 2002.) sa nadnaslovom “Slušajući radio”.
7. april 2013. Pilot Velizar Vučković, april 1941.; Neverovatna priča uživo pilota koji je aprila 1941. dobio zadatak da izbaci bombe na nemačku kolonu. U povratku kopilot primećuje da se bombe sa njihovog aviona nisu otkačile. „Natrag na kolonu“, ~ naređuje Vučković... Stranica „Gosti sajta“.
7. april 2013. Avenija Amerika - Modna demokratija; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Nova knjiga o starom aspektu američke kulture: opsednutosti garderobom
29. mart 2013. Nebojša Milosavljević (Uh, Kanada); Nebojša Milosavljević - Rođen 1962. god u Kruševcu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je kao novinar u "Politici", "Sportskom žurnalu" i "TV Politici" do 1995. kada odlazi u Kanadu. Do sada je objavio tri knjige kratkih priča: "Čiode" (2002), "Uh, Kanada" (2005) i "Zašto volim Kanadu" (2012). Ovog proleća 2013. godine, iz štampe izlazi njegov prvi roman "Sveti Nikola u Torontu" u izdanju izdavačke kuće "Plato". Autobiografija uživo, stranica “Gosti sajta”.
27. mart 2013. 27. mart 1941. godine; Vojni udar 27. marta 1941. može da bude jasniji savremenim posetiocima sajta ako preslušaju autentične dokumente iz tog vremena u emisiji urednika sajta Dragoslava Simića. Sadržaj:
Glas majora Nikole kosića poslednjeg živog organizatora puča 27. marta, snimak iz Čačka 2000. godine.
Izjava Dragiše Cvetkovića Predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije povodom potpisivanja Trojnog pakta 25. marta 1941. godine, govor kapetana Jakova Jovovića u ime kralja Petra II i govor patrijarha Gavrila Dožića, snimak sa beogradskog radija koji je načinio Zoran Manojlović u svojoj kući na očevom aparatu za snimanje zvuka.
24. mart 2013. Avenija Amerika - Testament za Fejsbuk; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
Internet era je donela i nove dileme u suočavanju ljudi sa neizbežnom činjenicom života: kome pripada digitalna ostavština preminulog
21. mart 2013. Dr Suzana Polić Radovanović; Diplomatska (ne)kultura. Studija. Kako je početkom druge decenije ovog veka srpska diplomatija predstavljala Srbiju u elektronskom prostoru. Kako je smisaona i kontekstualna konfuzija web prezentacija odražavala neznanje, konfuziju i trapavost srpske diplomatije. Kako su neukusu naše diplomatije podlegli i najviši zvaničnici Srbije radeći na štetu srpskog kulturnog nasleđa. Autorka je naučni saradnik, rukovodilac Centra za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu. Stranica “Promocije”.
18. mart 2013. Avenija Amerika - Radio koji ne svira; Novi tekst Milana Mišića, dopisnika iz Amerike
U ”nervnom centru” najpopularnije stanice Vašingtona: najstariji elektronski medij se uspešno prilagođava digitalnoj eri
13. mart 2013. Latinka Perović: “Autobiografija uživo”; Za Latinku Perović istoričarku, kao novinar kome je profesionalna “autobiografija” ovaj sajt, na kome se može čuti sa kim sam bio i koga sam sve snimao, u kom pravcu su išla moja interesovanja, rekao bih da je reč o ličnosti žene sa biografijom, kakve je ova zemlja malo imala. Ona u svojoj knjizi o “Zoranu Đinđiću” koju je objavila Politika 12. marta 2013. citira Ivu Andrića: “Ponavljam sebi da osim ove Avlije ima i drugog i drugačijeg svijeta, da ovo nije sve, i nije zauvjek. I trudim se da to ne zaboravim i ostanem kod te misli.” (Prokleta avlija)
Latinka je ovim citatom iscrtala i svoj život. Više na stranici “Gosti sajta”.
11. mart 2013. Milica Lučić Čavić; Sa biografijom novinarke Milice Lučić Čavić koja je imala poštenje i srce da se odupre sili vlasti, da ostane sa stavom i sopstvenim mišljenjem do kraja, jeste ličnost kakvih često nije bilo u našoj profesiji. Svako ko želi da zna više o političkom životu žena u poslednjoj deceniji XX veka treba da se upozna sa njenom biografijom. Ovu ispovest omeđanu javnim životom, Milica Lučić Čavić je izgovorila uredniku sajta u mikrofon 2003. godine. Možete je čuti u celini na stranici “Gosti sajta”.
5. mart 2013. Slobodan Inić; Urednik sajta snimio je i sačuvao izlaganje publiciste Slobodana Inića na “Beogradskom krugu”, 1994. godine.
26. februar 2013. Dr Dubravka Stojanović, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, pisac više zapaženih knjiga iz istorije političkih ideja u Srbiji, istraživanja brisanog prostora između Skerlića, partizana i četnika, žene kao ogledalo modernizacije, Beograd u žiži modernih vremena dvadesetog veka, sve ovo i više u njenoj “Autobiografiji” koju govori uživo na stranici “Gosti sajta”.
21. februar 2013. Desimir Tošić - “Autobiografija uživo”; Ova emisija sa Desimirom Tošićem išla je uživo aprila 2007. godine. Bio je to početak još jedne serija emisija koje sam započeo te godine posle prve vrlo uspešne serije koja je okončana knjigom i emisijama na CD, “AUTOBIOGRAFIJE UŽIVO”, 2006. godine. Pred svoj povratak u Englesku juna 2007. ovaj savesni čovek, Gospodin u pravom smislu reči, autorizovao je svoj tekst. Kada je govorio na radiju Desimir Tošić, imao je 87 godina. Njegovo izlaganje je višestruko zanimljivo jer odslikava i njegov život, ali i život srpske i jugoslovenske republikanski orijentisane emigracije na Zapadu, posebno u Engleskoj u kojoj je proveo pola veka. Stranica “Gosti sajta”.
10. februar 2013. Matija Bećković ; Otvoreno pismo Slobodanu Miloševiću, 1992. Stranica „Gosti sajta“.
10. februar 2013. Dušan Makavejev reditelj i Nikola Barović advokat; Govore na „Beogradskom krugu“, skupu nezavisnih intelektualaca, 1992.
21. januar 2013. Profesor Miladin Životić; Nezavisna intelektualna scena Srbije u poslednjoj deceniji XX veka, bila je okupljena oko “Beogradskog kruga”. Jedan od čelnih ljudi ove neformalne grupe, čiji je glas govorio da ima i drugačijih mišljenja od nacionalističke euforije režima na vlasti, protiv građanskog rata na prostorima nekadašnje Jugoslavije, bio je i Miladin Životić. Stranica “Gosti sajta”.
15. januar 2013. Štrajk novinara Radio Beograda 1992.
Protest novinara Drugog programa Radio Beograda, 1992. zbog nametanja novog glavnog urednika, od strane rukovodstva RTS, prikazan je ovde kroz IZVORE iz štampe koji su naznačeni kao i jednim govorom Đorđa Malavrazića održanim u Udruženju književnika Srbije, aprila 1992. Stranica “Gosti sajta”.
7. januar 2013. Nacrt za demokratsku alternativu
2004. godine, Desimir Tošić dao mi je nekoliko primeraka ove brošure pod nazivom koji vidite sa idejom da te primerke dam prijateljima pa ja to sada i činim. “Nacrt” je napisan 22. februara 1982. godine u Londonu, a prva rečenica predgovora glasi: Odluka o budućem uređenju zajednice naroda Jugoslavije na čelu pluralističke demokratije i stvarne ravnopravnosti pripada jedino narodima u zemlji. Brošura spada u istoriju političkih misli o Jugoslaviji iz pera ljudi jugoslovenske političke emigracije okupljenih oko časopisa “Naša reč” koji je do 1990. godine izlazio u Londonu, a Desimir Tošić bio glavni urednik. Stranica “Da li ste pročitali ove knjige”.
7. januar 2013. Milan Petrović novinar, čestitka uredniku sajta za Novu 2013. godinu.
Koautor knjige “Dražesni KGB, javi se”, Milan Petrović, uputio je iz Bukurešta, povodom Nove godine, čestitku uredniku sajta Dragoslavu Simiću. Čestitka je originalna i zaslužuje da je posebno pročitate na stranici “Vaša pisma”.

Ranije objave

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana